اهتمام ویژه برای احیای مجدد دریاچه ارومیه

دنیای اقتصاد - ارومیه- صابر چهرقانی: «دریاچه ارومیه باید با روش‌های مناسب مجددا احیا شود.» این جمله، کلیدی‌ترین سخن رییس‌جمهور در جلسه بررسی وضعیت دریاچه ارومیه بود که امیدها را برای احیای مجدد یکی از عوامل مهم در رشد منطقه شمال غرب زنده کرد. بر اساس این گزارش، دریاچه ارومیه به عنوان مهم‌ترین زیستگاه و یکی از عوامل اصلی رشد و توسعه منطقه شمال غرب کشور است؛ به طوری که زندگی مردم منطقه به ویژه کشاورزان به حیات این دریاچه بستگی دارد؛ چراکه با خشک شدن آن توفان‌های نمکی مانعی اساسی در برابر کشاورزی استان‌های همجوار دریاچه خواهد بود.

به همین دلیل بود که رییس‌جمهور در سومین حضور خود با همراهی اعضای کابینه در استان آذربایجان غربی بیشترین زمان خود را برای اجرایی کردن برنامه‌های موثر در احیای این دریاچه صرف کرد و همچنین در نشستی با اعضای مرتبط کابینه از آخرین وضعیت دریاچه مطلع شد.

دکتر محمود احمدی‌نژاد در جلسه بررسی وضعیت دریاچه ارومیه احیای این دریاچه را مساله‌ای حیاتی دانست و بر ضرورت اتخاذ روش‌های مناسب به منظور احیای وضعیت قبلی این دریاچه تاکید کرد.

وی با اشاره به اهمیت جلوگیری از آسیب بیش از حد به دریاچه ارومیه اظهار کرد: آسیب بیش از وضعیت کنونی دریاچه ارومیه، سه استان همجوار را از نظر سکونت و کشاورزی با مشکل مواجه می‌کند از این رو ضرورت دارد همه امکانات و دستگاه‌ها برای احیای این دریاچه متفق و بسیج شوند و مسوولان باید این را بر هر کار دیگری اولویت دهند.

رییس‌جمهور در جلسه هیات دولت در ارومیه نیز با تاکید بر رسیدگی فوری به وضعیت دریاچه ارومیه تصریح کرد: باید تمام همت و امکانات را به کار گرفت تا این دریاچه مجددا احیا شود.

وی ادامه داد: نصب لوله‌هایی از زیر بخش خاکریز جاده‌ای که بر روی دریاچه ارومیه احداث شده است از جمله اقداماتی است که می‌توان برای برقراری جریان آب بین دو طرف جاده میانگذر انجام داد و تا حدودی از بروز خسارت‌های زیست‌محیطی جلوگیری کرد.

همچنین معاون اول رییس‌جمهور در جمع خبرنگاران با اشاره به تصمیمات اساسی دولت برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه گفت: دولت با تمام توان در این جهت گام برمی‌دارد و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از وقوع آسیب‌های بیشتر به این دریاچه به کار می‌بندد.

وی تصریح کرد: کارگروهی متشکل از ارگان‌های مرتبط در دولت برای احیای دریاچه تشکیل شده است که روند فعالیت‌های ارگان‌های ذی ربط را بررسی و تصمیمات لازم را برای بهبود وضعیت خواهد گرفت.

وی افزود: این کارگروه به ریاست معاون اول رییس‌جمهور خواهد بود که این امر، روند رسیدگی و تصمیم‌گیری را مضاعف می‌کند.

رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران در ارومیه با تاکید بر عزم جدی دولت برای احیای دریاچه ارومیه افزود: گزینه‌های مختلفی برای بهبود وضعیت این دریاچه مورد توجه است که از جمله آنها، رساندن آب از حوضه‌های مختلف برای جبران کاهش آب دریاچه خواهد بود.

وی همچنین از برنامه‌ریزی برای بارورکردن ابرها روی دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: در صورت تصویب این امر، شرایط لازم برای آن در منطقه مهیا خواهد شد؛ چراکه ایران یکی از کشورهای موفق در این زمینه محسوب می‌شود.

وی بر همکاری دیگر نهادها به ویژه وزارت نیرو برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه تاکید کرد.

البته در حضور رییس‌جمهور تصمیمات خوبی در جهت جبران کاهش آب دریاچه ارومیه گرفته شد که مدیریت جریان آب ورودی رودخانه‌ها به دریاچه برای حفظ حداکثر آب ورودی به دریاچه در فصل مناسب توسط وزارت نیرو، تشکیل کارگروهی استانی برای اجرای طرح آبیاری تحت فشار در تمام زمین‌های کشاورزی استان و انتقال آب به دریاچه ارومیه از حوضه‌های مجاور توسط وزارت نیرو از جمله این تصمیمات بود.

اما نکته‌ای که حائز اهمیت است، این است که سرعت در اجرای تصمیمات و جلوگیری از بوروکراسی‌های اداری و کاهش آن تا حد امکان می‌تواند روند اجرای طرح‌های مختلف را سامان دهد امری که با همکاری نهادهای مختلف می‌تواند تحقق یابد.

البته باید یادآور شد که این حجم توجه توسط دولت به موضوع دریاچه ارومیه نشان از عمق مشکلات این دریاچه است و این امر باید در سال‌های گذشته و با اتخاذ تصمیمات به موقع انجام می‌شد تا دریاچه به وضع موجود دچار نشود.