بورس: هرهفته ۲درصد سود
دنیای اقتصاد- پنجمین هفته کاری بورس اوراق بهادار تهران با رشد ۲/۳ درصدی شاخص همراه بود، تا به این ترتیب سود سرمایهگذاران بازار سهام از ابتدای سالجاری تاکنون به سطح ۵/۱۰ درصد برسد. این رشد قابل توجه شاخص که معادل جهش بیش از ۴ هزار واحدی دماسنج بورس از ابتدای سالجاری تاکنون است، از جبران عقب ماندگیهای بازار سهام نسبت به سایر بازارهای سرمایهگذاری حکایت دارد. در پی ثبت رکوردهای جدید برای بورس تهران در هفته سپری شده و عبور بازار سهام از دو مرز مهم ۴۱ هزار و ۴۲ هزار واحد این بازار توانست در کنار افزایش خوشبینیهای معامله گران نسبت به آینده عرض اندامی بهتر نسبت به سال گذشته از خود به نمایش بگذارد، به طوری که ثبت این بازدهی ظرف ۳۶ روز سپری شده از سال معادل نیمی از بازدهی اوراق مشارکت سیستم بانکی در یک سال کامل است. اما در خلال هفته سپری شده، معاملهگران بازار سهام ضمن آغاز جدیتر فصل مجامع و البته شناسایی پتانسیلهای صنایعی همچون لاستیکسازها، تولیدکنندگان فرآوردههای نسوز و شیشه، شویندهها، تولیدکنندگان دوده صنعتی، کاشیسازها و تولیدکنندگان لوازم خانگی، شاهد انتشار اخباری مبنی بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در قالبی دیگر بودند، اخباری که از ملایمتر شدن اجرای این قانون حکایت داشت و به تبع آن موجب رفع برخی نگرانیها از ناحیه تاثیرگذاری اجرای این طرح بر سودآوری شرکتهای بورسی شد. یک هفته با تپیکس
سود 10درصدی بورس در 17روز
گروه بورس - شروین شهریاری: بازار سهام برای پنجمین هفته متوالی در سال ۹۲ موفق شد تا روند مثبت خود را حفظ کند و با رشد ۲/۳ درصدی شاخص بورس نه تنها از مرز ۴۲ هزار واحدی عبور کرد، بلکه سودآوری بازار سرمایه از ابتدای سال را به بیش از ۵/۱۰ درصد رسانید؛ کارنامهای که یک سر و گردن از کلیه بازارهای رقیب در سال جدید بالاتر است.
رشد سه برابری قیمت ارز در دو سال گذشته و عدم افزایش متناسب قیمتهای سهام با این افت ارزش پول، انگیزه لازم را به خریداران داده است تا به جبران عقبماندگی نسبی ارزش سهام از سایر داراییها بپردازند و با یک فاز تاخیر زمانی رونق بورس را رقم بزنند؛ این شرایط در صورتی که در ماههای آینده از محل تحولات سیاسی با تهدید روانی مواجه نشود، زمینهساز تثبیت روند صعودی بورس و حفظ پیشتازی آن نسبت به بازارهای رقیب در سال ۹۲ خواهد بود.
صدرنشینی زیرخاکیها!
سهام برخی صنایع کوچک از قبیل لاستیکسازها، تولیدکنندگان فرآوردههای نسوز و شیشه، شویندهها، تولیدکنندگان دوده صنعتی، کاشی سازها و تولیدکنندگان لوازم خانگی از جمله گروههایی بودند که در یک دهه گذشته به طور مداوم در معرض رکود فعالیت و به تبع آن نزول متناوب قیمت سهام قرار داشتهاند، اما این روزها حال و هوای بورس حکایت از تغییر روند مزبور دارد. گزارشهای مالی نشان میدهد که یک تحول جدی در صنایع مورد اشاره روی داده که البته منشا آن عاملی جز افزایش نرخ ارزهای خارجی نیست. بهاین ترتیب با تضعیف ارزش پول ملی، این صنایع که قدرت رقابتی خود را در اثر بالابودن ارزش نسبی ریال در یک دهه گذشته از دست داده بودند، بار دیگر به چرخه حیات بازگشته و در برخی موارد حتی با ظرفیت کامل به فعالیت مشغول شدهاند. در عین حال، افزایش ارزش ارزهای خارجی هم قیمت محصولات را بالا برده و هم قدرت رقابت صادراتی آنها را احیا کرده است. علاوه بر این، از آنجا که تورم در قیمتهای فروش در یک بازه زمانی کوتاه اتفاق افتاده، شرکتها از مزیت در اختیار داشتن موجودی ارزانقیمت مواد اولیه و کالای در جریان ساخت نیز بهرهمند شدهاند؛ موجودیهایی که امروز با نرخهای جدید به فروش میرسند. مجموع عوامل مزبور دست به دست هم داده تا این روزها شاهد رونق شگفتانگیز سهام این صنایع در بازار باشیم. بهاین ترتیب سهامداران این گروهها که مدتها در معرض رکود طولانی مدت ارزش داراییها قرار داشتهاند، این روزها فرصت پیدا کردهاند تا بازگشاییهای خیرهکننده سهام خود پس از تعدیلات مکرر پیشبینی سود را شاهد باشند. با توجه به چشمانداز موجود در بازار ارز، انتظار میرود عوامل رونقدهنده مزبور در سال ۹۲ کمابیش پابرجا باشد و همین مساله به طور بالقوه زمینه ساز تداوم اقبال سرمایهگذاران به سهام «زیرخاکی» خواهد بود.
پیامهای «همراه» به سهامداران
به رسم سالهای اخیر، شرکت ارتباطات سیار در هفته جاری گوی سبقت را از بنگاههای بورسی ربود و نخستین مجمع سال ۹۲ را برگزار کرد. در این مجمع که با تقسیم سود ۹۷ درصدی همراه بود، ۹۰۲ تومان سود خالص به ازای هر سهم بین سهامداران توزیع شد. بر اساس اخبار منتشر شده، «همراه اول» قصد دارد یک افزایش سرمایه ۱۷۹ میلیارد تومانی از محل اندوختهها را به صورت سهام جایزه در سال جاری اجرا نماید. همچنین درخواست تجدید نظر در تعرفه مکالمه سیار و ثابت به وزارت ارتباطات ارسال شده و موافقت اصولی وزارتخانه با این مساله اخذ شده که اطلاعرسانی در این مورد به زودی انجام میشود. همچنین سرفصل داراییهای ثابت در ترازنامه شرکت در سال جاری بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش داشته که به گفته مدیران، این مبالغ صرف بازسازی تجهیزات و زیرساختهای ارتباطی شرکت شده است. در این مجمع همچنین به افزایش ۲۵ درصدی ترافیک سیار در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره شد که به طور طبیعی افزایش مطلوبی در درآمدهای سال جاری را موجب میشود. اما نکته مهم دیگر در خصوص ارتباطات سیار، به بازگشایی نماد در فرابورس بازمیگردد؛ جایی که «همراه» دقیقا با افتی معادل سود تقسیمی در محدوده ۳۹۰۰ تومان تثبیت شد. بر این اساس، سهام همراه اول که از افق رشد ملایم سودآوری، افزایش سرمایه از محل جایزه و حداکثر سود تقسیمی در سریعترین زمان ممکن برخوردار است با نسبت قیمت بر درآمد معادل ۴ واحد روی تابلو بازگشت. بهاین ترتیب میتوان گفت در صورتی که سهام دیگر شرکتها از چشمانداز جهش سودآوری در سالهای آتی برخوردار نباشند به طور منطقی نمی توانند گرانتر از «همراه» ارزش گذاری شوند؛ به ویژه آنکه ریسک اندک فعالیت شرکت ارتباطات سیار نیز نسبت به سایر رشتههای صنعتی به عنوان یک مزیت مطرح است. بنابراین، سرمایهگذاران میتوانند با در نظر گرفتن وضعیت «همراه» و مقایسه شرایط خاص هر شرکت با آن به معیاری در ارزشگذاری سهام دست یابند که فارغ از هیجانات بازار به مدیریت سبد سهام بر اساس منطق اقتصادی کمک میکند.
خبر خوش هدفمندی برای بازار
در میانه هفته جاری تصمیمات کمیسیون تلفیق مجلس در خصوص بررسی ردیفهای درآمدی بودجه سال ۹۲ کل کشور منتشر شد. بر اساس اظهارات سخنگوی این کمیسیون، کل اعتبار قانون هدفمندی یارانهها در سال ۹۲ از ۴۲ هزار میلیارد تومان در سال قبل به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. این در حالی است که نظر دولت افزایش این رقم به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بوده که مستلزم افزایش چند برابری قیمت حاملهای انرژی است. ضمنا نظر کمیسیون در افزایش قیمت حاملهای انرژی این است که دولت نرخ حاملهایی نظیر بنزین و گاز مایع را افزایش دهد و بار تورمی کمتری را متوجه نهادههای تولید نظیر مازوت و گازوئیل کند. با توجه به اینکه مصوبات کمیسیون تلفیق در صحن مجلس معمولا مورد تایید قرار میگیرد، خبر مزبور را میتوان به معنای اجرای نسخه ملایم هدفمندی در سال ۹۲ دانست؛ شرایطی که با حذف تهدید جهش قیمت حاملهای انرژی، احتمال بروز پیامدهای نامطلوب برای صنایع و به تبع آن سودآوری شرکتهای بورسی و قیمت سهام آنها در کوتاهمدت را به حداقل رسانده است.
ارسال نظر