نیاز ۲۳ هزار میلیاردی برای تحول بخش حملونقل خوزستان
دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علافپور: معاون عمرانی استاندار خوزستان گفت: در بخشهای حملونقل و ایمنی راه و ترافیک ضعفهای اساسی در استان وجود دارد. احمد سیاحی اظهار کرد: با توجه به اینکه خوزستان استانی صنعتی و ملی است و در کشاورزی و تولید غلات در سطح ملی دارای رتبه اول یا دوم است، از این رو از محورهای ارتباطی استان استفادههای زیادی میشود. وی افزود: سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار زائر عراقی وارد خوزستان میشوند که اغلب به فرودگاه اهواز عزیمت میکنند، از این رو ساماندهی فرودگاههای استان و مشکلات مربوط به حملونقل هوایی باید در دستور کار قرار بگیرد.
دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علافپور: معاون عمرانی استاندار خوزستان گفت: در بخشهای حملونقل و ایمنی راه و ترافیک ضعفهای اساسی در استان وجود دارد. احمد سیاحی اظهار کرد: با توجه به اینکه خوزستان استانی صنعتی و ملی است و در کشاورزی و تولید غلات در سطح ملی دارای رتبه اول یا دوم است، از این رو از محورهای ارتباطی استان استفادههای زیادی میشود. وی افزود: سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار زائر عراقی وارد خوزستان میشوند که اغلب به فرودگاه اهواز عزیمت میکنند، از این رو ساماندهی فرودگاههای استان و مشکلات مربوط به حملونقل هوایی باید در دستور کار قرار بگیرد. سیاحی تصریح کرد: خوزستان در زمینه میزان حملونقل دارای رتبه بالایی است اما متاسفانه شاهد عدم توجه به این بخش هستیم و باید این موضوع نیز پیگیری شود. وی خاطرنشان کرد: طبق برآوردهای انجامشده نزدیک به ۱۴ هزار کیلومتر راه در استان وجود دارد و ۲۰ درصد حملونقل سنگین کشور و ۵۴ درصد انتقال سوخت به کشورهای همسایه نیز از طریق راههای ارتباطی در خوزستان انجام میشود که این موضوعی جدی است و باید به آن پرداخته شود.
سیاحی گفت: موضوعات ترافیکی در شهرها با وجود تمام اقداماتی که در این زمینه انجام گرفته است در وضعیت نابسامانی قرار دارد. از این رو با برگزاری جلساتی، در زمینه ارتقای ایمنی راههای استان برای دستگاههای اجرایی که بیشترین استفاده از راهها بهویژه راههای اصلی را دارند، سهمی مشخص کردیم زیرا با اعتباراتی که در اختیار اداره کل راه و شهرسازی و اداره کل حملونقل و پایانههای استان قرار داشت، نمیتوانستیم ارتقای ایمنی راهها را عملیاتی کنیم.
وی ادامه داد: با کارشناسیهای دقیق ۱۳ دستگاه اجرایی در اولویت قرار گرفت و سهم این دستگاهها ۷۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شد که هر دستگاه بر اساس سهمی که داشت باید در زمینه ارتقای ایمنی راهها مشارکت میکرد و انصافا در این زمینه حمایتهای خوبی از طریق دستگاهها انجام شد و سال گذشته خوزستان رتبه اول در بحث درصد کاهش تلفات جادهای را به خود اختصاص داد.
سیاحی اظهار کرد: با وجود اقدامات خوبی که در زمینه روگذرها و زیرگذرهای شهری انجام شده معتقدیم که هنوز در آغاز راه قرار داریم. در چند سال گذشته موضوعهای مربوط به بخش راه استان را با وزیر راه در میان گذاشتیم که منجر به برگزاری یک جلسه در ۹ اسفندماه سال ۹۳، با وزیر راه و معاونان او و استاندار وقت شد و نتیجه این جلسه ۲۱ بند مصوبه بود که به صورت ویژه در استان پیگیری میشود. سیاحی گفت: برای تحول در حملونقل استان و جلب رضایتمندی مردم از این بخش به اعتبار ۳۲هزار میلیارد تومانی نیاز است که از استاندار تقاضا میکنیم این موضوع را مورد توجه قرار دهد.
ارسال نظر