گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی روز گذشته در حالی با رشد تقاضا نسبت به هفته‌های گذشته روبه‌رو شد که قیمت اکثر محصولات پلیمری در بازار داخل به گمان بسیاری از معامله گران به کف خود رسیده است. از این رو معامله‌گران در انتظار افت قیمت‌ها در بازار داخل بیش از این نیستند.

در همین حال دیروز رینگ پتروشیمی شاهد افزایش ۴۰ تا ۵۰ تومانی نرخ پایه گریدهای متفاوت پلی‌اتیلن ترفتالات بود، در مقابل محصولات پلی‌اتیلن سبک (H ها) در این روز ۵ درصد افت قیمت‌های پایه را تجربه کرد. البته این کالاها روز گذشته با سقف قیمت توسط کارگزاران خریداری شدند. به گفته معامله‌گران در حال حاضر محصولات پلی‌اتیلن سبک (H ها) در بازار و بورس ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان تفاوت قیمتی دارند و از این رو فعلا در صدر محصولاتی هستند که خرید آنها به سود بازاریان است.

از سوی دیگر در روزهای اخیر عدم بارگیری پلی‌اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ هم توانست بازار این کالا را با تحرک بیشتر و نهایتا فاصله قیمتی در بورس و بازار مواجه کند.

البته برخی از آگاهان بازار می‌گویند: مجتمع امیرکبیر گر چه مشکل تامین خوراک دارد، اما در روزهای اخیر مشکلی برای بارگیری پلی‌اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ نداشته و تنها عدم بارگیری این کالا تصمیمی از سوی مدیران این مجتمع بوده است.

البته روز گذشته به گفته معامله‌گران، بارگیری این کالا آغاز شد و در نهایت نرخ آن در بازار داخل ۴ هزار و ۲۰۰ تومان توسط تاجران پیشنهاد شد.

از سوی دیگر برخی از کالاها در این روز با وجود افزایش تقاضا مانند محصولات بادی وارد زمان مچینگ شدند؛ گفته می‌شود نرخ این کالاها در بازار و بورس یکسان شده است و از این رو معامله‌گران علاقه‌ای به خرید این محصولات ندارند.

این در حالی است که بازار آزاد محصولات پتروشیمی روز گذشته ثبات داشت و قیمت‌ها مانند روز قبل پیشنهاد شد.

البته برخی از معامله‌گران روز گذشته به کاهش سودها در بازار پتروشیمی اشاره کرده و می‌گویند: در حال حاضر فاصله قیمت اکثر کالاها در بازار و بورس زیاد نیست و از این رو سودهای موجود در بازار متعارف شده است.

با این حال عده‌ای از معامله‌گران معتقدند؛ در حال حاضر قیمت محصولات پتروشیمی توسط دولت کنترل می‌شود و از این رو واقعی بودن این قیمت‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت که بازار محصولات پتروشیمی با همین روند به کار خود ادامه دهد، از این رو بیشتر معامله‌گران در انتظار تغییر مثبت روند بازار هستند.

مجتمع‌ها در انتظار اعلام بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد

گر چه برای برخی از مجتمع‌های پتروشیمی در هفته‌های اخیر صورتحساب پرداخت هزینه خوراک براساس ارز مبادله‌ای ارسال شده و حتی به برخی از مجتمع‌ها هم تکلیف شده که از ابتدای سال ۹۱ اقدام به پرداخت هزینه خوراک با ارز مبادله‌ای کنند، اما روز گذشته مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی پتروشیمی از دستور وزیر نفت درباره تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌ها از ارز مرجع و دلاری شدن پرداخت‌های بهای خوراک خبر داد.

البته پیش‌تر اعلام شده بود که مجتمع‌های صادرکننده باید نرخ خوراک را به صورت ارزی و مجتمع‌های عرضه‌کننده در داخل هم نرخ خوراک را به صورت ریالی پرداخت کنند، البته همه این موارد هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و دقیق مشخص نیست که چه زمانی قرار است اجرایی شود.

از سوی دیگر رمضان اولادی، مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی پتروشیمی روز گذشته اعلام کرده که قرار است به زودی بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد رسما اعلام کنند نرخ مرکز مبادلات نرخ اصلی محاسبات ارز است و اگر آنها اعلام کنند نرخ دلار مرجع محاسبه خوراک پتروشیمی‌ها به نرخ مبادله‌ای اصلاح خواهد شد، اما این مساله باید رسما اعلام شود.