ایران بورس- مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران گفت: مطمئنا اجرای حاکمیت شرکتی موجب رعایت انصاف بیشتر، شفافیت بهتر، اعتماد سرمایه گذاران و در نهایت رشد و توسعه اقتصادی می‌شود.

حسن قالیباف‌اصل، دبیر علمی همایش حاکمیت شرکتی در مصاحبه با برنامه استودیو بورس رادیو اقتصاد با اعلام این مطلب گفت: حاکمیت شرکتی یکی از موضوعات روز درحوزه مالی است که طی سالیان گذشته در بورس مطرح بوده است، البته حاکمیت شرکتی در سایر کشورهای دنیا نیز بحث نسبتا جدیدی است. مدیرعامل بورس تهران در پاسخ به این پرسش که منظور از حاکمیت شرکتی چیست؟ گفت: حاکمیت شرکتی در چند جمله به معنای کنترل و نظارت است اما این رویکرد تنها به شرکت‌ها خلاصه نمی شود و ما در تحقق آن تنها به دنبال دریافت سود، وضعیت سهامداران یا ذی‌نفعان نیستیم بلکه کنترل و نظارت را از این منظر در سطح کلان‌تری مطرح می‌کنیم.

وی ادامه داد: حاکمیت شرکتی از چند بعد دارای اهمیت است؛ رعایت حقوق سهامداران خرد، استقلال هیات مدیره، پاسخگویی هیات مدیره به سهامداران خرد، برابری حقوق سهامداران، روابط سرمایه گذاران و حسابرسی و کنترل داخلی از جمله موارد با اهمیتی است که با اجرای حاکمیت شرکتی اعمال خواهد شد.

قالیباف اصل در توضیح این مطلب گفت: با اعمال حاکمیت شرکتی شرکت‌ها مسوولیت‌‌پذیرتر و پاسخگوتر خواهند بود و به تبع آن شفافیت اطلاع‌رسانی رخ می‌دهد و در نهایت تصمیمات اقتصادی مناسبی از سوی شرکت‌ها اتخاذ می‌شود.وی با اشاره به اینکه اصول حاکمیت شرکتی حدود ۴ یا ۵ سال است که در بورس اجرایی شده است، افزود: ما در این زمینه آیین‌نامه‌ای تهیه و به سازمان بورس ارسال کرده‌ایم و امیدواریم با تصویب دستورالعمل حاکمیت شرکتی و ابلاغ آن توسط سازمان بورس؛ به زودی شاهد اجرای این دستورالعمل در بازار سرمایه باشیم.

قالیباف‌اصل درخصوص اهداف برگزاری این همایش گفت: هدف ما آشنایی عموم مردم با موضوع حاکمیت شرکتی در تمام حوزه‌ها شامل شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و خارج از بورس، نهادهای دولتی و قانون‌گذار، فعالان اقتصاد و صنعت، بانک‌ها و بیمه‌ها است.

مدیر‌عامل بورس تهران در بیان دومین هدف گفت: مطرح کردن موضوعات روز حوزه مالی در فضای علمی و دانشگاهی کشور از دیگر اهداف برگزاری این همایش است.

وی ادامه داد: با برگزاری یکسری سمینارها، همایش‌ها و برنامه‌های آموزشی مدون می‌توان امید داشت که لایه‌های مختلف اقتصادی و دانشگاهی کشور با این مقوله آشناتر شوند.

قالیباف‌اصل در پاسخ به این پرسش که حاکمیت شرکتی آیا به حقوق سهامداران می‌پردازد یا آثار دیگری هم از آن انتظار می‌رود؟ اظهار کرد: یکی از موضوعات مرتبط با حاکمیت شرکتی بحث حقوق سهامداران جزء است و اینکه وجود سهامداران عمده موجب می‌شود که سهامداران خرد کمتر در اعمال نظر و تصمیم گیری‌های کلان شرکت‌ها، شریک شوند. بر همین اساس حاکمیت شرکتی می‌کوشد تا با پیگیری انصاف برای تمام ذی نفعان شرکت‌ها به سلامت و حقوق مشتریان، جامعه و محیط زیست توجه داشته باشد. به این ترتیب شرکت‌ها به عنوان بنگاه‌های اقتصادی باید به تمامی ذی‌نفعان خود توجه کنند.

مدیرعامل بورس درخصوص اینکه آیا علاوه بر برگزاری همایش اقدامات دیگری برای آموزش مدیران شرکت‌ها در نظر گرفته شده است؟ گفت: در این همایش تمام مدیران و مسوولان‌ و شرکت‌های بورسی دعوت هستند ضمن اینکه ما یکسری کلاس‌های آموزشی در مورد دستورالعمل حاکمیت شرکتی برگزار کرده ایم. در آینده نیز برنامه برگزاری کلاس‌های آموزشی برای صنایع خاص یا شرکت‌های هلدینگی داریم تا از این طریق مردم و مسوولان‌ با این رویکرد جدید اقتصادی آشناتر شوند.

واقعی شدن قیمت سهام با نظام حاکمیت شرکتی

در همین حال، شاهین شایان‌آرانی در خصوص اهمیت نظام حاکمیت شرکتی بنگاه از دید تامین‌کنندگان مالی گفت: تامین‌کنندگان مالی برای بنگاه‌های کوچک یا بزرگ، همیشه درصدد آن هستند که بدانند بنگاه‌ها منابعی را که در اختیار دارند به طور صحیح در راستای اهداف تعریف شده صرف می‌کنند یا نه و آیا این منابع به درستی مدیریت می‌شود و بازدهی، سوددهی و درآمد زایی و...را دارد که این کار باعث برگشت سرمایه و توسعه اقتصادی می‌شود.

این کارشناس ارشد بازارسرمایه به اهمیت حاکمیت شرکتی در این وضعیت اشاره کرد و گفت: در نظام حاکمیت شرکتی باید نخست ارکان به درستی معین شود و این تعریف باید در راستای تحقق اهداف تعیین شده قرار گیرد و در مرحله بعد باید وظایف نهادهای نظارتی و کنترلی در این ارکان به درستی قرار گیرد و در نهایت وظایف و نحوه گزارش‌دهی و پاسخگویی هم در این ساختار تعریف ‌شود.وی افزود: در این ساختار همه چیز در جای خود قرار می‌گیرد و تمام باید و نباید‌ها معلوم است. مهم‌ترین موضوع آن است که تداخل مسوولیت‌ها و تناقض منافع احتمالی و شفافیت کارها همگی روشن خواهد شد. با تمام این توضیحات می‌توان گفت: وقتی تمام این مراحل یک به یک تعریف شده باشد شرایط برای تامین‌کننده مالی بسیار خوب است.

شایان‌آرانی تصریح کرد: با این ساختار، ارکان و تعاریفی که صورت گرفت تامین‌کنندگان مالی به عنوان مسوول‌ بنگاه، می‌توانند اهداف خود را به نحو احسن محقق کرده و گزارش‌های لازم را به نهاد ناظر ارائه دهند و در نهایت به تامین‌کننده مالی هم کمک می‌شود که بهتر از شرایط آگاه شود.

این کارشناس بازارهای مالی بین‌المللی درباره استفاده از این نظام در دیگر کشورها بیان کرد: در بیشتر کشورهای دنیا در بورس مانند بورس لندن، شرکت‌هایی که این نظام را اعمال کرده‌اند از نظر تامین‌کنندگان مالی با یک صرف معامله می‌کنند، یعنی به آنها ارزش بالاتری تعلق می‌گیرد. چون تمام‌ سهامداران و بانک‌ها معتقد‌ند این کار در راستای انضباط کاری بهتر و پاسخگویی دقیق تر موثر خواهد بود. اگر این نظام در بورس اعمال شده باشد سهامداران سهام این شرکت‌ها را با قیمت بالاتری خریداری می‌کنند.

وی همچنین افزود: نظام حاکمیت شرکتی به فعالیت‌ها نظم و سامان می‌بخشد و به دلیل قانونمند بودن، این نظام در راستای محقق شدن اهداف و برنامه های سازمان می‌تواند موثر باشد و این کار از نظر تامین کنندگان مالی بسیار پسندیده است.

یادآور می‌شود نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی در راستای تحقق سند چشم‌انداز، روزهای یازدهم و دوازدهم اردیبهشت‌ماه با همکاری شرکت بورس اوراق بهادار تهران و دانشگاه الزهرا برگزار می‌شود.

در این همایش دو روزه مقالات و سخنرانی‌های تخصصی در راستای کاربردی شدن دستورالعمل‌های حاکمیت شرکتی از سوی مدیران بورسی و اساتید دانشگاهی ارائه می‌شود.