دنیای اقتصاد - بندرعباس - علی نظری: استاندار هرمزگان گفت: امضای ۳۲سند همکاری بین ایران و افغانستان زمینه ساز تعمیق روابط دو کشور است. ابراهیم عزیزی در دیدار با سفیر افغانستان در ایران افزود: در استان هرمزگان ظرفیت‌ها، امکانات و زیرساخت‌های خوبی برای تقویت مناسبات دوجانبه وجود دارد که می‌تواند مبنای تعاملات اقتصادی، تجاری، سیاسی و فرهنگی قرار گیرد.

نماینده عالی دولت در هرمزگان همچنین بر ضرورت برگزاری نشست‌های مشترک بین تجار و بازرگانان افغانستان و هرمزگان تاکید و اضافه کرد: موافقت نامه‌ها و تصمیمات قبلی باید اجرایی شود و بخش خصوصی منتظر نتیجه عملی نشست‌های قبلی است.

عزیزی با اشاره به پذیرایی هرمزگان از حدود ۷۲هزار تبعه افغانی درسال‌های گذشته خاطرنشان کرد: بر اساس توافقات انجام شده این افراد باید استان هرمزگان را ترک کرده و در صورت نیاز به بازگشت، مراحل لازم را طی کرده و از مبادی رسمی و قانونی برگردند.

به گفته عزیزی؛ در حال حاضر نیز علاوه بر ۳۰هزار افغانی که هنوز در استان هرمزگان به سر می‌برند، ۶۰۰ دانش‌آموز افغان و ۲۰ دانشجوی افغانی در مراکز آموزشی استان مشغول تحصیل هستند.

وی همچنین از آمادگی بخش دولتی و خصوصی استان هرمزگان برای تبدیل شدن به کانون مبادلات دوکشور خبرداد و یادآور شد: علاوه بر ظرفیت‌های شناخته شده‌ای مانند تاسیسات بندری و مناطق آزاد تجاری، می‌توان فرصت صادرات آبزیان و محصولات دریایی را در اختیار تجار و بازرگانان دو کشور قرار داد و بخشی از نیاز استان به گوشت قرمز را نیز با واردات آن از افغانستان تامین کرد.

سفیرافغانستان در ایران نیز در این دیدار گفت: دولت و ملت افغانستان خود را مدیون میهمان‌نوازی و حمایت ایران در دوران جهاد و بعد از آن می‌داند و از تقویت مناسبات دوجانبه استقبال می‌کند.احمد نصیرنور افزود: در حال حاضر تجار و بازرگانان افغانی ترجیح می‌دهند در ایران فعالیت کنند و تسهیل شرایط به تحقق آن کمک می‌کند.

وی با اشاره به افزایش شش برابری تراز تجاری ایران و افغانستان در سال‌های اخیر اظهار کرد: اکنون تراز تجاری مبادلات دوکشور به سه میلیارد دلار رسیده که این رقم تنها مربوط به کالاهای غیرنفتی بوده و صادرات نفتی و کالاهای ترانزیتی در آن محاسبه نشده است.

وی اضافه کرد: تجارت و معاملات دوکشور سابقه‌ای تاریخی دارد و این قدمت موجب شده دوطرف با استفاده از فرآیندهای سنتی و شناخته شده خود هیچ مشکلی در صادرات و واردات نداشته باشند.

سفیرافغانستان در ایران یادآور شد:در حال حاضر تجار افغانستان مایل به گسترش خرید محصولات نفتی و پتروشیمی از ایران هستند که استان هرمزگان نیز می‌تواند نقش مهمی در اجرایی شدن آن ایفا کند.

به گفته نصیرنور، بازرگانان افغانستان همواره از تعامل و همکاری ارگان‌ها و نهادهای ایرانی در استان هرمزگان اظهار رضایت کرده و خواهان افزایش فعالیت خود با استفاده از بسترهای فراهم شده در این استان هستند.

بر اساس این خبر سفیرافغانستان در ایران در سفر دو روزه خود به استان هرمزگان از فرصت‌ها و تاسیسات زیربنایی استان دیدن کرد.

دیدار از منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس

سفیر افغانستان در حاشیه دیدار با استاندار هرمزگان از منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس دیدن کرد.

در این دیدار که با هدف بررسی توسعه راهکارهای افزایش همکاری در حوزه تولید فولاد و آلومینیوم، تامین مواد اولیه معدنی انجام شد، مهندس هندیان مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس گفت: افغانستان به لحاظ عدم دسترسی به آب‌های آزاد و تامین یک بستر امن و پایدار همواره از طریق زیرساخت‌های عظیم دریایی ایران به ویژه در بندرعباس برای واردات یا صادرات کالاهای خود استفاد می‌کند.

وی افزود: در زمینه ارائه خدمات فنی مهندسی، تجارب دانش تولید فولاد، آلومینیوم، نیروگاه و صادرات محصولات تولیدی منطقه آمادگی داریم با سرمایه‌گذاران افغانستان گفت‌وگو و تفاهم داشته باشیم.

در ادامه دکتر نصیر احمدنور سفیر افغانستان گفت: افغانستان در حال حاضر در فرآیند بازسازی است و می‌تواند بخش عمده‌ای از نیازمندی‌های خود را به فولاد، آلومینیوم و سایر محصولاتی که در این منطقه تولید می‌شود، تامین کند.

وی در ادامه افزود: هم اکنون تراز تجاری دو کشور ۲/۲ میلیارد دلار را نشان می‌دهد که این عدد نشانگر روابط خوب بین دو کشور است. نصیراحمدنوراظهار امیدواری کرد: با حضور قوی ایران در افغانستان شاهد افزایش سطح همکاری‌های اقتصادی و تجاری بیشتری باشیم.