دنیای اقتصاد - سنندج - اسرین مقصودی: با توجه به وضعیت کوهستانی استان کردستان و شرایط خاص آن به لحاظ جغرافیایی و همچنین آب و هوای ویژه، زمستان‌های طولانی، انجام عملیات احداث راه اعم از بزرگراه، راه اصلی و فرعی راه روستایی در این‌ استان به نسبت سایر استان‌های کشور حتی نسبت به استان‌های غربی از وضعیت ویژه‌ای برخوردار است. استاندار کردستان در این باره گفت: در سالیان اخیر به‌ویژه در دولت‌های نهم و دهم عنایت بسیار ویژه‌ای به این موضوع شده است، به طوری که چه به لحاظ اعتبارات اختصاصی و چه به لحاظ تحول، پروژه‌های استان در لیست پروژه‌های محسوب شده در قوانین بودجه سالانه کشور قرار گرفت. نجار از تخصیص اعتبارات ۳ برابری دولت به توسعه راه‌های استان کردستان خبر داد. وی به اقدامات گسترده دولت و دستاوردهای سفرهای اول و دوم هیات دولت و سفر مقام معظم رهبری اشاره و اذعان کرد: ساخت ۵۰۰ کیلومتر باند دوم (بزرگراه) در محورهای شبکه اصلی استان در قوانین بودجه پیش‌بینی شده و از این طول حدود ۱۵۰ کیلومتر نیز در دست اجرا‌ست.

استاندار کردستان اضافه کرد: در زمینه ارتقای راه‌های فرعی به راه اصلی به منظور بهینه‌سازی تردد و روان‌سازی ترافیک و کاهش تلفات حوادث جاده‌ای، در مجموع بهسازی و ارتقای وضعیت ۶۰۰ کیلومتر راه فرعی و اصلی در قوانین بودجه فعلی پیش‌بینی شده و از این میزان در حال حاضر حدود ۲۰۰ کیلومتر در دست اجراست. نجار ادامه داد: توجه ویژه مسوولان وزارت راه و ترابری و مسوولان استان به بحث محرومیت‌زدایی از روستاها و اجرای بهسازی و آسفالت راه‌های روستایی همزمان با توجه به شبکه بزرگراهی و راه‌های اصلی خود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و در حال حاضر یکی از فعالیت‌های مهم راه و ترابری استان محسوب می‌شود. وی به مهم‌ترین پروژه‌ها در بحث توسعه شبکه بزرگراهی حال حاضر کردستان اشاره و اظهار کرد: احداث بزرگراه میاندوآب و کرمانشاه به طول ۲۴۰ کیلومتر که قسمت اعظم آن در حوزه استان کردستان قرار دارد از مهم‌ترین این پروژه‌ها است. استاندار کردستان تصریح کرد: خوشبختانه با تلاش‌های انجام شده در سال جاری حدود ۱۹ کیلومتر از این بزرگراه که شامل، ۱۰ کیلومتر حدفاصل ایرانخواه و جنیان و ۹ کیلومتر خروجی سنندج به سمت کامیاران است زیر عبور ترافیک قرار گرفته است.

نجار با تاکید بر اینکه در ابتدای سال آینده نیز حداقل ۱۰ کیلومتر از مسیر واقع در گردنه ماموخ بهره‌برداری خواهد شد، افزود: طرح احداث باند دوم سنندج - همدان از پیشرفت بسیار مناسبی برخوردار بوده و علاوه بر قطعات قبلی که زیر عبور ترافیک قرار گرفت و امسال ۱۴ کیلومتر از مسیر در حوزه استانی کردستان و ۱۰ کیلومتر در حوزه استان همدان زیر عبور ترافیک قرار گرفته است.