در جلسه ستاد خشکسالی استان خوزستان برنامهریزی شد
تامین آب از مارون برای ۶ شهر خوزستان
تامین ۱۱۴میلیون متر مکعب آب از مارون تنها ۲۵درصد آب مورد نیاز را تامین میکند اهواز - خبرنگار دنیای اقتصاد: معاون حفاظت و بهرهبرداری منابع آب استان خوزستان از برنامهریزی برای تامین ۱۱۴میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی و محیط زیست ۶ شهرستان از حوزه مارون خبر داد.
بر اساس این گزارش، در جلسه ستاد خشکسالی استان خوزستان، دهکردی با بیان اینکه در حوزه مارون برداشتها فقط به بخش کشاورزی و محیط زیست اختصاص یافته است، اظهار کرد: در برنامهریزی منابع که در خرداد ماه صورت گرفت، حجم آب قابل بهرهبرداری ابتدای خرداد ماه در سد مخزن مارون ۶۱میلیون متر مکعب بود که پیشبینی دوره چهار ماهه نیز ۵۳میلیون متر مکعب بود و در مجموع میزان حجم برنامهریزی شده برای بهرهبرداری ۱۱۴میلیون متر مکعب است.
وی افزود: با توجه به مصارف تابستانی و کشتهای تابستانه کل حجم ۱۱۴میلیون متر مکعبی را برای تابستان برنامهریزی کردیم و برای کشت پاییزه حجمی از مخزن سد برنامهریزی نشده است.
دهکردی میزان تامین آب در خردادماه را ۹متر، در تیر ماه ۱۲ متر، در مرداد ۱۱ متر و در شهریور نیز ۱۰ متر عنوان کرد و گفت: به طور متوسط میزان تامین آب ۱۱ متر برنامهریزی شده است که نسبت به سال گذشته ۳ متر کمتر شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه کل منابع در استان ۳۵درصد آورد داشته است، اذعان کرد: وضعیت قبل از بهار سال جاری، وضعیتی بسیار اسفناک بود، اما خوشبختانه افزایش آوردها در سه ماه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه، افزایش میانگین آورد کارون ودز را منجر شد؛ کما اینکه در مارون در ابتدای سال آبی با کمبود ظرفیت مخزن سد مواجه هستیم و در کرخه نیز ۲۲درصد آورد نسبت به سالهای نرمال داریم که از نظر وضعیت مخزن رو به کاهش است و آوردها نیز نسبت به گذشته کمتر شده است.
این مقام مسوول در سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به شرایط موجود و احتمال ادامه خشکسالی در فصل زمستان در حوزه مارون و کرخه تاکید کرد: باید صرفهجویی بیشتر را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری منابع آب استان در ادامه با اشاره به اینکه در حوزههای کارون ودز وضعیت مناسبتر است؛ اما نسبت به سال گذشته ۵۰درصد کاهش آورد داریم، گفت: بهرغم کاهش آوردها امسال از نظر تولید گندم مقام اول کشوری را کسب کردیم که این امر نشانگر وفق دادن عملکرد کشاورزان با شرایط خشکسالی است.
دهکردی در ادامه استفاده از روشهای نوین آبیاری در پایین دست به خصوص برای نخیلات را که به صورت غربالی آبیاری میشوند، امری ضروری قلمداد کرد و گفت: استفاده آب به صورت غربالی در نخیلات منجر به این میشود که نخیلات ۵ برابر بیشتر آب نیاز
داشته باشند.
وی همچنین به مشکل مناطق بالادست و پایین دست اشاره کرد و گفت: مشکل ما با مناطق رعایت سهمیه آب پایین دست توسط بالا دست است و برخی معتقدند که بالا دست در سهمیه آب پایین دست اجحاف میکنند.
وی افزود: مناطق پایین دست انتظار دارند آب هر حوزه در ابتدای شهرستان از ورودی تا خروجی مشخص شود که با توجه به طول ۳۰۰ کیلومتری مارون و تامین شدن آب ۶ شهرستان از این منبع، سازمان آب و برق نمیتواند آن را انجام دهد.
دهکردی با اشاره به کمیته بهینهسازی مصرف آب گفت: به منظور کنترل، پایش و برنامهریزی نیاز است هر یک از فرمانداران در قالب کمیته بهینهسازی مصرف آب که از سال گذشته تشکیل شده است شروع به کار کنند و از برداشتهای غیرمجاز جلوگیری به عمل آورند و همچنین فرمانداران در کمیته مدیریت منطقه ای مصرف آب نیز که خود از اعضای آن هستند باید نسبت به رفع مشکلات منطقهای اقدام کنند.
دهکردی همچنین در خصوص شفافسازی میزان آب رها شده توسط سازمان آب و برق در حوزههای مختلف نیز گفت: هدفی که ما را به موفقیت میرساند حفظ رضایت نسبی مردم است و تا به امروز هیچگونه کسری در رهاسازی نداریم و در صورت بروز هرگونه کسری در روزهای بعد آن میزان رها شده است.
وی با اشاره به وضعیت آب در حوزه مارون تصریح کرد: مقادیر آورد مارون از ابتدای مهر ماه ۸۷ تا ۱۲ تیرماه ۸۸، ۲۴درصد نسبت به سالهای نرمال آورد داشته است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته با ۸۳درصد آورد مواجه شدیم که بیانگر وضعیت بدتر خشکسالی نسبت به سال اول آن است.
وی افزود: در چهار ماه اخیر یعنی از اول فروردین ماه وضعیت آورد نسبت به نرمال ۲۳درصد بوده است که نسبت به کل دوره یکدرصد کمتر بوده است. همچنین در تیر ماه با ۳۳درصد افزایش نسبت به نرمال مواجه بودیم و نسبت به کل دوره ۸۶ و۸۷ نیز ۵۶درصد افزایش داشتیم که این مساله به دلیل برگشت بارشها بوده است.
مدیر زراعت استان خوزستان نیز در این مراسم با بیان اینکه مارون نسبت به سال گذشته با حجم آبی منفی مواجه بوده است، گفت: با توجه به پراکندگی مصرفکنندگان و وجود بیشترین حجم نخیلات در پایین دست باید این ۶ شهرستان به طور متوسط در شرایط عادی ۵۰ متر آب مصرف کنند که در حدود
۲۴ متر آن به نخیلات اختصاص مییابد و مابقی نیز مربوط به مزارع است در صورتی که سهمیه ما تنها ۱۱ متر است.
کریمی با اشاره به اینکه با هماهنگی امور آب منطقه اعداد و ارقام سهمیهها مشخص شده است گفت: این موضوع مشکل ما را رفع نمیکند؛ چرا که مدیریت بر این است که حجم آبی را ذخیره کند و بعد به صورت حجمی رها کند.
وی عمده این مشکلات را مربوط به نخیلات دانست و گفت: شادگان با ۱۱هزار هکتار، رامهرمز با ۲هزار و۱۰۰ هکتار، رامشیر با ۳۵۰ هکتار، بهبهان با ۲هزار هکتار و امیدیه نیز با ۱۰۰ هکتار عمده سطح نخیلات استان را دارا هستند.
مدیرکل ستاد بازسازی و حوادث غیرمترقبه استان نیز با بیان اینکه تامین ۱۱۴میلیون متر مکعبی آب از حوزه مارون تنها ۲۵درصد آب مورد نیاز را تامین میکند، گفت: نیاز آب بیانشده برای ۶ شهرستان شادگان، رامشیر رامهرمز، ماهشهر، بهبهان و امیدیه که در حوزه مارون قرار دارند، ۴۲۶میلیون متر مکعب است که مقرر شده است ۲۵ درصد آن یعنی ۱۱۴میلیون متر مکعب از خرداد ماه تا شهریور تنها به بخشهای کشاورزی و محیط زیست اختصاص یابد.
شاپور رستمی با اشاره به عدم دبی پایه و یکنواخت در مارون گفت: با توجه به ظرفیت سد و با توجه به اینکه یک دبی پایه و یکنواخت در مارون وجود ندارد، مقرر شد تا در این حوزه سهم هر شهرستان به صورت روزانه منتقل شود؛ چراکه در منابع محدودیت وجود داشته و باید با هماهنگی بین بخشی وارد عمل میشدیم تا در بخش برنامهریزی در بخشهای آب و خاک با مشکل مواجه نشویم.
وی همچنین با اشاره به اینکه حوزه مارون نیز مانند دیگر حوزهها نیازمند مدیریت است، گفت: باید در این حوزه نیز براساس برنامهریزیهای سازمان آب و برق و جهاد کشاورزی پیش رویم تا براساس نحوه مدیریت آنان از منابع آبی به بهترین وجه ممکن استفاده کنیم.
رستمی با اشاره به عدم استفاده صحیح از آب در شرایط خشکسالی گفت: بهرغم اینکه در حوزه مارون میزان آب تامین شده تنها معادل ۲۵درصد نیاز منطقه است، اما میبینیم که متاسفانه در نحوه استفاده از این آب محدود نیز هنوز شیوه استفاده تغییر نکرده است که این امر میطلبد تا سازمانهای آب و برق و جهاد نیز به عنوان تامینکنندگان آب نسبت به دادن مجوز برداشت آب و نحوه استفاده از آن هماهنگیهای لازم را ایجاد کنند.
ارسال نظر