دنیای اقتصاد - اهواز - محمد علاف پور: مدیرکل راه‌آهن جنوب گفت: راه‌آهن ایران در برنامه‌ریزی صورت گرفته بعد از گذشتن از کشور عراق از طریق شلمچه به بندرلازقیه در کشور سوریه می‌رسد. خسرو رشیدی در خصوص اتصال راه‌آهن ایران به عراق از طریق مرز شلمچه عنوان کرد: این طرح دو بخش دارد، بخشی از کار در ایران و بخشی از کار در کشور عراق انجام می‌شود. در ایران کارها به خوبی پیش رفته و خط آهن تا نقطه صفر مرزی شلمچه رسیده است.

وی افزود: تابستان سال قبل این خط آهن با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد و حتی هم‌اکنون سیمان برای صادرات از طریق قطار تا مرز شلمچه ارسال می‌شود؛ ولی مشکل اصلی اتصال راه‌آهن ایران به عراق در کشور عراق است که آنها تاکنون نتوانسته‌اند این خط آهن را تکمیل کنند.

رشیدی عنوان کرد: متاسفانه عراق با مشکلات فراوانی مواجه است و این عوامل باعث شده ساخت و تکمیل این خط راه‌آهن مهم و استراتژیک در اولویت کاری این کشور قرار نگیرد.

مدیرکل راه‌آهن جنوب بیان کرد: در کشور عراق، سرمایه لازم برای اجرای این پروژه وجود ندارد و متاسفانه پیشرفت آن به هیچ وجه قابل قبول نیست و باید برای اجرای آن مذاکرات جدی‌تری با کشور عراق داشت.

مدیرکل راه‌آهن جنوب تصریح کرد: اگر این خط راه‌آهن به صورت کامل تا کشور عراق راه‌اندازی شود، می‌تواند امتیازات فراوانی برای دو کشور به همراه داشته باشد و ایمنی حمل‌و‌نقل کالا و مسافر بین این دو کشور را با افزایش چشمگیری مواجه کند.

رشیدی عنوان کرد: افق این خط راه‌آهن، اتصال آن به کشور سوریه و تا بندر مهم لازقیه است که با این کار، این خط آهن را می‌توان به یک کریدور استراتژیک و حیاتی در منطقه تبدیل کرد. وی اضافه کرد: راه‌اندازی این پروژه می‌تواند ترافیک جاده‌ای در استان خوزستان به واسطه انجام صادرات و واردات، عبور و مرور کامیون‌های عراقی و تردد زوار عتبات عالیات را کاهش دهد.