مشهد دوهزار هکتار بافت فرسوده دارد

مشهد- خبرنگار دنیای اقتصاد: رییس سازمان مسکن و شهرسازی خراسان رضوی گفت: شهرهای بزرگ استان دارای ۳‌هزار و ۵۰۰‌هکتار بافت فرسوده است که ۲‌هزار و ۲۵۰‌هکتار از این مساحت، متعلق به مشهد است.

مجید توتونچی افزود: طبق طرح‌های موجود تفصیلی، با اجرای طرح‌های نوسازی و بهسازی در بافت‌های فرسوده استان، ۴۰۰‌هزار واحد ساختمانی جدید ساخته خواهد شد.

وی نوسازی بافت‌های فرسوده را وظیفه‌ای شرعی دانست و تصریح کرد: احیای بافت‌های فرسوده به لحاظ جلوگیری از خسارت‌های گسترده جانی و مالی ناشی از بلایای طبیعی، مانند فاجعه بم از اهمیت بالایی برخوردار است.

توتونچی با بیان این‌که اصلی‌ترین مشکلات در روند بازسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده استان، عدم رغبت مردم و مشکلات متداول در روند ساخت‌ و سازهای جدید است، اظهار کرد: متاسفانه عدم نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده، خدمات‌رسانی به این مناطق را با مشکل مواجه کرده است.

وی تصریح کرد: متاسفانه نیمه شرقی شهر مشهد به لحاظ دارا‌ بودن بافت‌های فرسوده بسیار و پیشرفت کند پروژه‌های نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده چهره‌ای متفاوت با دیگر نیمه شهر دارد.

وی گفت: ایجاد مشکلات ناشی از ایجاد تاسیسات زیرزمینی و زیر ساخت‌های شهر‌سازی در این مناطق از دیگر عوامل اجرای طرح‌های نوسازی و بهسازی در بافت‌های فرسوده است.

رییس سازمان مسکن و شهرسازی خراسان رضوی با اشاره به ظرفیت سازی‌های قابل ایجاد در نتیجه اجرای طرح‌های نوسازی و بهسازی در بافت‌های فرسوده شهری عنوان کرد: سرانه‌های تراکمی، ایمن‌سازی بافت‌های فرسوده و استفاده از کاربری‌های پیش‌بینی شده در بافت‌های نوسازی شده چه برای شهرداری‌ها و چه برای بخش‌خصوصی درآمدزایی مناسبی خواهد داشت.

توتونچی با تاکید بر ضرورت همکاری سازمان مسکن و شهرسازی با شهرداری‌ها خاطر نشان کرد: شهرداری‌ها در حال حاضر خصوصا در شهرهای کوچک بدون کمک دولت قادر به تامین هزینه‌های اجرایی طرح‌های نوسازی نیستند.

وی با اشاره به مطالعه و آشنایی متخصصان ایرانی با شیوه‌های مقاوم سازی در کشورهای زلزله خیز گفت: با استفاده از دانش این متخصصان می‌توانیم ساختمان‌های احداث شده در بافت شهری و روستایی را مقاوم سازی کنیم.

احمد نوروزی، مدیر عامل سازمان عمران و مسکن‌سازان شرق نیز در ادامه اظهار کرد: مهم‌ترین قسمت در روند نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده ورود و مشارکت مردم در این امر است.

وی گفت: با مشارکت مردم می‌توان به راحتی اصلی‌ترین بخش طرح‌های نوسازی، یعنی آزاد‌سازی عرصه را در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه به انجام رساند.

نوروزی با بیان این‌که اصلی‌ترین مشکل در روند اجرای پروژه‌های نوسازی و بهسازی، نداشتن برنامه اجرایی برای به کارگیری سرمایه‌های مردمی است، عنوان کرد: گرچه بافت‌های فرسوده خود بهترین فرصت‌ها را ایجاد می‌کنند، اما مدیریت غیر اصولی و غیر منسجم و عدم بهره‌برداری مفید از پتانسیل‌های موجود در بافت‌های فرسوده همواره منجر به فرصت‌سوزی در این بخش شده است.