لزوم بیابان‌زدایی در خراسان رضوی

دنیای اقتصاد- خراسان رضوی- رمارم: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی در نشست خبری به مناسبت روز مقابله با بیابانزایی گفت: بحث‌های مربوط به بیابانزایی مورد توجه و اولویت سیاستمداران نیست. به نظر من در مناطق خشک و نیمه مرطوب مرگ خاموش و تدریجی در حال شکل گیری است و آثار آن روشن ومحرز است که مسوولان باید ورود پیدا کنند. حسن تقوایی با بیان اینکه در دنیا ۳۸ تا۴۰ چالش جهانی داریم، افزود: ما جزو کشورهایی هستیم که حداقل ۳۰ چالش داریم. در قرن ۲۱ سه چالش کمبود اقلیمی؛ کمبود آب شیرین و بیابانزایی به عنوان چالش‌های با اولویت اعلام شد که این چالش‌ها در دستور کار خیلی از کشورها در اولویت است و در بسیاری از کشورها اگر با غول بیابانزایی مبارزه نکنند، باید جریمه پرداخت کنند و این چالش‌ها گاهی بین دول است و مرز نمی‌شناسد به طور مثال اگر ایران در جریان بیابان‌زدایی گام بردارد و کشورهای همسایه این کار را نکنند گرد و غبار حاصل از آن همانند چند روز گذشته در مشهد اثر می‌گذارد.

وی همچنین گفت: امسال از طرف سازمان ملل سال جنگل نامیده شده است و در همین راستا شعار امسال روز جهانی مقابله با بیابانزایی با عنوان (جنگل‌ها ضامن بقای مناطق خشک) است و اعتقاد ما این است که یکی از عوامل ایستادن در مقابل بیابانزایی ایجاد پوشش گیاهی است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی گفت: نمی‌توان بدون مبارزه با بیابانزایی و احیا و حفاظت مناطق خشک و همچنین ایجاد پوشش گیاهی به کارهای عمرانی در روستاها و مناطق بیابانی دلخوش بود.

وی افزود: سرعت پیشروی بیابان در استان یک‌درصد است ما توانسته‌ایم تا کنون ۱۵ کانون فرسایش بادی را شناسایی کنیم و اولویت بندی شده است و عمده تمرکز کار ما در کانون‌های فرسایش بادی است.

سرپرست معاونت فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز گفت: برای حفاظت اصلاح و بهره‌برداری با توجه به امکاناتی که در اختیار داریم عمل می‌کنیم امر حفاظت در این عرصه وسیع با این پهنای گسترده صرفا توسط یک ارگان انجام می‌شود، ولی آیا می‌تواند منابع طبیعی و آبخیزداری مراحل اصلاح این همه جنگل و بیابان را حل و فصل نماید؟ علی شریعتی گفت: در بحث بهره‌برداری شاید راحت‌تر بتوان کار انجام داد، ولی دو مساله اصلی که حفاظت و احیا است منابع طبیعی به‌تنهایی از عهده این مسوولیت سنگین برنمی‌آید و می‌طلبد که برای حفاظت مجموعه تشکیلات دولتی هم در امر قانون‌گذاری وهم در امر سیاستگذاری و تامین اعتبارات کمک کنند؛ چرا که مردم تا حدودی می‌توانند در امر سرمایه‌گذاری و مدیریت و حفاظت همکاری کنند. مشارکت مردم نیازمند این است که زندگی آنها به لحاظ اقتصادی تضمین شود و خواسته‌های اولیه آنها را نمی‌شود نادیده گرفت.

وی افزود: خشکسالی‌های اخیر توان اقتصادی مردم را گرفته و به همین نسبت زندگی اقتصادی آنان به خطر می‌افتد .اگر به دنبال مدیریت عرصه بیابان‌ها هستیم باید سرمایه‌گذاری کنیم و اولین گام این است که در این شرایط امکان دامداری صنعتی را فراهم کنیم تا دام را به عرصه نبرند و مجبور نباشند بیش از ظرفیت مرتع دام وارد مرتع کنند.