گروه بورس- هدیه لطفی: شرایط مساعد حاکم بر بازار سرمایه بر فرابورس نیز سایه افکند، به طوری که معاملات این بازار در روز گذشته حدود 200 میلیارد ریال رشد داشت.

به گزارش خبرنگار ما، روز گذشته با دادوستد 7/219 میلیارد ریال از اوراق اجاره رایان، پذیره‌نویسی این شرکت به پایان رسید و به این‌ترتیب رقم قابل توجهی روانه بازار شد.
همچنین صحبت‌های مدیرعامل فرابورس مبنی بر ورود ابزارهای جدید مالی و انواع صکوک به این بازار توجه سهامداران را به دیگر نمادها از جمله گواهی سپرده انصار و اجاره مپنا جلب کرد و هر کدام به ترتیب با معاملات ۶/۲۱ و ۵/۱۸ میلیارد ریالی، در فهرست نمادهای پرتوجه قرار گرفتند.
این در حالی است که با تداوم توقف نمادهای پالایشگاهی، روز گذشته ذوب‌آهن همچنان مورد توجه خریداران بود. با این حال به دلیل عدم عرضه صف خرید ذوب‌آهن، معاملات آن تنها به دو میلیون سهم رسید که ارزشی بالغ بر 6 میلیارد ریال در برداشت؛ اما صف خرید مزبور در پایان معاملات بسیار سنگین و در حدود 11 میلیارد سهم بود و به این ترتیب هر سهم «ذوب» با نوسان مثبت 5 درصدی روبه‌رو شد.
توکاریل نیز دیگر نماد مثبت در بازار دیروز بود که با نوسان قیمت ۴ درصدی و صف خرید به کار خود پایان داد.
پخش البرز و فولاد صبانور نیز از دیگر نمادهایی بودند که نه تنها معاملات قابل توجهی را در نوسان مثبت به ثبت رساندند، بلکه تا تشکیل صف خرید نیز پیش رفتند.
گروه بانکی و همچنین قندی از گروه‌های مورد توجه سهامداران در بازار دیروز فرابورس بودند؛ بانک حکمت، بانک دی و بانک خاورمیانه هر کدام با معاملاتی در محدوده سه میلیون سهم به عنوان پرمعامله‌ترین نمادها شناخته شدند.
قند چهارمحال و قند شیروان نیز نوسان مثبت و همچنین معاملات 5/2 میلیون سهمی را به ثبت رساندند.
در مجموع روز گذشته ۹۱ نماد در بازارهای فرابورس معامله شد که از این تعداد ۲۶ نماد با نوسان مثبت، ۳۲ نماد با نوسان منفی و ۳۳ نماد دیگر بدون تغییر قیمت بودند.
در این میان امتیاز تسهیلات بانک مسکن بیشتر دوره‌ها با افت قیمتی در محدوده یک درصد مواجه شده و به میانگین نرخ 50 هزار تومان رسیدند.
پذیره‌نویسی اوراق اجاره نفت پارس
افزون بر این روز گذشته رییس اداره نظارت بازار فرابورس از پذیره‌نویسی 1040میلیارد ریال اوراق اجاره شرکت نفت پارس در بازار سوم خبرداد.
افسانه اروجی با اعلام این خبر گفت: شرکت واسط مالی آذر به منظور تامین مالی شرکت نفت پارس قصد دارد مبلغ ۱۰۴۰میلیارد ریال اوراق اجاره به مبلغ اسمی هر ورقه یک میلیون ریال از روز شنبه ۷ اردیبهشت به مدت ۷روز در بازار سوم پذیره‌نویسی کند.
این مقام مسوول با اشاره به ممنوعیت استفاده از کد خرید گروهی «ددد» تصریح کرد: سقف خرید سهامداران حقیقی 100هزار ورقه و سهامداران حقوقی 500 هزار ورقه تعیین شده است و خرید بیشتر منوط به تایید کارگزار بازارگردان و عامل فروش است.
اروجی با اشاره به اینکه اوراق با نام و قابل معامله در فرابورس است توضیح داد: شرکت تامین سرمایه امین، تعهد پذیره‌نویسی و بازارگردانی اوراق را بر عهده دارند که با نرخ سود ۲۰ درصد سالانه به مدت ۴ سال هر سه ماه یک بار توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه پرداخت می‌شود.
به گفته وی بانک سرمایه و بانک رفاه کارگران ضمانت اوراق را بر عهده دارد، همچنین عامل فروش اوراق کارگزاری امین آوید است.


تشریح برنامه‌های سال جدید
در همین حال مدیر عامل فرابورس مهم‌ترین برنامه و اهداف فرابورس درسال جدید را ورود ابزارهای جدید مالی و انواع صکوک به بازار فرابورس دانست و افزود: پذیرش و عرضه شرکت‌ها نیز مثل سال گذشته از برنامه‌های فرابورس است. از همین رو، در بودجه شرکت، عرضه اولیه 14 شرکت پیش‌بینی شده است.
امیر ‌هامونی در گفت‌وگو‌ با سنا به آمادگی ساز‌و‌کارهای بازار پایه برای اجرای معاملات توافقی اشاره کرد و افزود: مجوز سازمان بورس در این خصوص اخذ شده و بحث فنی هم آماده است، اما اجرایی شدن معاملات توافقی زمانبر است و فرآیند آن ساز و کاری دارد که در حال انجام است.
هامونی در پاسخ به سوالی مبنی بر نمادهای متوقف فرابورس نیز گفت: در خصوص نمادهای پالایشگاه تهران، نفت ایرانول، پالایشگاه شیراز و پالایشگاه لاوان منتظر ارائه گزارش حسابرسی شده شرکت‌ها برای بازگشایی هستیم و مشکل خاصی وجود ندارد. در صورتی که تاییدیه حسابرس ارسال شود، این نمادها ظرف یکی، دو هفته آینده بازگشایی خواهند شد.
مدیرعامل شرکت فرابورس مهم‌ترین دلیل توقف طولانی مدت این نمادها را ریسک‌های مرتبط بر آنها و جلوگیری از ضرر و زیان سهامداران خرد اعلام کرد.
وی در ادامه به توقف نمادهای بانکی اشاره کرد و گفت: بانک آینده پس از پذیره‌نویسی، مجوز فعالیت خود را به طور رسمی به بورس ارسال کرده است و به زودی نماد آن بازگشایی خواهد شد تا حقوق سهامداران بانک تات، در این بانک حفظ شود.
مدیرعامل شرکت فرابورس درباره وضعیت سهامداران بانک آرین نیز گفت: بر اساس آخرین تصمیم‌ها این نماد قرار است در بازار پایه درج شود و معاملات آن بازارسازی شود. البته با لغو مجوز فعالیت این طرح به تعویق افتاد.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این با توجه به اینکه افزایش سرمایه بانک آرین لغو شده باید وجوه حق تقدم‌های استفاده نشده به شرکت بازگردانده شود تا شرکت آن وجوه را به سهامداران جزء که سهام خریداری کرده‌اند، تحویل دهد.
هامونی با اشاره به اینکه اعتراض این بانک درباره لغو مجوز آن تا پایان اردیبهشت‌ماه تعیین تکلیف خواهد شد، تصریح کرد: در آن صورت می‌توانیم در خصوص وضعیت سهامداران خرد آن و بازگشت وجوه به آنها اقدام کرد.
مدیر‌عامل شرکت فرابورس درباره سرمایه‌گذارانی که در پذیره‌نویسی بانک آریا شرکت کردند نیز گفت: وضعیت سهامداران این بانک نیز به رای قاضی بستگی دارد و فعلا هیچ کاری نمی توان کرد.
این مقام مسوول تاکید کرد: شرکت فرابورس از اولین شرکت‌هایی است که آیین‌نامه حاکمیت شرکتی را تصویب و اجرایی کرد. بر همین اساس کمیته‌های مربوط به آن راه‌اندازی و مشخص شدند.
به گفته وی حاکمیت شرکتی مسوولیت‌های هیات مدیره را شفاف می‌کند و باعث کاهش ریسک بازار سرمایه با کنترل دقیق عملکرد شرکت‌ها می‌شود.
همچنین حاکیمت شرکتی باعث می‌شود حقوق سرمایه‌گذاران خرد حفظ شود و اعضای هیات مدیره شرکت‌ها با کنترل بیشتری مواجه شوند.
هامونی در خاتمه از انتشار شاخص کل فرابورس ظرف یک ماه آینده خبر داد و گفت: مبنای محاسبه این شاخص مانند شاخص قیمت و بازده نقدی در بورس اوراق بهادار است.