دنیای‌اقتصاد - سنندج - فرزاد نویدی: بیکاری اکنون به یکی از دغدغه‌های اصلی مردم و مسوولان تبدیل شده و عزم دولت برای افزایش سرمایه‌گذاری‌ها به منظور ایجاد اشتغال بیشتر در دستور کار قرار گرفته است. در این راه مشکلاتی چون فقدان مهارت در میان جویندگان کار به عنوان یکی از موانع ایجاد اشتغال مطرح است. در این میان در استان کردستان نیز مانند دیگر استان‌های کشور شاهد بیکاری جوانان تحصیل‌کرده و همچنین افرادی که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند و مهارت کافی برای کار ندارند، هستیم.

مسوولان استان کردستان در نشست‌ها و جلسات متعدد که برای رفع مشکلات بیکاری و اشتغال برگزار می‌شود، نداشتن مهارت را یکی از مشکلات اصلی بر سر راه ایجاد اشتغال در این استان می‌دانند. استاندار کردستان به عنوان مسوول ارشد استان که اشراف کاملی بر وضعیت کردستان دارد، توجه جدی به آموزش رشته‌های فنی و حرفه‌ای را به منظور تحقق اشتغال و رفع بیکاری در استان مورد تاکید قرار داد و گفت: آموزش رشته‌های کاربردی در استان می‌تواند به تحقق اهداف و سیاست‌های اشتغالزایی شتاب ببخشد. علیرضا شهبازی، ایجاد اشتغال به منظور رفع بیکاری در کردستان را یکی از دغدغه‌های اصلی دولت دانست و تلاش همه مسوولان برای برطرف کردن این معضل اجتماعی را خواستار شد.

وی تربیت نیروی ماهر و متخصص در بخش‌های مختلف را یکی از پیش‌نیازهای ایجاد اشتغال دانست و گفت: باید براساس نیازهای بازار کار اقدام به تربیت نیرو کرد.

وی با اشاره به اینکه اکنون در استان کردستان برخی از رشته‌های فنی و حرفه‌ای از جمله گچ کاری و آرماتوربندی که از نیازهای اصلی بازار کار است، آموزش داده نمی‌شود، از مسوولان این بخش خواست در زمینه آموزش رشته‌های جدید و مورد نیاز اقدام کنند. مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان نیز در این باره گفت: اغلب بیکاران استان و متقاضیان کار فاقد مهارت هستند و از این رو برای ایجاد اشتغال این افراد با مشکل جدی مواجه هستیم. رامین اسدی، با اشاره به اینکه سیستم اداری کشور دیگر جوابگوی جذب خیل عظیمی از متقاضیان کار نیست، افزود: متقاضیان شغل باید سطح دانش فنی و مهارت خود را بالا ببرند تا بتوانند در بازار کار جایی برای خود پیدا کنند. وی بر کارآفرین کردن دانشگاه‌ها تاکید کرد و گفت: دانشگاه‌ها در کنار تدریس دروس دانشگاهی باید مهارت و دانش فنی دانشجویان را نیز بالا ببرند.

وی منطبق نبودن نیازهای بازار کار و مهارت‌های کارجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها را از دلایل عمده بیکاری در کشور و به خصوص استان کردستان دانست و اظهار کرد: کارجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها متاسفانه همزمان با فراگیری دانش تئوری، مهارت عملی را فرا نگرفته‌اند در نتیجه در ورود به بازار کار دچار مشکل می‌شوند. وی با اشاره به اینکه دوره‌های آموزشی خوبی از سوی اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای و سایر دستگاه‌های مرتبط در استان برگزار می‌شود، گفت: خوشبختانه سطح دانش فنی استان بالا رفته و جا دارد بیشتر از این ارتقا یابد.

وی هدف گذاری در بحث اشتغال را یکی از برنامه‌های دولت در این بخش دانست و گفت: بخشی از ایجاد اشتغال با استفاده از تسهیلات بانکی امکان‌پذیر است و بخشی نیز باید از طریق آموزش و ارتقای دانش فنی متقاضیان کار محقق شود. مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان با اشاره به سهمیه ۵۰ هزار و ۲۰۰ نفری اشتغال در استان در سالجاری، گفت: تا پایان آبان ماه ۳۶ هزار و ۳۱۲ شغل در استان ایجاد و در سامانه رصد به ثبت رسیده است. مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان کردستان نیز با اشاره به نقش و اهمیت آموزش‌های مهارتی، گفت: آموزش‌های مهارتی به‌عنوان ابزار کلیدی و زیر ساختی، یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های توسعه است.

سید جمیل احمدی با اشاره به اینکه آن چیزی که آموزش‌های فنی و حرفه‌ای دنبال می‌کند، ایجاد اشتغال پایدار است، افزود: آموزش‌های مهارتی، بستر را برای ورود به بازار کار برای جوانان مهیا می‌سازد و این آموزش‌ها موجب تربیت نیروی انسانی توانمند، ماهر و متخصص می‌شود.

وی به توانمندی‌ها و دستاوردهای مهارت‌آموزی اشاره کرد و گفت: مجهزترین و جدیدترین امکانات و تجهیزات مهارت‌آموزی مطابق با استانداردهای جهانی روز در کارگاه‌های مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای کردستان در حال حاضر وجود دارد. مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای کردستان اظهار کرد: آموزش‌های فنی و حرفه‌ای با ارتقای مهارت جوانان جویای کار و شاغلان به ویژه در بخش مشاغل پایه، در سطح بین‌المللی، در ایجاد اشتغال مولد و پایدار راهکار اساسی محسوب می‌شود. وی گفت: آموزش‌های مهارتی به‌عنوان ابزار کلیدی و زیرساختی و یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال پایدار است. احمدی در ادامه با اشاره به اینکه بخش خصوصی بازوی توانمند بخش دولتی در ارائه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و مهارتی است، گفت: در بخش خصوصی آموزشگاه‌های آزاد این اداره کل در هشت ماه سالجاری یک میلیون و ۲۶۶ هزار و ۶۷۷نفر ساعت در ۸۱ آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای فعال استان آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و مهارت آموزی را ارائه کرده است.

احمدی اظهار کرد: در شش ماه نخست سالجاری در دو بخش دولتی و خصوصی بیش از سه میلیون و ۶۰ هزار و ۲۷۰ نفر ساعت آموزش‌های مهارتی و فنی و حرفه‌ای به علاقه‌مندان در سراسر استان ارائه شده است. وی تعداد رشته‌های آموزشی در دو بخش خصوصی و دولتی در استان را در مجموع حدود ۱۵۰رشته عنوان کرد.

احمدی به میزان دوره‌ها و تعداد کارآموزان و رشته‌های آموزشی آموزش فنی و ‌حرفه‌ای استان اشاره کرد و افزود: در بخش آموزش در مراکز ثابت که عموما آموزش‌های پایه‌ای و تخصصی است در سالجاری یک میلیون ۴۹۵ هزار و ۱۲۱ نفر ساعت آموزش ارائه شده است.