خبرگزاری تسنیم: بورس انرژی با هدف عرضه محصولات انرژی و سوخت کار خود را در ۱۹ اسفند شروع کرد ولی در حال حاضر برخی کالا‌هایی که باید در بورس کالا عرضه شوند، در این بورس پذیرش می‌شوند. سال‌ها است که موضوع راه‌اندازی بورس نفت بحث داغ بازار سرمایه است. همگان باور دارند که در قیمت نفت، ایران باید قیمت دهنده باشد نه قیمت گیرنده! بحث شد که این امر مهم یعنی فروش نفت در بورس کالا انجام شود که حتی چندین بار نفت خام در بورس کالا عرضه شد و تنها بخش اندکی از آن به فروش رسید. در این راستا تالار کیش راه‌اندازی و نفت خام، نفت کوره و بنزین پذیرش، عرضه و معامله شد، ولی بنا به دلایلی فروش نفت خام تداوم نیافت.

بورس نفت کنار رفت و پای بورس انرژی به میان آمد، با همه این اوصاف بورس انرژی نیز راه‌اندازی شد، تا این بورس با محوریت برق کار خود را شروع کند و در نهایت نیز با تلاش فراوان در ۱۹ اسفند ماه این بورس با سه کالای قطران، زغال سنگ و برق کار خود را شروع کرد.

اما یکی از اختلافاتی که در راه‌اندازی بورس انرژی بود، محصولات قابل عرضه در آن است؛ زیرا اعلام شد فرآورده‌های نفتی نیز در بورس انرژی عرضه خواهد شد در حالی که فعلا این محصولات و البته بیشتر آنها در بورس کالا و رینگ پتروشیمی معامله می‌شود و این سوال پیش آمد که تکلیف این محصولات چه خواهد شد. مسوولان در پاسخ گفتند: این دو بورس برای محصولات نفتی قابل عرضه با یکدیگر به توافق می‌رسند و همچنین کالایی که سازمان بورس تشخیص دهد در بورس انرژی معامله خواهد شد.

نتیجه آن شد که در نخستین جلسه هیات پذیرش بورس انرژی نفتای سنگین صادراتی، نفت کوره صادراتی، ایزوریسایکل، نفت سفید ایزو ماکس، گازوئیل ایزوماکس، گاز پروپان و گاز بوتان پذیرش شد.

اما مساله اینجا است که بورس انرژی قرار است محصولاتی را که مربوط به تولید انرژی است عرضه کند آیا ایزوریسایکل که ماده اولیه تولید روغن است یا ایزوماکس در شمار این قبیل کالاها محسوب می‌شود.

البته قرار بود نفت و اوراق سلف نفتی نیز در این بورس معامله شود و حتی ابتدا قرار بود افتتاح بورس انرژی با اوراق سلف نفتی باشد که بنا به مشکلاتی که در انتشار این اوراق وجود داشت و اعلام نظر بانک مرکزی در این مورد، این امر محقق نشد.

امیدواریم سرنوشت این بورس همانند بورس نفت نشود.