طرح نجات واحدهای تولیدی شمال کشور

جهرمی: بنگاه‌های صنعتی با بازدهی بالای ۳۰درصد از طریق مشارکت تحت حمایت بانکی قرار می‌گیرند دنیای اقتصاد - رشت - مجتبی عابدینی بی‌بالانی: مدیر‌عامل بانک صادرات‌ایران در همایش فعالان اقتصادی که با حضور استاندار، مدیران و جمعی از فعالان اقتصادی استان گیلان در رشت برگزار شد یکی از راه‌های رسیدن به چشم‌انداز ۲۰ ساله را جهش اقتصادی عنوان کرد و بر ایجاد بانک مستقل در مناطق اقتصادی سراسر کشور تاکید کرد.

دکتر سید محمد جهرمی آمادگی خود را برای مشارکت مستقیم با واحدهای اقتصادی با بازده بالای ۳۰ درصد اعلام کرد و افزود: امروزه‌ ایران در همه زمینه‌ها با اقتدار پیش می‌رود، از‌این رو لازم است که در بخش اقتصادی نیز از ظرفیت‌های موجود بیشتر استفاده شود.

وی با بیان‌این مطلب که اقتدار اقتصادی کشور را رنج می‌دهد، گفت: به‌رغم وجود ظرفیت‌های بسیار خوب در‌ایران از لحاظ منابع طبیعی و انسانی، متاسفانه ما هنوز به جایگاه واقعی خود در اقتصاد دست نیافته‌ایم.

مدیرعامل بانک صادرات‌ایران با بیان‌ اینکه اگر بخواهیم نگاهی به گذشته بیندازیم، پیشرفتمان خوب بوده، اما راه برای رسیدن به قله سخت و طولانی است، افزود: اگر می‌خواهیم چشم‌انداز ۲۰ ساله را به نتیجه برسانیم باید نرخ رشد سالانه کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و خزر،

آسیای میانه، ترکیه، پاکستان و... را مورد بررسی قرار دهیم؛ چرا که نرخ رشد ما برای دستیابی به چشم‌انداز باید جلوتر و بعضا چند برابر‌ این کشورها باشد.

جهرمی گفت: ۵ سال از چشم‌انداز را پشت سر گذاشته‌ایم و حداکثر ۱۵ سال در ‌این کشور برای رسیدن به قله وقت داریم.

وی گفت: ‌این قله، قله‌ای رفیع است و به همین دلیل باید سرعت خود را بالا ببریم.

وی افزود: در بخش‌های اقتصادی نیز به یک هماهنگی، برنامه‌ریزی و استراتژی‌های جدید و به طور کلی به یک جهش اقتصادی نیاز داریم، جهشی که با وجود زیرساخت‌هایی مانند برق، راه، مخابرات و... دست یافتنی است.

مدیر‌عامل بانک صادرات‌ایران به وجود بازار بزرگ آسیای میانه در شمال کشور اشاره کرد و گفت:‌این بازار می‌تواند در دهه‌های‌ آینده به رشد گیلان و جهش اقتصادی مد نظر کمک کند. در کشور برای رسیدن به قله، بیش از ۳ هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است در حالی که با نگاهی به کل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بخش‌های دولتی و غیردولتی، فاصله دستیابی به قله پدیدار می‌شود.

جهرمی اظهار کرد: استان گیلان استانی زرخیز است و در بخش‌های مختلفی ماننددریا، جنگل، کشاورزی، صنایع غذایی، توریسم و... از قطب‌های بنام کشور به شمار می‌رود و بسیاری از‌این بخش‌ها فعال و قابل توسعه است. وی گفت: بانک صادرات‌ایران در نظر دارد با کمک به توسعه منطقه‌ای برای رسیدن به چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور تلاش کند و هر‌ایرانی برای رسیدن به‌این هدف باید احساس مسوولیت کند.

مدیر‌عامل بانک صادرات ‌ایران در ادامه با اشاره به ‌اینکه برخی از صنعتگران کشور به خاطر شرایط اقتصادی بین‌المللی و داخلی دچار کمبود کار و تولید شده‌اند و قادر به استفاده از ظرفیت‌های اسمی خود نیستند، افزود: به‌رغم‌ اینکه بعضی نیز محصولات خود را به راحتی در بازارها به فروش می‌رسانند و مشکلی ندارند، برخی دیگر به خاطر مشکلات خاصی بازار را از دست داده‌اند. مانند صنایع ساختمانی و واحدهای وابسته به آن که به علت کاهش تولید در بخش مسکن با کاهش تولید کالاهای وابسته به آن مواجه شده‌اند و در ‌این زمان یک بنگاه اقتصادی باید نگاه خود را در رفع مشکلات موجود با توجه به مصرف‌کنندگان برای حل مشکلات تولید‌کنندگان معطوف کند.

جهرمی در ادامه از امضای تفاهم‌نامه‌ای با وزارت صنایع برای کمک به بخش ساختمانی خبر داد و افزود: با حمایت از انبوه سازان و تولید‌کنندگان بخش ساختمان می‌توان رونق اقتصادی در‌این بخش را رقم زد.

وی اظهار کرد: اولویت بندی بانک، تامین سرمایه در گردش واحدهای موجود و به حرکت درآوردن و چرخش بهترین واحدها بوده، همچنین تکمیل واحدهای نیمه‌کاره و توسعه بخش‌هایی که به صنایع موجود و مزیت‌های منطقه رونق می‌بخشد از دیگر اولویت‌های بانک صادرات است.

مدیر‌عامل بانک صادرات‌ایران با بیان‌ اینکه بانک باید پشتیبان بخش تولید و اقتصاد کشور در جهت رونق اقتصادی باشد، گفت: بدهی معوقه برخی از واحدها به ۳ بخش تقسیم می‌شود؛ بعضی‌ها دلایل موجه برای بدهی معوقه دارند که ما با تبدیل بدهی‌این واحدها به حال و پرداخت تسهیلات جدید و تقسیط بدهی از آنان حمایت خواهیم کرد، برخی نیز با عدم فروش تولیدات خود در بازار مواجه هستند که معتقدیم هر چقدر به‌این واحدها نقدینگی تزریق شود جز ضرر و زیان بیشتر چیز دیگری نخواهد بود و طبیعی است که بانک به عنوان وکیل سپرده‌های مردم نمی‌تواند پول در اختیار واحدی بگذارد که فعالیت آن از ریشه با مشکل مواجه است و باید دیوار کج‌ این واحدها را از نو و با محصولی جدید بنا کرد.

جهرمی در همین خصوص ادامه داد: برخی از فعالان اقتصادی نیز تنها رنگ و لعاب فعال اقتصادی را دارند و پس از بررسی بدهی‌های بانک دریافتیم که قسمت اعظمی از آن مربوط به صنعت و تولید نیست، شاید به نام تولید دریافت شده باشد، اما نه در تولید، بلکه در بخش‌هایی مثل دلالی مورد استفاده قرار گرفته است.

وی گفت: بدهی‌های معوقه و غیرموجه به سیستم بانکی ضربات مهمی به اقتصاد کشور وارد می‌کند؛ زیرا‌ این پول در گردش درست اقتصادی استفاده نشده و تورم زا است و پول دوباره به سیستم بانکی برنمی‌گردد تا به فعال دیگری داده شود و به تبع فعالیت جدیدی به راه بیفتد، البته قسمتی از‌این بدهی‌های معوقه مربوط به بخش‌های دولتی نیز است.

مدیر‌عامل بانک صادرات‌ایران با توجه به مسوولیت خود در شورای پول و اعتبار گفت: برای حمایت از تولید و رونق گرفتن بخش اقتصاد و برخورد جدی با کسانی که بدهی‌های معوقه به سیستم بانکی را به ناحق پرداخت نمی‌کنند، برنامه‌ریزی شده است.

جهرمی با اعلام ‌این مطلب که اگر مدیریت بر نقدینگی و افزایش آن اعمال شود نه تنها تورم‌زا نیست، بلکه تورم‌زدا است، افزود: ۵۳ درصد منابع نقدینگی کشور در تهران است؛ یعنی از ۲۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در تهران وجود دارد و ادامه روند کنونی اتفاقات دهه‌های گذشته را در حال و آینده تشدید می‌کند و تهران بزرگ‌تر و شلوغ‌تر شده و مناطق دیگر کشور خلوت‌تر خواهند شد.

وی افزود: از‌این رو بانک مستقل در ۸ منطقه اقتصادی کشور با ظرفیت ملی و فراملی با بستر بانک صادرات برای توسعه اقتصادی در برنامه‌ریزی ما قرار دارد.

وی در پایان کل نقدینگی استان گیلان را ۳۶۰۰ میلیارد تومان دانست و خاطرنشان کرد: اگر ۵ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان از نقدینگی تهران در استان جذب شود، حل مشکلات اقتصادی موجود و آینده را شاهد خواهیم بود.

روح‌اله قهرمانی چابک، استاندار گیلان نیز در ‌این همایش با اعلام‌ اینکه از ظرفیت‌ها و استعدادهای استان استفاده نشده است، افزود: هرچند که در قیاس با سایر استان‌ها مظلوم واقع شده‌ایم، اما به واقع دولت تلاش‌های خارق‌العاده‌ای در بحث زیرساخت‌های استان انجام داده است.

وی افزود: با اهتمام ویژه دولت نهم در بخش‌های راه، برق، آب، گاز، آزادراه، راه‌آهن، بندر و... در وضعیت مطلوبی قرار داریم و تعریف ۳۵۰ میلیارد تومان پروژه در بندر گواهی بر‌این مدعا است.

استاندار گیلان ادامه داد: راه‌آهن استان که تا ۴ سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد قابلیت جابه‌جایی ۱۰ میلیون تن کالا را دارد و‌ این نشان می‌دهد که در ‌آینده تمام جهت‌ها برای پهلوگیری کشتی‌ها در بندرانزلی خواهد بود.

قهرمانی با بیان ‌اینکه تمامی پروژه‌هایی که در مصوبات سفرهای استانی به تصویب رسیده در حال مطالعه یا اجرا شدن است، افزود: در ۴ سال دولت نهم معادل ۱۲۴۰ میلیارد تومان تسهیلات به استان داده شده که ۷۰ درصد آن پرداخت و کارهای بی‌نظیری صورت گرفته است، اما تکیه بر منابع محدود و تمام شدنی نمی‌تواند توسعه پایدار را رقم بزند و باید به سمت سرمایه‌گذاری‌هایی برویم که بتواند سرمایه‌های پراکنده را در کشور به سوی استان سرازیر کند.

قهرمانی افزود: گیلان می‌تواند یک پایگاه و مرکز خدمات برای کل منطقه باشد.

در ادامه ‌هادیان، مدیرعامل بانک صادرات استان گیلان جایگاه استان در شبکه بانکی کشور را رتبه نهم دانست و با بیان‌ اینکه ‌این جایگاه بسیار ارزشمند است، اما در شان و منزلت استان نیست، اظهار امیدواری کرد با تلاش، جدیت، همفکری و همراهی آن را

افزایش دهیم.

وی افزود: گیلان در بخش‌های مختلف کشاورزی نظیر چای، برنج، بادام زمینی، فندق، ابریشم و همچنین وجود شهرک‌های مختلف صنعتی از جایگاه ویژه و مهمی برخوردار است و حرف‌های زیادی را برای طرح در نظام اقتصادی کشور داشته و صنایع بزرگی را در دل خود جای داده است.

همایش فعالان اقتصادی گیلان در سالن اجتماعات بانک صادرات در رشت برگزار شد.