معاملات فلزات پایه با نوسان منفی پیش رفت

گروه بورس جهانی- سحر نمایشی: بازارهای کالایی جهان طی یک هفته گذشته شاهد مسائل زیادی از جمله بدبینی نسبت به رشد اقتصادی چین و افت وخیزهای غیرمنطقی فلزات پایه در بورس لندن بودند که این وقایع موجب شد تا موجی ازنوسانات وارد بازار فلزات پایه شود. به این ترتیب فلزات پایه در بورس جهانی لندن از اوایل هفته گذشته با روند افزایشی قیمت‌ها کار خود را آغاز کردند، اما در روز سه شنبه این تحرکات منفی شدند و تا پایان هفته با همین روند به معاملات ادامه دادند؛ چرا که ضعیف بودن انتظارات از رشد جهانی در رکود بازارها تاثیر بسزایی گذاشته بود. البته این در حالی است که در روزدوشنبه فلزاتی همچون نیکل و آلومینیوم‌اندکی نسبت به جمعه ما قبل منفی شده بودند. همچنین فعالان آگاه معتقدند که این دو فلز بین ۶ تا ۸ درصد نسبت به قیمت‌های اوج خود در آن هفته کاهش یافته‌اند.

البته این روند منفی تنها تا روزپنج‌شنبه ادامه داشت؛ چرا که در روز جمعه گذشته انتشار اخبار مرتبط با بهبود اشتغال در ایالات متحده باعث افزایش قیمت فلزات پایه در بازار لندن شد. همچنین انتشار خبر تعهد چین در مورد فراهم کردن اقدامات لازم برای خروج اقتصاد این کشور از شرایط رکودی اثرات فراوانی را بر اوضاع اقتصادی در منطقه و جهان گذاشت. از طرفی اخبار مثبت از تصمیمات دولت چین در رابطه با اصلاح اوضاع اقتصادی در این کشور در کنار اوضاع سوریه که بر قیمت نفت موثر بوده، همگی از مهم‌ترین موضوعاتی بودند که در هفته گذشته بازارهای کالایی را تحت تاثیر خود قرار داده‌اند.

البته آگاهان اقتصادی معتقدند که نوسان‌های مختلف در بازار فلزات پایه نشان می‌دهد که عملکرد قیمت‌ها در هفته‌های آتی کاهشی خواهد بود به ویژه برای آلومینیوم چرا که این فلز به شدت تحت تاثیر اخبار سیاسی و اقتصادی قرار می‌گیرد. از سوی دیگر، اگر چه قیمت روی و سرب در حال حاضر نسبت به فلزات دیگر از نوسان کمتری برخوردار است، اما هرگونه حرکتی از این فلزات در فعالیت‌های صنعتی و حرکت رو به جلوی بازار نقش مهمی ایفا می‌کند.

نوسان ها مس را هدایت می کنند

میانگین قیمت مس طی هفته گذشته کاهش یافت، به طوری که به گفته کارشناسان این حوزه افت قیمت این فلز بیش از حد انتظار بوده در حالی که پیش بینی‌ها برای این فلز افزایشی بود. در عین حال، شاخص تورم تولید کننده در چین کاهش یافت و سبب افت قیمت این فلز شد، البته این در حالی است که این فلز با روند مثبت قیمتی کار خود را آغاز کرد، اما تا پایان هفته با روند نزولی معامله شد تا اینکه باز هم در روز جمعه رشد را تجربه کرد.

با اینکه برخی فلزات پایه تمام هفته را با روند نزولی طی کردند، مس در این میان در روز دوشنبه با دلگرمی به اینکه اقتصاد جهانی در حال برداشتن گام‌های مثبت در خصوص برخی از داده‌های تولید از آلمان کمی اوج گرفت که البته این روند مثبت خیلی نیز دوام نداشت.

به این ترتیب روند قیمت مس در دومین هفته از ماه مه ‌همانند هفته اخیر با روند نوسانی همراه شد، به طوری که خریـد نقدی مس در ساعـات معاملاتی روز دوشنبه با افزایش همراه شد و در بـورس لندن با نرخ ۷ هزار و ۷۹ دلار در هر تن معامله شد. همچنین طی این معاملات فروش نقدی مس نیز با رشد قیمت مواجه شد و با قیمت ۷ هزار و ۱۱۶ دلار و ۵۰ سنت به فروش رسید در حالی که خرید نقدی مس در ساعات معاملاتی روز جمعه دو هفته پیش به هر تن ۷ هزار و ۵۴ دلار رسیده بود. اما این در حالی است که خرید نقدی مس در روز سه شنبه با افت قیمت مواجه شد و با نرخ ۷ هزار و ۷۳ دلار بر تن معامله شد.

همچنین این روند تا روز پنج‌شنبه ادامه داشت تا اینکه روز جمعه معاملات تغییر مسیر دادند و قیمت‌ها مثبت شد، به طوری که خریـد نقدی مس در ساعـات معاملاتی روز جمعه در بـورس لندن با نرخ ۷ هزار و ۱۲۱ دلار در تن معامله شد. همچنین طی این معاملات، فروش نقدی مس نیز با افزایش رو به رو شد و به ۷ هزار و ۱۵۰ دلار رسید. این در حالی است که، خرید نقدی مس در ساعات معاملاتی روز پنج‌شنبه به هر تن ۶ هزار و ۸۷۰ دلار و ۵۰ سنت رسیده بود.

آلومینیوم در سرازیری نزول

از آنجا که تولید آلومینیوم نسبت به سال گذشته میلادی با کاهش رو به رو شد انتظار می‌رفت قیمت‌ها با روند افزایشی رو به رو شوند، اما نه تنها اینطور نشد بلکه قیمت‌ها روند نزولی پله ای در پیش گرفته‌اند، همچنین آمارهای انتشار یافته از سوی بازار لندن نشان می‌دهد که تولیدات این فلز در چین حتی نسبت به سال ۲۰۱۱ که به کمترین میزان خود رسیده بود نیز، کمتر است.

به گفته فعالان اقتصادی هزینه‌های بالای تولید با قیمت فعلی این فلز در آمریکا برابری نمی‌کند و این موضوع بازار این فلز را را در رکود برده است. از طرفی انتشار اخباری همچون وخیم شدن وضعیت اقتصادی در آمریکا سبب شده تا کارخانه‌های ذوب آلومینیوم که در این کشور از پس برخی هزینه‌ها بر نمی‌آیند کار را تعطیل کنند یا برخی دیگر به فکر صرفه‌جویی افتاده‌اند که این موضوع می‌تواند پیامدهای بزرگ‌تری برای صنعت آلومینیوم برای ایالات متحده به همراه داشته باشد، چرا که به فکر سوخت‌های ارزان‌تر یا همان فسیلی افتاده‌اند.

همچنین از آنجا که چین این روزها با مشکلات اقتصادی زیادی دست و پنجه نرم می‌کند بعید نیست با توقف تولید این فلز رو به رو شود. به این ترتیب پیش بینی می‌شود که نرخ این فلز در صورت افزایش تقاضا در فصل ساخت و ساز این کشور با افزایش روبه‌رو شود.

از طرفی کارشناسان این حوزه اعلام کرده‌اند که کاهش قیمت نفت در هفته گذشته نیز نسبت به دو هفته اخیر در افت قیمت آلومینیوم موثر بوده است چرا که قیمت انرژی در تولید آلومینیوم تاثیر بسزایی دارد.

همچنین بررسی روند تقاضای فلزات در بازارهای جهانی از رشد تقاضای این کالاها حکایت دارد که این امر نیز موجب افزایش چشمگیر ظرفیت تولید فلزات در کشورهای مختلف شده است. براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته، تقاضای جهانی برای فلزات تا سال ۲۰۲۰ از ۷۰ میلیون تن نیز فراتر خواهد رفت.

از طرف دیگر کارخانه‌های جدید در حال حاضر در تلاشند ظرفیت بهره‌برداری خود را به دلیل حاشیه سود پایین کاهش دهند. این امر به کاهش عرضه و افزایش قیمت‌ها منجر می‌شود. تحلیلگران معتقدند ثبات سیاسی و اقتصادی اتحادیه اروپا، به درجه ریسک‌پذیری و افزایش تقاضای سرمایه‌گذاران کمک می‌کند. همچنین آنها امیدوارند رشد اقتصادی ملایم ایالات متحده آمریکا در چند ماه گذشته در آینده نیز ادامه‌دار باشد. کاهش نگرانی‌های اقتصادی در سطح جهان، تقاضای کالاهای ریسکی مانند فلزات پایه را افزایش می‌دهد که این امر با افزایش سلامت اقتصاد رونق بیشتری به خود خواهد گرفت.

به این ترتیب روند قیمت آلومینیوم در اولین هفته از ماه مه با روند صعودی همراه شد، به طوری که خرید و فروش نقدی آلومینیوم به ترتیب با قیمت یک هزار و ۸۲۶ دلار و یک هزار و ۸۲۷ دلار معامله شد. به این ترتیب این روند تا پایان هفته ادامه داشت وحتی در روز جمعه نیز روند بازار آلومینیوم تغییر نکرد و همچنان با روند منفی به معاملات ادامه داد به طوری که، خرید و فروش نقدی این فلز به ترتیب با قیمت یک هزار و ۸۲۴ دلار و یک هزار و ۸۲۵ دلار در هر تن به فروش رسیدند که نسبت به روز دوشنبه گذشته بیش از یک دلار کاهش قیمت داشت.

سرب در سرازیری بازار فلزات

قیمت سرب در بازارهای جهانی همانند هفته گذشته با کاهش همراه شد. معاملات این فلز از شروع هفته یعنی روز دوشنبه با افت نرخ نسبت به هفته قبل آغاز شد و هر تن آن با قیمتی حدود دو هزار و ۳۵ دلار به فروش رسید. البته این در حالی است که این فلز نسبت به هفته گذشته ۲۰ دلار کاهش قیمت داشته است. همچنین قیمت‌ها در روز بعد نیز با کاهش پله ای رو به رو شد و تا پایان هفته با همین روند به معاملات ادامه داد، البته بنا بر پیش‌بینی‌های کارشناسان این فلز در معاملات هفته آینده نیز باز هم کاهش‌اندکی را تجربه خواهد کرد.

تقاضای بالا از سوی کشورهای در حال توسعه و کاهش موجودی‌ها شرایط مناسبی را برای قیمت سرب به‌ وجود آورده است؛ هرچند فعالان بازار پیش‌بینی می‌کنند که قیمت سرب در سال‌جاری میلادی با توجه به شرایط موجود از۳۲۰۰ دلار بیشتر نشود.