دنیای اقتصاد - اصفهان - علی راعی: شهردار اصفهان تاکید کرد: احداث و توسعه مسیرهای ویژه دوچرخه‌سواری در تمام مناطق اصفهان به طور جدی دنبال می‌شود. دکتر سید مرتضی سقاییان‌نژاد در بازدید از ایستگاه‌های دوچرخه در سطح شهر با تاکید بر این مطلب اظهار کرد: کاهش تراکم ترافیک، کاهش مشکلات پارکینگ، کاهش مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا از جمله مواردی است که جزو مزایای دوچرخه‌سواری محسوب می‌شود. وی ادامه داد: شهرداری اصفهان در تلاش است با بستر‌سازی مناسب امکان استفاده شهروندان از دوچرخه را در سفرهای روزانه شان فراهم سازد.

شهردار اصفهان در مورد جزئیات راه‌اندازی ایستگاه‌های دوچرخه‌سواری ادامه داد: طرح مطالعاتی راه‌اندازی شبکه دوچرخه سواری در اصفهان پایان یافته و طرح راه‌اندازی ۵۰ ایستگاه دوچرخه در نقاط پرتردد شهر به خصوص در هسته مرکزی این کلانشهر در دستور کار قرارگرفته و در تمام خیابان‌های سطح شهر با توجه به امکانات به اجرا در می‌آید. وی با اشاره به این که تاکنون ۶ ایستگاه دوچرخه در میدان‌های امام حسین (ع)، امام (ره)، انقلاب وخواجو، پل فلزی و باغ غدیر راه‌اندازی شده است، بیان کرد: شهر اصفهان اولین شهری است که افتخار اجرای طرح دوچرخه سواری در سراسر کشور را به خود اختصاص داده است و به رغم اینکه هزینه راه‌اندازی هر ایستگاه بالغ بر ۱۵۰ میلیون ریال و هزینه نگهداری آن ماهانه ۵۰ میلیون ریال است، اما شهرداری اصفهان مصمم است اصفهان را دوباره به شهر دوچرخه‌ها تبدیل کند و امیدواریم مردم نیز از این طرح استقبال کنند. دکتر سقاییان‌نژاد به حجم تراکم خودروها و افزایش بیماری‌های قلبی و ریوی در بین شهروندان اشاره و تصریح کرد: گسترش دوچرخه‌سواری و نهادینه کردن آن در فرهنگ عبور و مرور شهروندان از ارزش‌های ماندگار و موثر در جامعه شهری است.

وی پیشینه تاریخی شهر اصفهان در استفاده از دوچرخه را بسیار مطلوب دانست و اظهار کرد: وضعیت توپوگرافی مناسب شهر اصفهان، آب و هوای معتدل و ساختار فرهنگی شهروندان از عوامل موثر گسترش استفاده از دوچرخه در دهه‌های گذشته بوده است. شهردار اصفهان اذعان کرد: شان و جایگاه فرهنگ دوچرخه‌سواری با توجه به نقش مطلوب آن بر سلامتی جامعه و اثر آن بر کاهش معضلات و مشکلات مربوط به تراکم خودروها و بهبود وضعیت ترافیک، مشارکت و همکاری تمامی نهادهای فرهنگی از جمله صدا و سیما، تربیت بدنی، آموزش و پرورش، موسسات و تشکل‌های غیردولتی و غیره را می‌طلبد. وی با تاکید بر سهم آموزش و پرورش در گسترش و ترویج فرهنگ دوچرخه‌سواری گفت: تعبیه مکانی برای پارک دوچرخه در داخل مدارس و تشویق دانش‌آموزان به استفاده از دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه پاک نقش بسزایی در امر ارتقای فرهنگ دوچرخه‌سواری خواهد داشت.