چینی‌ها چاقوی زنجان را کند کرده‌اند

چاقوهای چینی بی‌کیفیت وارد بازار زنجان می‌شود و بازار چاقوی زنجان مبدا صادرات چاقوی چینی به سایر نقاط کشور شده است

چاقوسازی در زنجان قدمتی دیرینه دارد و این هنر توانسته در قالب صنایع دستی جایگاه ویژه‌ای را در کشور کسب کند، اما این روزها هنر چاقوسازی قربانی واردات بی‌رویه چاقوهای چینی شده و این هنر آرام آرام در خاستگاه اصلی خود در غربتی غمناک مسیر نابودی را طی می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر در زنجان، بی‌شک توسعه صنایع دستی در هر منطقه‌ای نیاز به مولفه‌هایی دارد که حمایت از هنرمندان و صنعتگران عرصه یکی از مهم‌ترین عوامل در این راستا است.

به طور حتم نبود حمایت از هر قشر و هر هنری موجب افت و عدم توسعه آن هنر و صنعت شده و روند منسوخ شدن آن هنر و صنعت را فراهم می‌آورد، روندی که امروز صنعت ریشه‌دار چاقوسازی در استان زنجان را در این مسیر قرار داده و موجب شده هنرمندان این صنعت آرام آرام در مسیر نابودی گام بردارد.

هنرمندان عرصه چاقوسازی استان زنجان این روزها در حالی نظاره گر اضمحلال صنعت چاقوسازی استان زنجان هستند که عدم حمایت از این صنعت آنچنان بر پیکره این صنعت ارزشمند ضربه زده که چاقوسازان ماهر و استادکار که روزگاری چاقوی زنجان تدوام و حیات خود را مدیون حضور آنها در این عرصه بود به شغل دیگر روی می‌آورند.

رییس اتحادیه چاقوسازان استان زنجان در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به عدم حمایت مسوولان از صنعت چاقوسازی استان، وجود مدیریت غیربومی در بخش صنایع دستی را مهمترین عامل در زمینه اضمحلال صنعت چاقوسازی استان زنجان دانست و گفت: در مجموعه صنایع دستی استان زنجان کارشناسی که توانایی کار کارشناسی و درجه‌بندی روی چاقوی زنجانی را داشته باشد وجود ندارد و این امر موجب شده است که هنرمندان صنعت چاقوسازی زنجان نتوانند در امتیاز دهی به جایگاه واقعی خود دست یابند.

رضا رابط با اشاره به اینکه بیشتر فعالان و صنعتگران چاقوسازی استان زنجان به دلیل عدم بازار مناسب و عدم حمایت موثر از سوی نهادهای متولی دیگر توان فعالیت در این صنعت را ندارند، افزود: در حال حاضر بیش از ۳۰۰ نفر چاقوساز در استان زنجان فعال است که این تعداد روز به روز کاهش پیدا می کند.

چاقوساز واقعی در نمایشگاه‌ها شرکت داده نمی شود

رابط حضور چاقوسازان در نمایشگاه‌ها را بیشتر براساس رابطه دانست و افزود: یک چاقوساز که در نمایشگاه شرکت می‌کند باید از جایگاه صنعت چاقوسازی استان حمایت کند، اما این افراد تنها بر اساس رابطه انتخاب شده و تاکنون هیچ چاقوساز واقعی در نمایشگاه‌های صنایع دستی شرکت نکرده‌اند.

وی با بیان اینکه در اعزام هنرمندان چاقوساز به نمایشگاه‌های صنایع دستی هیچ هماهنگی با اتحادیه چاقوسازان صورت نمی‌گیرد، افزود: صنایع دستی با وجود روند حاکم در اعزام هنرمندان صنایع دستی مانع از حضور هنرمندان واقعی چاقوساز به نمایشگاه‌ها می‌شود.

فرهنگ بد مانع توسعه

رابط وجود فرهنگ بد در خصوص صنعت چاقوسازی را مانع از توسعه و رشد آن دانست و افزود: هنوز در جامعه به چاقو به عنوان یک آلات قتاله نگاه می کنند و این امر موجب شده حتی فرزندان چاقوسازان نسبت به ادامه شغل پدرانشان بی‌رغبت باشند.

رییس اتحادیه چاقوسازان استان زنجان با بیان اینکه در حال حاضر نیروی انتظامی ساخت و عرضه برخی انواع چاقوها را غیرمجاز اعلام کرده، بیان کرد: تدوام روند موجود موجب شکست و تضعیف جایگاه چاقوسازی استان زنجان شده است. رابط در ادامه با انتقاد از عملکرد صنایع دستی در عدم جلوگیری از عرصه چاقوهای چینی و خارجی در استان افزود: در حال حاضر چاقوهای خارجی و به خصوص چینی با کیفیت نامناسب وارد بازار استان زنجان شده و به گونه‌ای بازار چاقوی زنجان به عنوان مبدا صادرات چاقوی چینی به سایر نقاط کشور شده است. رییس اتحادیه چاقوسازان زنجان با تاکید بر اینکه هنرمندان چاقوساز زنجانی از روند موجود در زمینه عرضه چاقو در استان راضی نیستند، افزود: قرار بود در استان زنجان شهرک صنایع دستی احداث شود، اما هنوز با گذشت سال‌ها از این موضوع تاکنون فعالیت خاصی صورت نگرفته است.

چاقوی بی‌کیفیت چینی بازار را قبضه کرده است

مدیرعامل تعاونی چاقوسازان زنجان نیز با انتقاد از روند حاکم بر صنعت چاقوسازی استان زنجان افزود: عدم نظارت در خصوص چاقوی زنجان موجب شده تا چاقوی چینی به جای چاقوی زنجانی وارد بازار شده و با عرضه کالای بی‌کیفیت چینی چاقوی ریشه‌دار و باکیفیت زنجان تحت تاثیر قرار بگیرد.

ناصر آسوده‌نژاد تاکید کرد: چاقوی زنجانی قربانی واردات بی‌رویه چاقو در کشور شده و این امر موجب شده چاقوی زنجانی تنها در شهر زنجان به شکل محدود در مناطق خاص عرضه شود.مدیرعامل شرکت تعاونی چاقوسازان استان زنجان نبود بیمه و عدم شامل شدن قانون سختی کار برای چاقوسازان و همچنین عدم اختصاص سهام عدالت را از جمله مهمترین مشکلات چاقوسازان زنجانی دانست و تاکید کرد: نهادهای متولی باید با صنعت و هنر چاقوسازی زنجان غرض‌ورزانه برخورد نکنند و مانع از تضعیف و انقراض این صنعت در استان شوند. آسوده‌نژاد با تاکید بر اینکه مسوولان مرتبط با امر صنایع دستی تخصصی در زمینه صنعت چاقوسازی ندارند، افزود: هر کسی نمی‌تواند به عنوان کارشناس صنایع دستی در خصوص چاقوی زنجان نظر بدهد؛ بلکه باید کارشناس مخصوص در این زمینه وجود داشته باشد تا با توجه به کیفیت چاقوی عرضه شده، در این خصوص نظر دهد.