گروه بورس کالا- کتایون دارابی: گر چه بازار پتروشیمی در مقابل اتفاقات رخ داده در ماه گذشته همچنان سرپاایستاده است، اما حجم رخدادهای این بازار آنچنان وسیع بوده که به گفته کارشناسان اثرات آن تا مدت‌ها باقی خواهد ماند. تعطیلی مجتمع مهر و نگرانی از پر شدن انبار مجتمع تندگویان سرنوشتی است که ممنوعیت صادرات برای مجتمع‌های پتروشیمی در ماه اخیر به ارمغان آورده است. پیش‌تر هم که پتروشیمی فارابی با کمبود خوراک درگیر بود و در حال حاضر هم مجتمع‌های صادرکننده درگیر مشکلات ممنوعیت صادرات هستند.

از سوی دیگر فروش خوراک به مجتمع‌های پتروشیمی با ارز مبادله‌ای به تصویب رسیده است و برخی از مجتمع‌ها صورت حساب خود را مبنی بر پرداخت هزینه خوراک براساس ارز مبادله‌ای دریافت کرده‌اند، گر چه برخی از این مجتمع‌ها باید نرخ خوراک را ابتدای سال ۹۱ با ارز مبادله‌ای پرداخت کنند، اما همچنان اجرایی شدن این مصوبات در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و عملی نشده است.

در همین حال قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی هم پس از حرف‌های غضنفری در خصوص متهم کردن بورس کالا به گران فروشی، تا حد فوب منهای ۵ درصد و ارز مبادله‌ای کاهش یافت. این در حالی است که همچنان شایعه افت قیمت‌ها در هفته‌های آتی نیز مطرح است. برخی از معامله‌گران می‌گویند: احتمالا هفته آتی هم ۵ درصد افت قیمت در رینگ پتروشیمی خواهیم داشت و از این رو رکود شدیدی بر بازار حاکم است. از سوی دیگر تعطیلات محرم هم به گفته معامله‌گران توانسته بازار را بیش از پیش به سمت رکود هدایت کند. با این حال برخی از معامله‌گران معتقدند؛ قیمت محصولات پلیمری در بازار داخل بیش از این کاهش نخواهد یافت و روند قیمت‌ها با توجه به نرخ دلار در همین حدود باقی خواهد ماند.

با این حال حمزه عبدالله‌زاده، کارشناس بازار پتروشیمی در خصوص قیمت محصولات پلیمری می‌گوید: در حال حاضر قیمت‌ها واقعی نیست؛ چرا که این افت قیمت‌ها در جریان کاهش نرخ ارز متاثر از ممنوعیت صادرات و واردات رخ داده است و در نتیجه چه آن زمان که قیمت‌ها روندی صعودی داشت، نرخ‌ها واقعی بود و نه الان که روند قیمت‌ها نزولی شده است.

البته در حال حاضر بیشتر خریدارانی که از بازار پتروشیمی در ماه‌های پیشین خرید کرده‌اند در مقابل افت قیمت‌ها مقاومت می‌کنند و علاقه‌ای به فروش کالاها با قیمت‌های پایین‌تر ندارند، با این حال اگر قیمت ارز در همین حد باقی بماند و بازار پتروشیمی با افت و خیز همراه نشود، موجودی متراکم در بازار جذب خواهد شد و به تعادل قیمتی خواهیم رسید.

عبدالله‌زاده در خصوص ممنوعیت صادرات می‌گوید: دولت هم در حال حاضر به این نتیجه رسیده است که ممنوعیت صادرات در برخی از گریدها مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد، مثلا پلی‌اتیلن، کالایی است که در مجتمع‌ها بیش از نیاز داخل تولید می‌شود و می‌تواند به کشورهای دیگر صادر شود. این در حالی است که بازار داخل در برخی از ماه‌ها با کمبود محصولاتی مانند پایپ و پی‌وی‌سی روبه‌رو است و از این رو باید تصمیم‌گیری در خصوص ممنوعیت صادرات با دقت بیشتری اعمال شود.

وی با اشاره به تعیین قیمت خوراک و محصولات پتروشیمی براساس ارز مبادله‌ای می‌گوید: تعیین قیمت خوراک و محصولات با ارز مبادله‌ای روشی منطقی است، به شرط اینکه محدودیت‌ها در رینگ پتروشیمی لغو شده و عرضه و تقاضا قیمت‌ها را تعیین کند.

در همین حال گر چه در هفته‌های گذشته ابتدا دولت تصمیم گرفت تا به مجتمع‌هایی که تعهد صادرات دارند زمانی برای پاسخ دادن به تعهداتشان در نظر گیرد، اما این موضوع عملی نشد، سپس دولت تصمیم گرفت تا هفت قلم از کالاهای پلیمری و شیمیایی را از لیست ممنوعیت صادرات حذف کند که آن هم عملی نشد. در هفته جاری هم جلسات کارگروه در خصوص صادرات پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی برگزار شد، اما نتایج این جلسه هنوز مشخص نیست. با این حال روز گذشته پس از بازنگری در فهرست کالاهای صادراتی، این بار صادرات بنزن، پلی‌اتیلن و PVC منوط به دریافت مجوز از کارگروه کنترل بازار شد.

معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اعلام کرد

نوسانات قیمت پتروشیمی در بورس کالا بر اساس شرایط منطقی بازار است

گروه بورس کالا- نوسانات قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران کاملا بر اساس شرایط، ضوابط و قواعد بازار رقابتی و به طور شفاف صورت می‌گیرد.

مهندس مهرزاد نامداری، معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران ضمن اعلام این مطلب افزود: به همین دلیل عواملی نظیر نوسانات نرخ ارز، تعدیل قیمت‌های جهانی، افزایش عرضه، کنترل بخش تقاضا و همچنین مدیریت کارآمد صادرات توسط دستگاه‌های ذی‌ربط، از مهم‌ترین عوامل روند کاهشی قیمت محصولات پتروشیمی در هفته‌های اخیر است؛ ضمن اینکه ورود دستگاه‌های نظارتی از جمله سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در کنترل موجودی انبارها و ورود این بخش از کالاها به بخش مصرف، موجب تقویت برقراری تعادل در نظام عرضه و تقاضا و کشف قیمت های مناسب‌تر شده است.

وی همچنین اظهار کرد: در همین راستا تحلیل صحیح برخی از خریداران از روند کاهشی قیمت‌ها و همچنین تدابیر جدی در امر جلوگیری از قاچاق کالا، موجب کاهش چشمگیر تقاضا در بازار بسیاری از محصولات پتروشیمی در خارج از بورس کالا شده است.

وی گفت: در کنار عوامل مذکور، همکاری دستگاه‌های مرتبط نظیر شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مدیریت هرچه بهتر عرضه محصولات در بورس کالا موجب کمک به تعادل در این بازار شده است.

معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران تاکید کرد: بر خلاف برخی اخبار، در اثر عوامل فوق‌الذکر طی هفته‌های اخیر جز در مورد بعضی از کالاها در زمینه بسیاری از محصولات پتروشیمی نظیرانواع پلی‌اتیلن سبک، پلی‌اتیلن سنگین، پلی‌پروپیلن، پلی‌‌استایرین، پلی اتیلن ترفتالات، پی‌وی‌سی و... با مازاد عرضه نسبت به تقاضای موثر روبه‌رو بوده‌ایم؛ بنابراین منطق بازار در چنین شرایطی استفاده از امکان کاهش قیمت پایه توسط عرضه کننده است که همین انتظار رخ داده است. مضاف بر اینکه طبق آمار موجود در گذشته همواره این کالاها با مازاد شدید تقاضا مواجه بودند.

وی گفت: طبق ضوابط و مقررات بورس کالا همواره دامنه نوسانات قیمت می‌تواند بر اساس شرایط بازار هم در جهت مثبت و هم در جهت منفی؛ یعنی افزایش یا کاهش قیمت حرکت کند که با توجه به شرایط کنونی در بازار، عرضه‌کنندگان با استفاده از این امکان قانونی اکثرا در راستای کاهش قیمت پایه در بورس کالا اقدام کرده‌اند کما اینکه پیش از آن به دلیل شرایط قبلی حاکم بر بازار از اختیار افزایش قیمت بهره می‌بردند و این روند همواره در بورس کالا جاری بوده است.