دنیای اقتصاد - بوشهر - اصغر اقبال مجرد: معاون دریایی و بندری اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: سامانه -گزارش دهی کشتی‌های مسافری به منظور ارتقای ایمنی ترددهای دریایی در آب‌های استان بوشهر اجرا می‌شود. سیاوش ارجمندزاده با بیان این مطلب افزود: بندر بوشهر نخستین بندر در کشور و در میان بنادر حاشیه خلیج فارس و دریای عمان است که این سامانه را طراحی و اجرا کرده است.

وی اظهار کرد: وجود شرکت‌های متعدد نفتی و آغاز فعالیت شرکت‌های مرتبط با صنایع پتروشیمی در جزیره خارک، طی سال‌های اخیر موجب افزایش آمار تردد‌های دریایی در مسیرهای خارک- بوشهر و خارک-گناوه شده است.

این مقام مسوول یادآور شد: وجود مناطق حساس زیست محیطی و زیستگاه‌های دریایی منحصر به فرد در این مسیرها و آمار حوادث دریایی منجر به تلفات مالی و جانی در آب‌های شمالی تحت پوشش این اداره کل طی سال‌های اخیر بیانگر ضرورت ارتقای ایمنی دریانوردی و افزایش سطح حفاظت از محیط زیست دریایی است. ارجمندزاده خاطرنشان کرد: واحد دریایی و بندری اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر به منظور نیل به این اهداف و ایفای وظایف حاکمیتی خود به منظور ارتقای سطح ایمنی و حفاظت از محیط زیست دریایی، اقدام به تدوین سامانه گزارش‌دهی کشتی‌های مسافربری در مسیرهای بوشهر- خارک و خارک-گناوه کرده است.

وی با اشاره به اینکه هدف از تدوین این سامانه، ارتقای ایمنی جان اشخاص در دریا و ایمنی و کارآمدی دریانوردی است، تاکید کرد: متولی و ناظر اصلی اجرای سامانه

گزارش دهی کشتی‌های مسافربر، اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر است و شناورهای مسافربر فعال در این دو مسیر، ملزم به ارائه گزارش به ایستگاه‌های رادیویی متولی تعریف شده در طرح می‌باشند، در غیر این صورت از ادامه فعالیت آنها جلوگیری خواهد شد.

معاون دریایی و بندری اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: مشارکت کشتی‌های مسافربر در سیستم گزارش‌دهی کشتی‌ها رایگان است و در بردارنده هیچ‌گونه هزینه‌ای برای مالکان یا نمایندگان کشتیرانی نخواهد بود.

ارجمندزاده با بیان اینکه مفاد سیستم

گزارش دهی کشتی‌ها به طور رسمی به شرکت‌های نمایندگی شناورهای مسافربر ابلاغ شده و فرماندهان این شناورها ملزم به پیروی از آن هستند، اظهار کرد: اجرای سامانه گزارش دهی کشتی‌های مسافربر معاف کننده فرماندهان، مالکان یا شرکت‌های نمایندگی این شناورها از سایر وظایفشان در قبال اشخاص حقیقی و حقوقی نخواهد بود.رییس اداره امور دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر نیز در این باره گفت: اعلام گزارش‌های تعریف شده در این سامانه، به عهده فرمانده شناور مسافربر است و به بیان دیگر، فرمانده شناور بر اساس مفاد این سامانه باید نسبت به ارائه گزارش‌های مربوطه به ایستگاه رادیویی متولی اقدام کند.

محمد قاسمی تاکید کرد: دوره زمانی مجاز برای عدم برقراری ارتباط میان ایستگاه رادیویی متولی و شناور مسافربر در این سامانه، ۳۰ دقیقه است و در صورت تجاوز از این دوره زمانی، ایستگاه رادیویی باید به‌منظور اطمینان از ایمنی شناور مسافربر، نسبت به برقراری ارتباط اقدام کرده و علل عدم ارسال گزارش را از فرمانده شناور مسافربر جویا شود.

وی افزود: در صورتی که در میانه مسیر بنا به هر دلیل سفر دریایی شناور مسافربر لغو شود، فرمانده شناور باید مراتب را با ذکر دلایل، به هر دو ایستگاه متولی مسیر تردد اعلام کرده و همچنان بر اساس مفاد سامانه عمل کند.

قاسمی یادآور شد: در صورت بروز موارد جست‌وجو و نجات برای شناور، فرمانده شناور حادثه دیده باید مراتب را به هر دو ایستگاه رادیویی مقصد و مبدا گزارش و حسب قوانین و مقررات ملی و بین‌المللی عمل کند.

وی اضافه کرد: همچنین به منظور تحت نظر گرفتن وضعیت شناور حادثه دیده، مفاد سامانه باید در خلال عملیات جست‌وجو و نجات نیز اجرایی شود. مسوول مخابرات و ارتباطات دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر نیز در تشریح بخش دیگری از این سامانه گفت: اولویت استفاده از خطوط ارتباطی در این سامانه کانال ۸ وی اچ اف، تلفن همراه فرمانده کشتی مسافربر، سیستم شناسایی خودکار کشتی‌ها (AIS) و در نهایت شناورهای مجاور هستند.

رضا ترابی اظهار کرد: به منظور دستیابی حداکثری به اهداف این سامانه، ارتباطات میان ایستگاه رادیویی متولی و شناور مسافربر، به غیر از مواقع اضطرار یا وجود خطر تهدیدکننده محیط زیست دریایی بایستی محدود به استعلام اطلاعات پایه و کلیدی باشد.

وی افزود: فرمانده شناور مسافربر می‌بایست در زمان خروج از بندر مبدا و ورود به بندر مقصد و همچنین ورود به نواحی تعریف شده در سامانه و هنگام ورود مجدد به بندر مبدا پس از لغو سفر، گزارش‌های مربوطه را از طریق خطوط ارتباطی تعیین شده به ایستگاه رادیویی ارائه کند.

ترابی اطلاعات مورد نیاز و کلیدی برای گزارش‌دهی شناورها را نام شناور، زمان ورود و خروج، تعداد خدمه و مسافران، کد ناحیه ورودی و همچنین اعلام علت و موقعیت جغرافیایی در هنگام لغو سفر عنوان و اظهار امیدواری کرد: با مشارکت فعال شناورهای مسافری، ایمنی سفرهای دریایی، بیش از پیش افزایش یابد.