افزایش قیمت‌های داخلی در روز کاهش بهای جهانی

گروه بازار پول - افزایش بهای دلار در مقابل ارزهای مهم جهان از جمله قل معروف خود یورو، قیمت طلا را کاهش داد. دیروز قیمت طلا تا بعد از ظهر به وقت تهران تا ۱۴۱۳ دلار افت کرد. این در حالی است که قیمت طلا در روزهای اخیر قدری از میزان افت بزرگ خود را جبران کرده بود و تا ۱۴۲۵ دلار بالا آمده بود. در روزهای اخیر نیز بخشی از افزایش قیمت طلا و سکه نیز به افزایش جهانی قیمت آن مربوط بود.

در بازارهای جهانی برخی نگرانی‌های تازه در خصوص اقتصاد آلمان سایه خود را بر سر سایر کشورهای این قاره از جمله فرانسه نیز انداخته است.همچنین افزایش سیاست‌های انقباضی اقتصادی در ناحیه یورو نیز با نگرانی همراه شده است. برابری یورو در مقابل دلار دیروز تا ۲۹۹/۱ کاهش یافت. این نسبت در روزهای اخیر تا ۳۱/۱ نیز افزایش یافته بود. دیروز برخی شاخص‌های اقتصادی در خصوص اقتصاد آلمان به عنوان پرقدرت‌ترین محرک اقتصادی قاره سبز منتشر شده که موجب نگرانی کارشناسان شده بود. در عین حال سیاست‌گذاران بانک مرکزی اروپا باردیگر بر پایین ماندن نرخ تورم و رشد اقتصادی در این قاره تاکید کرده‌اند. برخی از کارشناسان احتمال می‌دهند که این بانک به سمت کاهش بیشتر نرخ بهره پیش برود. شاخص اعتماد در بنگاه‌های خدماتی نیز در این قاره در سال‌جاری میلادی در حال زوال به پایین‌ترین سطح گزارش شده است. شاخص انتظارات تجاری نیز از ۲/۵۶ در ماه مارس به ۷/۵۵ در ماه آوریل افت کرده است. مجموعه این شاخص‌ها که دیروز تحت عنوان (PMI purchasing managers` index) شاخص مدیریت خرید انتشار یافت موجی از نگرانی‌های تازه را درخصوص اقتصاد کشورهای این قاره و اعتماد مصرف کننده ایجاد کرده است. افت ارزش یورو در این شرایط موجب افزایش قیمت دلار و در عین حال کاهش قیمت جهانی طلا شده است. دیروز طلا نسبت به روز دوشنبه تقریبا ۱۷ دلار افت ثبت کرد.

بازار داخلی

روز گذشته قیمت سکه در سطح ۱ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان فروخته شد.برخی منابع البته قیمت آن را ۵ تا ۷ هزار تومان زیر این قیمت نیز گزارش کرده اند.

نیم سکه دیروز تا ۷۲۰ هزار تومان قیمت داشت. در این سطح البته نسبت به قیمت روز دوشنبه تقریبا ۱۵ هزار تومان افزایش ثبت کرده بود.

ربع سکه نیز در این شرایط با ۵ تا ۱۰ هزار تومان افزایش تا ۴۳۵ هزار تومان بالا رفت.

قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار تهران ۱۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان تعیین شد. روند قیمت‌ها در بازار سکه و طلا البته با افت قیمت ۱۷ دلاری طلا در بازارهای جهانی همراستا نبوده است.

در این راستا قیمت دلار البته نوسان چندانی ثبت نکرد. بالاترین قیمت دلار در دو روز گذشته ۳۴۵۰ تومان بوده است. قیمت آن البته در ساعات بعد از ظهر دیروز قدری کاهش ثبت کرد.

اتفاق مهم این روزها که نگرانی‌های جدیدی در بازار داخلی به وجود آورده، حذف ارز مرجع از واردات کالاهای اساسی است. البته در روز گذشته تقاضا برای تخصیص این ارز به بخشی از واردات این کالا توسط شرکت‌های بازرگانی دولتی ایران از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح شده است. با این حال انتظارات در بازار برای گران شدن کالاهای اساسی وارداتی از جمله دارو، روغن، برنج، گوشت و مواردی از این نوع، بر افزایش قیمت ارز تاثیر گذار بوده است. نرخ حواله درهم امارات در این روزها تقریبا ۹۷۲ تومان و بالاتر گزارش شده است.

در بازار داخلی تکلیف قیمت در یکی دیگر از بازارهای موازی همچنان در‌ هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. در حالی که قرار بود صبح دیروز قیمت قطعی خودروهای داخلی روی سایت شورای رقابت قرار گیرد، روز گذشته معاون وزیر بازرگانی این اتفاق را به حل برخی ابهامات خودرو سازان منوط دانست. انتقادها به فرمول قیمت‌گذاری شورای رقابت جدی تر شده و از این رو انتظار برای افت قیمت خودرو قدری تعدیل شده است. بازار ارز نیز این اتفاق را از ماه‌های قبل زیر نظر دارد و از امکان افت قیمت‌ها در بازار خودرو متاثر بوده است.

افزایش قیمت دلار و پوند مبادلاتی و کاهش نرخ یورو

بانک مرکزی نرخ انواع ارز را در مرکز مبادلات برای روز سه شنبه اعلام کرد که بر این اساس، نرخ مبادلاتی دلار و پوند افزایش و قیمت یورو کاهش یافته است.

نرخ هر دلار آمریکا دیروز در مرکز مبادلات ارزی با روندی افزایشی ۲۴ هزار و ۷۶۵ ریال، نرخ هر پوند انگلیس با افزایش ۳۷ هزار و ۸۲۷ ریال و هر یورو با روندی کاهشی ۳۲ هزار و ۳۱۵ریال اعلام شد.

هر فرانک سوئیس ۲۶ هزار و ۴۸۱ ریال، کرون سوئد سه هزار و ۷۸۸ ریال، روپیه هند ۴۵۷ریال، درهم امارات متحده عربی شش هزار و ۷۴۲ ریال و یکصد ین ژاپن ۲۵ هزار ریال نرخ گذاری شد.

همچنین نرخ هر لیر ترکیه در این مرکز ۱۳ هزار و ۷۱۶ ریال، روبل روسیه ۷۸۴ریال، یوآن چین ۴ هزار و ۱۰ریال، یک هزار وون کره جنوبی ۲۲ هزار ریال و هر ریال قطر ۶ هزار و ۸۰۱ ریال معامله شد. در کارنامه ۷ ماهه این مرکز که روز دوشنبه انتشار یافت، تخصیص بیش از ۲/۹ میلیارد دلار فروش ارز ثبت شد.

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی در مجموع مرکز مبادلات ارزی با پذیرش بیش از ۳۰۶۰۶ فقره ثبت سفارش به ارزش ۲/۹ میلیارد دلار، نیازهای بخش تولید را تامین کرده است. بر این اساس در سال گذشته به طور میانگین ارزش هر فقره ۹۸۵ هزار دلار بوده و در سال‌جاری با توجه به تعداد ثبت سفارش، ارزش هر فقره به طور میانگین ۳۴۳ هزار دلار بوده است.

تخصیص ارز به اولویت ۸ و ۹ نیز توسط این مرکز نقش مهمی در کاسته شدن از تقاضا ی ارز از بازار صرافی‌ها داشته است. با این حال نرخ دلار در بازار بعضا از برخی تحرکات سفته‌بازانه تاثیر می‌گیرد.