شاخص‌های بخش کشاورزی در «فارس»

دنیای اقتصاد - شیراز - محمد صداقت: استاندار فارس گفت: بخش کشاورزی استان فارس نقش اساسی در تامین، تولید، اشتغال و امنیت غذایی کشور دارد و سهم عمده‌ای از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می‌دهد؛ به طوری که ۸/۷ درصد ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور مربوط به کشاورزی استان فارس است. مهندس صادق عابدین در تشریح وضعیت بخش کشاورزی استان فارس اظهار کرد: ارزش افزوده بخش کشاورزی با ۷/۱۵ درصد از کل ارزش افزوده استان، مقام دوم بعد از بخش خدمات را دارا است و حدود ۸/۲۷ درصد از شاغلان استان فارس در بخش کشاورزی فعالیت دارند؛ در حالی که این شاخص در مورد بخش کشاورزی کشور، ۹/۲۰ درصد است.

وی با اشاره به مقام نخست استان فارس در بسیاری از تولیدات بخش کشاورزی گفت: در تولید گندم، فارس ۳۰ درصد کل تولید کشور را در اختیار دارد که این یک نقطه قوت و یک ارزش محسوب می‌شود.

وی در ادامه به جایگاه تولیدات کشاورزی فارس در کشور نیز اشاره و بیان کرد: استان فارس با ۷۲۹ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات سالانه، رتبه سوم و ۳۷۴ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات دائمی، رتبه دوم را در بین استان‌های کشور دارد.

صادق عابدین خاطر نشان کرد: این استان با ۷/۲ میلیون تن تولیدات باغی در رتبه اول، در تولیدات زراعی با پنج میلیون تن در رتبه دوم، در تولیدات دامی با ۸/۰ میلیون تن در رتبه پنجم و در تولیدات شیلات با ۸/۳ هزار تن رتبه نهم کشور را به خود اختصاص داده است.

وی افزود: در تولید گندم، ذرت دانه‌ای، لوبیا، انجیر، بادام، انار، انگور، گوشت قرمز، توسعه آبیاری تحت فشار، تسطیح دقیق اراضی کشاورزی (لیزری)، اجرای طرح کشاورزی حفاظتی در کشور نیز حائز رتبه نخست است.

وی افزود: این استان همچنین در تولید خیار، مرکبات، محصولات کنسروی، فرآوری محصولات کشاورزی و صادرات محصولات صنایع تبدیلی کشاورزی در کشور رتبه دوم را به خود اختصاص داده است و نیز در تولید پنبه، چغندرقند، سیب و تعداد اشتغال ایجاد شده در واحدهای فعال صنایع تبدیلی، با فعالیت ۳۸۳ واحد، دارای رتبه سوم در کشور است.

صادق عابدین در ادامه به تشریح روند حمایت و ارائه تسهیلات برای توسعه بخش کشاورزی پرداخت و بیان کرد: طی سال‌های ۹۰ و ۹۱ منابع تسهیلاتی گسترده‌ای برای حمایت و توسعه بخش کشاورزی در اختیار متقاضیان و مجریان طرح‌های بخش کشاورزی قرار گرفت که این تسهیلات در زمینه هدفمندی یارانه‌ها، تسهیلات ارزان قیمت خرید سوخت، صندوق توسعه ملی، کمک‌های فنی و اعتباری، مانده اعتبارات بنگاه‌ها و طرح توسعه کشاورزی و آبیاری تحت فشار را شامل می‌شد که در مجموع بیش از ۵/۶۹ میلیارد ریال است.

وی در رابطه با به‌کارگیری شیوه‌های نوین و اولویت تخصیص اعتبارات نیز اظهار کرد: اعتبارات آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی فارس در سال ۸۹ معادل ۵۰۸ میلیارد ریال از منابع استانی و ملی بود که این رقم در سال گذشته به ۱۵۶۴ میلیارد ریال افزایش یافت.

استاندار فارس یادآور شد: در استان فارس تاکنون با تصویب ۱۵۹۷ طرح به مبلغ ۳۴۷ میلیارد و ۴۴۸ میلیون ریال در کارگروه کارشناسی و ۱۰۱۱ طرح به مبلغ ۲۶۱ میلیارد و ۱۳۹ میلیون ریال در ستاد اجرایی مصوب شده که تاکنون مبلغ ۱۸۲ میلیارد و ۹۵۳ میلیون ریال در قالب ۱۰۶ طرح به متقاضیان پرداخت شده و پیش‌بینی می‌شود برای ۱۹۵ نفر، اشتغال در بخش کشاورزی ایجاد شود.

وی در ادامه به راهکارهای پیشنهادی برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی اشاره و بیان کرد: ایجاد خط ویژه حمل‌و‌نقل هوایی محصولات کشاورزی، تمرکز بر صنایع تبدیلی، بسته‌بندی و صنایع تکمیلی به دلیل داشتن ارزش افزوده بیشتر و همچنین تسهیل ارتباط بین صادرکنندگان و تولیدکنندگان از طریق شبکه اطلاعات بازار و صادرات محصولات کشاورزی، از جمله راهکارهای مفیدی است که می‌تواند صادرات محصولات کشاورزی را توسعه دهد.

صادق عابدین در ادامه به ظرفیت بالای این استان در زمینه تولید نهال عاری از ویروس اشاره و بیان کرد: در حال حاضر باغات فارس این ظرفیت را دارند تا با کاشت نهال‌های سالم و بدون ویروس، ضمن ارتقای کیفیت، تولیدشان را چند برابر کنند؛ به طوری که دیگر احتیاجی به واردات برخی از میوه‌ها از سایر کشورها نباشد.

وی تصریح کرد: با تولید نهال‌های سالم و کاشت آنها در نقاط مختلف استان حتی می‌توان زمینه صادرات محصولات باغی با کیفیت بالا را نیز فراهم آورد.

استاندار فارس همچنین گفت: ۱۵ درصد از کل سطح باغات کشور به فارس تعلق دارد و این استان ۲۰ درصد محصولات باغی کشور را تامین می‌کند.

وی افزود: هم‌اکنون ۶۳ نهالستان مجوزدار در استان فارس در حال فعالیت هستند و فارس با دارا بودن سهم ۵/۱۵ درصد از نهالستان‌های مجوز دار کشور توانسته مقام اول تولید نهال‌های شناسه دار را نیز به خود اختصاص دهد.

وی با اشاره به اینکه در سال ۹۰ بیش از ۷ میلیون اصله نهال شناسه‌دار در ۳۰ گونه و یکصد رقم تجاری مختلف باغی تولید شده است، افزود: با استفاده از تجربیات و دانش محققان ایتالیایی در قالب شرکت «ایتاصدرا» توانسته‌ایم تولید نهال‌های عاری از ویروس را افزایش داده و شاهد تحول بزرگی در عرصه باغبانی در کل کشور باشیم؛ به طوری که در سال جاری توسط ۸ استان کشور یک میلیون اصله پایه رویشی به منظور تولید نهال سالم از این شرکت خریداری شده تا در بین تولید‌کنندگان برتر نهال توزیع شود.

وی با بیان اینکه نهال‌های سالم و عاری از ویروس می‌توانند حیات باغداران را متحول کرده و تاثیر شگرفی بر جای گذارد، اظهار کرد: چنانچه بتوانیم از ارقام و گونه‌های مقاوم و پرثمر در باغات استان استفاده کنیم، بی‌شک شاهد تحول کمی و کیفی چشمگیری در زمینه تولید محصولات باغی خواهیم بود.