تنها 10 درصد خرمای تولیدی صادر می‌شود

دنیای اقتصاد - بوشهر: معاون تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی گفت: به‌رغم تولید یک میلیون تن خرما در کشور اما فقط حدود ۱۰درصد از این میزان به خارج صادر شده است.

محمدرضا جهانسوز در جشنواره خرمای استان بوشهر در شهر آبپخش افزود: این درحالی است که ایران از نظر تولید خرما رتبه دوم جهان را دارد.

وی اظهار کرد: از نظر تکنیک تولید خرما و مسائل بسته‌بندی و فرآورده‌های جنبی موقعیت خوبی نداریم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: بیش از ۴۰۰ رقم بومی خرما در کشور وجود دارد و گستره خرمای کشور از جنوب تا غرب و بخش‌هایی از استان اصفهان نیز شامل می‌شود.

جهانسوز بیان کرد: با توجه به این امر باید حرکت‌های مناسب و قوی در ارتباط با اعتلای خرما در کشور انجام شود.

وی با اشاره به قیمت خرما در بازارهای جهانی گفت: در برنامه چهارم قیمت خرما در سطح جهانی از ۳۰ به ۸۰ سنت رسید، البته این قیمت از میانگین جهانی پایین‌تر است، اما نشان‌دهنده این است که حرکت آغاز شده برای ساماندهی قیمت خرما مطلوب بوده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: کاهش میزان تولید خرمای کشور نکته قابل قبولی است، اما باید توجه داشت کمبود آب و خشکسالی در چند سال گذشته تاثیر فراوانی بر این امر داشته است.

وی گفت: از دیگر مشکلات محصول خرما ارگانیک بودن آن است که قیمت آن را نسبت به دیگر محصولات کشاورزی در جهان بین دو تا ۹ برابر افزایش می‌دهد، برای رفع این مشکل صدور گواهی ارگانیک لازم است که این امر نیز سه سال زمان نیاز دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نشست ستاد خرمای کشور گفت: در این ستاد تمام تلاش ما رفع مشکلات خرما است و استان بوشهر در این ستاد جایگاه ویژه‌ای دارد.

تولید ۱۵ درصد خرمای کشور در بوشهر

استاندار بوشهر نیز در این مراسم گفت: نامطلوب بودن وضعیت صادرات خرمای تولیدی این استان باعث شده تا از این محصول استراتژیک در زمینه ارزآوری برای کشور استفاده بهینه نشود.

ابوطالب شفقت افزود: فراهم شدن زمینه صادرات خرما افزون بر رونق اقتصادی منطقه باعث توسعه بخش کشاورزی و اشتغال پایدار نیز خواهد شد.

شفقت بیان کرد: برای تولید و صادرات بیشتر محصول خرما، باید کار تخصصی و تحقیقاتی بیشتری انجام دهیم تا ارزش و سهم تولید این محصول افزایش یابد.

شفقت اضافه کرد: ۱۵ درصد خرمای کشور در بوشهر تولید می‌شود و این استان جزو استان‌های برتر در صادرات خرما است.

وی اظهار کرد: پیشنهاد می‌کنیم سهم وارداتی برنج کاهش یافته و سهم استفاده از خرما و صادرات آن بیشتر شود.

دشتستان قطب کشاورزی بوشهر

فرماندار دشتستان نیز در این جشنواره گفت: این شهرستان قطب کشاورزی استان بوشهر است و میزان اشتغال آن با هیچ صنعتی قابل رقابت نیست.

غلامحسین زارعی خواستار ایجاد ردیف اعتباری خاص برای توسعه کشاورزی استان بوشهر شد و گفت: بیان مسائل و مشکلات خرما و معرفی خرما به عنوان میوه اقتصادی و استراتژیک در سبد غذایی خانوارها از جمله اهداف این جشنواره است.

زارعی بیان کرد: در بازارهای داخلی نتوانستیم خرما را به خوبی معرفی کنیم و اگر بتوانیم سرانه مصرفی را ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم برسانیم تولیدات داخلی جوابگوی نیاز داخلی را نمی‌دهد.

فرماندار دشتستان اظهار کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد در تولید، بسته‌بندی و فناوری و بازاریابی خرما به عنوان محصول استراتژیک مشکل داریم که باید برای رفع آن چاره‌اندیشی کنیم.

وزارت جهاد کشاورزی جواب قانع‌کننده نمی‌دهد

نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: به‌رغم پیگیری‌های انجام شده برای رفع مشکلات نخلداران استان بوشهر، وزارت جهاد کشاورزی پاسخ قانع‌کننده‌ای به پیگیری‌های ما نمی‌دهد.

ایوب پاپری مقدم با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مشکلات محصول خرما بازاریابی است، اظهار کرد: امروز در دنیا بازاریابی حرف اول را می‌زند و برهمین اساس مسوولان باید با استراتژی مدون از توان بالقوه استفاده کنند تا بخشی از تجارت خرما را نصیب خود کنیم.

پاپری مقدم، کیفیت پایین بسته‌بندی را از دیگر مشکلات نخلداران عنوان و اظهار کرد: این امر باعث شده تا در زمینه صادرات این محصول با مشکل روبه‌رو شویم.

وی گفت: باید با رعایت استاندارد‌های بهداشت جهانی از طریق تجهیز صنایع بسته‌بندی خرمای استان بوشهر به امکانات و تجهیزات مدرن در زمینه فرآوری این محصول امکان حضور موثر‌تر خرما در بازارهای جهانی را فراهم کرد.

امام جمعه آبپخش نیز با بیان اینکه یک میلیون و ۲۰۰ اصله نخل در شهر آبپخش وجود دارد گفت: سالانه ۴۰ هزار تن خرما در این شهر تولید می‌شود و چهار هزار خانوار نیز از تولید خرما ارتزاق می‌کنند.

حجت‌الاسلام خداداد رضایی افزود: محصول خرما جایگاه خود را در کشور و در بین نهادهای دولتی پیدا نکرده و میزان صادرات آن نیز جوابگو نیست.

وی گفت: هیچ یک از صنایع تبدیلی خرما در این منطقه وجود ندارد از مسوولان و وزارتخانه جهاد می‌خواهیم به فکر صنایع تبدیلی و ایجاد پژوهشکده خرما در این بخش باشند.