آخرین عرضه‌ها در سال 91
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی رینگ پتروشیمی روز گذشته شاهد آخرین عرضه‌ها بود که همچنان تغییر محسوسی در بازار پلیمری‌ها دیده نمی‌شود.
گر چه بازار پتروشیمی در سال جاری با تعطیلات زودهنگام مواجه است و بیشتر معامله‌گران در بلاتکلیفی و سردرگمی به سر می‌برند و از مبادلات عقب‌نشینی کرده‌اند، با این حال عرضه‌ کالاهای شیمیایی هنوز با تقاضای بالایی برای خرید جوش شیرین و کربنات‌ها روبه‌رو است؛ به طوری که روز گذشته عرضه ۳ هزارتنی کربنات‌ها جمعا بیش از ۱۳ هزارتن تقاضا داشت.

به گفته معامله‌گران پس از گذشت ماه‌ها هنوز مشکل عرضه و تقاضای کربنات‌ها و جوش شیرین در رینگ پتروشیمی حل نشده است و در سال جدید هم احتمالا ادامه‌دار خواهد شد.
از سوی دیگر اختلاف قیمت کربنات‌ها و جوش شیرین در بازار و بورس همچنان در سطح بالایی قرار دارد و از این رو بسیاری از نوسانگیران به خرید این کالاها علاقه نشان می‌دهند. برخی از کارشناسان بازار شیمیایی معتقدند: عرضه جوش‌شیرین و کربنات‌ها از مصرف داخل کمتر است و این موضوع یکی از دلایل التهاب بازار عنوان می‌شود. البته پیش‌تر جوش‌شیرین وارداتی چینی در بازار به وفور یافت می‌شد و این موضوع اندکی از التهاب بازار می‌کاست؛ اما گویا در ماه‌های اخیر ورود جوش‌شیرین‌های بی‌کیفیت و نامرغوب سبب شده تا ورود این کالاها با ممنوعیت روبه‌رو شود. از این رو بیشتر مصرف‌کنندگان این کالا با مشکلات زیادی روبه‌رو شده‌اند. برخی از مصرف‌کنندگان جوش شیرین می‌گویند: پروانه‌های بهره‌برداری جوش‌شیرین به افرادی خاص تعلق می‌گیرد که واسطه و دلال هستند و از فاصله قیمت بازار و بورس استفاده می‌کنند و سود خوبی عایدشان می‌شود. از این رو تولید اندک جوش‌شیرین در پتروشیمی شیراز، عدم ورود جوش‌شیرین وارداتی به کشور و محدودیت‌های موجود در رینگ پتروشیمی دست به دست هم داده تا بازار این کالا را با تشنج روبه‌رو کند. این در حالی است که مدام فاصله قیمت جوش‌شیرین در بازار و بورس افزایش می‌یابد؛ به طوری که در هفته جاری این اختلاف قیمتی از دوبرابر هم گذشت. به این ترتیب جوش شیرین در بازار داخل با نرخ ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ تومان در هر کیلو معامله شد؛ حال آنکه نرخ این کالا در بورس در رقابت به ۷۷۶ تومان در هر کیلو می‌رسد. همواره کارشناسان بازار پتروشیمی روند کشف قیمت‌ها را در بازار منطقی می‌دانند و معتقدند؛ اعمال محدودیت‌های فراوان در رینگ پتروشیمی سبب می‌شود تا فاصله قیمتی شدت گرفته و در نتیجه بازار با التهاب روبه‌رو شود. با این حال مابقی کالاها در روز گذشته در آرامش معامله شدند و به نظر نمی‌رسد که تا پایان سال و حتی در سال جدید هم بازار شیمیایی‌ها با تغییرات عمده‌ای روبه‌رو شود. بازار جهانی شیمیایی‌ها هم روندی ثابتی دارد و احتمالا در ماه‌های ابتدایی سال جدید هم تغییری محسوس در بازارهای جهانی دیده نشود. از این رو فعالان بازار شیمیایی در انتظار ثبات قیمت‌ها در همین محدوده هستند؛ گرچه از افزایش فاصله قیمتی جوش‌شیرین و کربنات‌ها در سال جدید ابراز نگرانی می‌کنند.

محکومیت ۲۳۰۴ میلیارد ریالی دو شرکت پتروشیمی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دو مجتمع تولیدکننده محصولات پتروشیمی به اتهام گرانفروشی و عرضه تولیدات خود خارج از شبکه (بورس کالا) محکوم به پرداخت جزای نقدی به ارزش بیش از دو هزار و 304 میلیارد ریال در حق دولت شدند.
سید جواد تقوی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: به دنبال کنترل عملکرد شرکت‌های تولیدکننده محصولات پتروشیمی و برخورد با واحدهای متخلف، بازرسان ویژه این سازمان یک واحد تولیدی را به دلیل توزیع و عرضه از خارج شبکه بورس و گرانفروشی مقداری از محصولات تولیدی از جمله TEXILLE و بطری BOTTLE متخلف شناخته و با پرونده تخلف متشکله ، جهت رسیدگی به تعزیرات حکومتی معرفی کردند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: پس از جمع آوری مستندات لازم و سیر مراحل قانونی پرونده شرکت متخلف جهت صدور رای به شعبه 16 بدوی تعزیرات حکومتی استان تهران ارسال شد. وی تصریح کرد: اتهام وارده در شعبه 16 بدوی تعزیرات حکومتی استان تهران مورد رسیدگی واقع و در نهایت متهم موصوف به پرداخت جزای نقدی به ارزش کل 607 میلیارد و 118 میلیون ریال در حق دولت محکوم شد.
به گفته تقوی، بازرسان ویژه سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان؛ پرونده یک واحد پتروشیمی دیگر را نیز به دلیل عرضه محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی تولیدی خود خارج از قیمت متعارف (بورس کالا) ، پس از انجام مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی ارسال کردند.
وی اظهار کرد: در همین راستا، شعبه 16 بدوی سازمان تعزیرات حکومتی استان تهران تخلف انتسابی را محرز تشخیص داده و واحد موصوف را به پرداخت یک هزار و 697 و هفت میلیارد و 202میلیون و 167 هزار و 120 ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم کرد.