شیراز- خبرنگار دنیای اقتصاد: همایش کارشناسان منابع طبیعی سراسر کشور در شیراز برگزار شد. مدیر کل دفتر فنی مراتع کشور در این گردهمایی از تبدیل ۱۱میلیون هکتار از زمین‌های شیب‌دار کشور به زمین‌های تولید علوفه و باغ خبر داد. نگهدار اسکندری افزود: تاکنون عملیات اجرایی به این منظور در ۵۰درصد این زمین‌ها آغاز شده است.

وی بر لزوم ایجاد انگیزه اقتصادی برای بهره‌برداران از مراتع تاکید کرد و گفت: حفاظت پایدار از منابع طبیعی و مراتع در گرو ایجاد انگیزه مالی و سود اقتصادی برای بهره‌برداران است.

وی با بیان اینکه معیشت ۹۱۶هزار خانوار در کشور با مراتع گره خورده است، افزود: این خانواده‌ها با بهره‌برداری از مرتع نوعی تعلق خاطر دارند و پاس داشت این تعلق خاطر برای حفظ مرتع ضرورت دارد.

اسکندری اعلام کرد: کاهش پوشش گیاهی و افت کمی و کیفی مراتع از جمله ثمرات تجاوز به عرصه‌های طبیعی است. این تجاوز که با برداشت بی‌رویه از مراتع تحقق پیدا می‌کند آهسته و خزنده است و کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز در این همایش واگذاری مالکیت عرصه‌های طبیعی به اشخاص را یک کار غیرضروری و اشتباه بزرگ دانست که در برخی مواقع اتفاق افتاده است.

وی در جمع کارشناسان منابع طبیعی کشور افزود: تجربه نشان داده است که آن هدفی که ‌مسوولان از واگذاری عرصه‌های منابع طبیعی دنبال می‌کنند در واگذاری‌ها تحقق پیدا نمی‌کند؛ زیرا زمین‌ها تغییر کاربری پیدا می‌کند و از حالت مرتع خارج می‌شود، پس لزومی ندارد مالکیت یک مرتع یا عرصه واگذار شود.

وی اظهار کرد: بهتر است مسوولان و برنامه‌ریزان برای تحقق اهداف حفظ خاک و حفظ طبیعت به جای واگذار کردن مالکیت یک عرصه به واگذار کردن حق بهره‌برداری در یک مرتع بپردازند، در این حال در صورتی که اهداف محقق نشود، می‌توان این حق را به دیگری واگذار کرد.

رییس سازمان جهادکشاورزی استان فارس با بیان اینکه از بین رفتن عرصه‌های طبیعی به از بین رفتن کشاورزی می‌انجامد، افزود: استان فارس توانمندی مناسبی در بخش کشاورزی دارد و سالانه ۱۰میلیون تن محصول تولید می‌کند، حفظ این موقعیت منوط به حفظ مرتع و منابع طبیعی است.

رضوی اضافه کرد: سالانه ۹/۱میلیون تن گندم، ۲۰۰هزار تن برنج، ۷۰۰هزار تن ذرت و مقادیر قابل‌توجهی محصولات باغی در فارس تولید می‌شود و این موقعیت فارس را در ردیف نخست تولید محصولات کشاورزی در کشور قرار داده است.

مدیرکل منابع طبیعی‌استان فارس نیز در این همایش گفت: ایجاد انگیزه اقتصادی از جمله مهم‌ترین راهکارهایی است که برای بهره‌برداران از منابع طبیعی در استان فارس در جهت حفظ عرصه‌های طبیعی دنبال می‌شود.

مهرزاد خرد افزود: به این منظور توسعه کشت گیاهان دارویی در مراتع را در اولویت قرار داده‌ایم و امسال نیز ۱۵هزار هکتار از عرصه‌های مرتعی فارس به تولید این گیاهان اختصاص یافته است.