گروه بورس کالا - سحر نمایشی: معاملات بازار فلزات جهانی از شروع سال میلادی روند مثبتی را در پیش گرفته بود؛ اما این در حالی است که از شروع ماه آوریل با نوساناتی مواجه شده است؛ به خصوص در هفته دوم این ماه که نسبت به دیگر هفته‌ها با افت‌و‌خیزهای بیشتری به تبع نشست‌ها و تصمیمات بانک‌های مرکزی و سیاست‌ها و آمارهای منتشر شده از اقتصادهای بزرگ دنیا روبه‌رو بود.

البته از سویی نیز به گزارش بلومبرگ باتوجه به شرایط جهانی در کنار کاهش حجم تولید و کاهش عرضه، موجودی انبارها به شدت کاهش یافته است؛ به طوری که به نسبت 5 سال گذشته این میزان کاهش بی‌سابقه بوده است. تجربه نشان داده که میزان عرضه و‌ تقاضا یا به‌ عبارت دیگر حجم موجودی انبارهای این کالاها بیشترین تاثیر را بر قیمت فلزات گذاشته و می‌گذارد. این در حالی است که در صورت رشد مصرف همچون سال گذشته در کنار کاهش تولید، حجم موجودی انبارها در سال 2013 به ‌سرعت کاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
درخصوص قیمت جهانی فلزات پایه همان گونه که از روند آنها در چند ماه اخیر پیدا است، تغییر بسیاری نسبت به سال گذشته مشاهده می‌شود؛ چراکه هم‌اکنون قیمت این فلزات با رشد بیشتری همراه شده‌ است. میانگین قیمت فلزات پایه در حال حاضر بسیار نزدیک به قیمت‌های ۵ سال گذشته است؛ چراکه در ۵ سال اخیر نیز با توجه به کاهش موجودی انبارها، فلزات شاهد روند صعودی قیمت‌ها شده‌اند.
در عین حال فراتر از مسائل و رویدادهای اقتصادی و سیاسی، قیمت فلزات متاثر از برآوردهای سال‌های آینده متغیر است؛ به طوری که با توجه به اطمینانی که بازار به کاهش سطح ذخایر در انبارها دارد، نوسان قیمت فعلی فلزات در بورس لندن، بیانگر رفتار هوشیارانه بازار است. فعالان بازار در جست‌وجوی یافتن داده‌های بی‌طرف و قابل اطمینان از عوامل بنیادین بازار هستند. همچنین معاملات فیزیکی در حال حاضر بسیار محدود و برنامه‌ریزی برای انجام معاملات بسیار محتاطانه است.
در این بین مهم‌تر از همه این موارد این است که پیش‌بینی می‌شود چین - به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات پایه در جهان - با رشد تقاضا برای خرید انواع فلزات در سال ۲۰۱۳ میلادی روبه‌رو خواهد شد. شرکت اوروبیس ‌ای‌جی، بزرگ‌ترین تولیدکننده مس در اروپا و بزرگ‌ترین شرکت بازیافت تولیدات مسی در جهان، با پیش‌بینی رونق اقتصادی چین در سال آینده میلادی اظهار کرده: چین در سال گذشته، مشکلات زیادی را پشت سر گذاشته است و می‌توانیم امیدوار باشیم این کشور در سال جاری میلادی با حل بحران‌های پیش رو، با رونق اقتصادی و افزایش تقاضا در بخش‌های مختلف رو‌به‌رو خواهد بود که این رونق شاید بتواند آتیه فلزات پایه را تامین کند.
تقاضا برای مس بهبود خواهد یافت
از آنجا که تحلیلگران اقتصادی سال ۲۰۱۳ را سال شگفت آوری برای مس دانسته‌اند، بنابراین تعجبی ندارد که به زودی شاهد روزهای پر رونقی از این فلز در بازارهای جهانی باشیم؛ البته از طرفی نیز با توجه به شرایط موجود رشد بازارها غیرمنطقی به نظر می‌رسد؛ چرا که فضای ضعیف اقتصادی فشار زیادی را بر پیکر بازار فلزات ایجاد کرده است. همچنین مسائل حل نشده مربوط به آمریکا و چین منجر به بروز ناامنی اقتصادی شده است؛ اما با این وجود برخی فلزات به خصوص مس توانسته به واسطه کاهش ذخایر انبارها و عدم توان برابری تولید در برابر مصرف، خود را در دامنه قیمتی بالایی حفظ کند.

ارزیابی‌های اولیه از موقعیت مثبت بنیادین بازار مس حکایت دارند؛ شرایطی که تداعی کننده کلیت مثبت و امید بخش برای این فلز در سال 2013 است. در واقع بازار مس در آینده‌ای نزدیک با رشد ملایمی که در اقتصاد جهانی انتظار می‌رود حمایت خواهد شد، البته افزایش تقاضای چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات به روابط تجاری و چرخه تولید صنایع کمک بزرگی خواهد کرد.
بررسی تحولات هفته دوم آوریل نشان می‌دهد قیمت مس در دومین هفته از ماه آوریل با روند نزولی همراه شد؛ به طوری که خرید نقدی مس در ساعـات معاملاتی روز دوشنبه در بـورس لندن با افزایش همراه شد و با نرخ ۷ هزار و ۴۵۷ دلار بر تن معامله شد. همچنین طی این معاملات، فروش نقدی مس با افزایش رو به رو شد و به ۷ هزار و ۴۵۷ دلار و ۵۰ سنت رسید.
در روز چهارشنبه نیز قیمت‌ها ثابت ماند؛ اما در روزپنج‌شنبه افت بیشتری را نسبت به روزسه‌شنبه شاهد بود؛ به طوری که در این روز مس با نرخ 7 هزار و 508 دلار بر تن در بورس لندن معامله شد. همچنین فروش نقدی این فلز به قیمت 7 هزار و 510 دلار رسید. معاملات روز جمعه نیز که آخرین روز از هفته معاملاتی محسوب می‌شود نسبت به روز پنج شنبه ثابت باقی ماند.
به گفته تحلیلگران اقتصادی رشد پله‌ای مس تا پایان نیم سال اول ۲۰۱۳ به طور منظم ادامه خواهد داشت. البته این در حالی است که ذخیره انبار لندن در این هفته روند کاهشی پیدا کرد و به ۲۳۹ هزار و ۱۷۵ تن رسید که نسبت به هفته گذشته ۶ هزار و ۷۷۵ تن کاهش را نشان می‌دهد. ذخیره انبار لندن در یک ‌ماه گذشته نیز روند کاهشی داشت و از ۲۵۱ هزار و ۶۷۵ تن به ۲۳۹ هزار و ۱۷۵ تن رسید که نشان از کاهش ۱۲ هزار و ۵۰۰ تنی این فلز رنگی در این انبار دارد، ذخیره انبار نیویورک در هفته گذشته با افزایش مقدار همراه بود و رقم ۴۹ هزار و ۳۶۸ تن را نشان داد که نسبت به هفته گذشته در همین روز هزار و ۲۹۱ تن افزایش داشت، در هفته پیش‌رو تحلیلگران و تجار دقت زیادی بر ذخایر این دو انبار و البته ذخایر نامحدود چین دارند که نقش مهم و اساسی در روند قیمتی این فلز رنگی ایفا می‌کند. در صورت ادامه کاهش موجودی این دو انبار احتمال افزایش قیمت این محصول دور از ذهن نیست. البته باید به برابری دلار در برابر ارزهای دیگر نیز توجه داشت.
آلومینیوم رو به نزول می‌رود

تولید آلومینیوم نیز نسبت به سال گذشته میلادی با کاهش روبه‌رو شده است؛ به طوری که تحلیلگران بازار، یکی از علل افزایش تولید آلومینیوم در سال گذشته را افزایش قیمت آن دانسته و اعلام کرده‌اند: عواملی مانند رشد قیمت نفت هم در افزایش تولید آلومینیوم موثر بوده است؛ چراکه افزایش قیمت‌ها در حدی است که هزینه‌ها را نیز به خوبی پوشش داده و انگیزه‌های تولید را افزایش داده است. از طرف دیگر، بررسی روند تقاضای فلزات در بازارهای جهانی هم از رشد تقاضا حکایت دارد که این امر نیز موجب افزایش چشمگیر ظرفیت تولید فلزات در کشورهای مختلف شده است. براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته، تقاضای جهانی برای فلزات تا سال 2020 از 70 میلیون تن نیز فراتر خواهد رفت.
از سوی دیگر شرکت آلکوا، بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینیوم در جهان پیش‌بینی کرد که میزان تقاضای این محصول در سال ۲۰۱۳ میلادی رشد بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه می‌کند و همین امر شرکت‌های آلومینیوم‌سازی را از وضعیت متزلزل کنونی خارج خواهد ساخت. همچنین براساس اعلام مقامات این شرکت میزان مصرف جهانی آلومینیوم در سال جاری میلادی رشدی ۷ درصدی را پشت سر خواهد گذاشت. این در حالی است که رشد تقاضای این محصول در سال گذشته میلادی در سطح ۶ درصد بوده است.
با توجه به پیش‌بینی‌های آلکوا، سطح تقاضای آلومینیوم در بازه زمانی 2012 تا 2020 میلادی بیش از دو برابر بالا می‌رود و دلیل اصلی این روند نیز افزایش تقاضا از جانب صنایع هوافضا و خودروسازی خواهد بود. به طور مثال شرکت آلومینیوم‌سازی آلکوآ اعلام کرد که تقاضا برای آلومینیوم در بازار خودرو تا سال 2025 دست‌کم دو برابر خواهد شد. به این ترتیب روند قیمت آلومینیوم در دومین هفته از ماه آوریل با روند نزولی همراه شد؛ به طوری که در اولین روز از هفته معاملاتی با افت قیمت‌ها نسبت به هفته قبل در بورس لندن شروع به کار کرد و با قیمت یک هزار و 50/865 دلار معامله شد. این درحالی است که این فلز تا پایان هفته با همین روند به کار خود ادامه داد و در روز جمعه با قیمت یک هزار و 841 دلار به معاملات این هفته خاتمه داد.
نوسان‌ها روی را ضعیف کرد

فلز روی نیز در هفته گذشته در بورس لندن با نوسانات بالایی همراه بود؛ به طوری که نسبت به هفته گذشته با روند کاهشی کار خود را آغاز کرد و به قیمت یک هزار و 860 دلار در هر تن رسید و در روز سه‌شنبه با افزایش قیمت همراه بود و با قیمت یک هزار و 876 دلار و 50 سنت در هر تن مورد معامله قرار گرفت که نسبت به روز قبل از آن 16 دلار افزایش قیمت پیدا کرد. اما این در حالی است که در روز پنج‌شنبه بعد از یک روز ثبات با افت 33 دلاری مواجه شد و با قیمت یک هزار و 843 دلار در هر تن به فروش رسید.
در روز جمعه نیز این فلز ثابت باقی ماند.ذخیره انبار لندن در این هفته عدد ۹۷۰ هزار و ۲۰۰ تن را نمایش داد که نسبت به هفته گذشته ۱۹ هزار و ۲۸۰ تن کاهش را نشان می‌دهد، مقدار فلز روی در انبار لندن در یک‌ ماه گذشته از ۹۷۴ هزار و ۲۶۵ تن به ۹۷۰ هزار و ۱۰۰ تن رسیده که نشان از کاهش این محصول در انبار لندن است؛ در صورتی ‌که ذخیره انبار در هفته‌های آینده باز هم کاهش پیدا کند، احتمالا قیمت‌ها روند افزایشی به خود می‌گیرند؛ ولی در صورت نبودن تقاضای واقعی در بازار مصرف، این روند رو به افزایش، بیشتر شده و بازگشت قیمت این فلز رو به پایین دور از ذهن نیست.
سرب نسبتا بهتر از روی

قیمت سرب نیز در بازارهای جهانی نسبت به ر‌وی در شرایط بهتری قرار داشت، این فلز از شروع هفته یعنی روز دوشنبه با رشد نرخ نسبت به هفته قبل آغاز به کار کرد و با قیمتی حدود دو هزار و 36 دلار به فروش رسید. در روز سه شنبه نیز با افزایش 13 دلاری با قیمت دو هزار و 49 دلار معامله شد. قیمت‌ها در روز چهارشنبه ثابت ماند تا اینکه در روز پنج شنبه با افت 1 دلاری روبه‌رو شد و به نرخ دو هزار و 48 دلار رسید.
تقاضای بالا از سوی کشورهای در حال توسعه و کاهش موجودی‌ها شرایط مناسبی را برای قیمت سرب به‌وجود آورده است. البته فعالان بازار پیش‌بینی می‌کنند که قیمت سرب در سال‌جاری میلادی با توجه به شرایط موجود از۳۲۰۰ دلار بیشتر نشود.

تداوم روند کاهشی قیمت فلزات پایه
گروه بورس کالا- روند معاملات فلزات پایه در بازار آزاد که در سال جدید و متناسب با قیمت ارز و رویه بازار در سرازیری نزولی افتاده است، دیروز هم ادامه داشت. تنها تغییرات قیمت ارز نیست که بازار فلزات پایه را با روند نزولی مواجه ساخته، بلکه باید کاهش شدید فلزات پایه در بورس لندن را نیز به آن افزود.
خبرها از بازارهای جهانی حاکی از آن است که افول قیمت‌ها تا پایان ماه جاری ادامه داشته باشد و کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی کرده‌اند که قیمت‌های داخلی با توجه به شرایط موجود افت بیشتری را در هفته آینده تجربه کنند. البته این روند برای مس متفاوت بود؛ چرا که بر خلاف کاهش این فلز در بورس لندن معاملات مس در بورس کالا نسبت به هفته ما قبل با افزایش قیمت همراه شده بود. به گفته فعالان آگاه دلیل این افزایش قیمت، میانگین مثبت مس در هفته گذشته بوده است و روند منفی هفته جاری، انتظار می‌رود تاثیر خود را طی هفته آینده بر جای بگذارد.
به این ترتیب روز گذشته در پی انتشار خبر رشد کمتر از حد انتظار اقتصاد چین در سه ماه نخست سال جاری، روند نزولی بهای مس در بازار لندن ادامه یافت و این فلز پرمصرف در ساعاتی از معاملات دیروز حتی کف قیمتی 18 ماهه خود را نیز لمس کرد.
با آغاز هفته جدید میلادی، اعلام خبر رشد کمتر از انتظار شاخص‌های اقتصادی جمهوری خلق چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس و سایر فلزات اساسی در جهان محسوب می‌شود، فشار بر بازار فلزات اساسی به اوج رسید. از سوی دیگر در بازار داخل نیز خرید و فروش‌ها راکد مانده است، چرا که به گفته یکی از فعالان بازار تجار در انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند از طرفی نیز فروشندگان از فروش کالاهایی که با قیمت بالاتری خریداری کرده‌اند خودداری می‌کنند.
به این ترتیب بنا بر پیش‌بینی کارشناسان اقتصادی انتظار می‌رود که هفته آینده به دلیل کاهش قیمت‌ها با افزایش تقاضا در بازار داخل مواجه شویم.