مشهد - زهره الوندی: صادرات پوست به صورت خام تنها ‌۸۰ میلیون دلار برای کشور ارز آوری دارد که اگر این پوست فرآوری شود تا ‌۵۰۰ میلیون دلار ارزش افزوده به همراه خواهد داشت. این در حالی است که اگر پوست تولیدی قبل از صادرات به البسه و کفش تبدیل شود، می‌تواند سالانه حدود یک میلیارد دلار ارز‌آوری داشته و جمعیت ‌۶ هزار نفری فعال در این حوزه را به ‌۵۰ هزار نفر افزایش دهد. با کمی محاسبه، مشخص می‌شود، صادرات پوست به صورت خام چه میزان ارز را از کشور خارج می‌کند! از طرفی واردات بی‌رویه و قاچاق منسوجات چرمی نیز یکی دیگر از مخاطراتی است که صنعت ۱۰۰ ساله چرم در مشهد را تهدید می‌کند به طوری‌که دبیر انجمن صنفی کارفرمایی چرم‌سازان خراسان رضوی در این خصوص با بیان اینکه در حال حاضر دو سوم کارخانه‌های چرم‌سازی مشهد تعطیل شده‌اند، گفت: در مشهد حدود ۶۵ کارخانه چرم‌سازی وجود داشت که در حال حاضر به ۲۰ کارخانه رسیده است.

هادی ایزدپرست با اشاره به قاچاق پوست در فصول مختلف سال از شرق به پاکستان و از غرب به ترکیه اظهار کرد: هر ساله

۲۲ میلیون راس دام در کشور کشتار می‌شود که اگر پوست این حیوانات قاچاق نشود مطمئنا

ارزآوری بیشتری را در زمینه تولید و صادرات چرم خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: قاچاق چرم و تعرفه‌اندک واردات منسوجات چرمی منجر به تعطیلی این صنعت در کشور می‌شود.

وی همچنین با بیان اینکه واقعی نبودن نرخ ارز، تولید را برای تولیدکننده مقرون به صرفه نمی‌کند، تصریح کرد: توجه به این نکته ضروری است که نرخ ارز سال پیش حدود ۹۰۰ تومان و امسال حدود ۹۵۰ تومان است که با این شرایط و با این قیمت، تولید‌کننده‌ قادر نیست تولید کند پس مجبور می‌شود که یک سری از کالاهایی که در پروسه تولید است را ارزان نگه دارد که به ضرر کشور است تا بتواند در مقابل تورم سود کند و تولیدش مقرون به صرفه شود.

مدیرعامل شرکت تعاونی چرم سازان رضوی با اشاره به نقش دولت در حمایت از تولیدکننده داخلی، اذعان کرد: نرخ ارز واقعی بالای دو هزار تومان است که با ثابت و مصنوعی نگه‌داشتن نرخ ارز باعث شده که تولید‌کننده کم‌کم از صحنه رقابت محو شود، به عبارتی با شرایط موجود بهشتی برای واردکننده کالای وارداتی و جهنمی برای صادرکننده ایجاد شده است.ایزدپرست افزود: بیگانه بودن با مد روز و به روز نکردن تولیدات با ذائقه مردم نیز دیگر مشکل سد راه تولیدکنندگان چرم است. وی در ادامه از راه‌اندازی رشته چرم در تنکابن خبر داد و گفت: با توجه به جایگاه مشهد در تولید چرم، نهادینه کردن این رشته تحصیلی را در این شهرستان خواستاریم.

صنعت چرم نیازمند بازسازی

مدیرعامل شرکت چرم مشهد نیز در این خصوص گفت: امروز با حس کامل وطن پرستی از چرمی استفاده می‌کنیم که کارگر غیرایرانی تولیدش کرده است.

حمیدی با بیان این که صنعت کفش و چرم در ایران واقعا مظلوم واقع شده، تصریح کرد: یکی از مصوباتی که می‌تواند به صنعت چرم کشور کمک کند، مصوبه بازسازی و نوسازی چرم ایران است که باید هر چه زودتر برای نجات این صنعت اجرا شود.

مشهد قطب تولید چرم سبک در ایران

معاون اداره کل نساجی و چرم وزارت صنایع و معادن نیز در این باره گفت: در سطح کشور، استان آذربایجان غربی در بحث تولید چرم سنگین، خراسان رضوی در تولید چرم سبک و تهران در تولید هر دو این محصولات،

شاخص هستند.

دکتر علی مردانی سهم تولید چرم سبک ایران نسبت به تولید جهانی را یک و نیم درصد عنوان کرد و گفت: در بخش تولید چرم سنگین، تنها نیم درصد از سهم جهانی را به خود اختصاص داده‌ایم، ولی در خصوص تولید مواد اولیه برای چرم سبک و سنگین در کشور اقدامات خوبی انجام گرفته است.