گروه بورس- اعظم شریفی: مصوبات این هفته مجلس در بررسی بودجه ۹۲ مهم‌ترین موضوعی بود که سقوط شاخص و فروش گسترده سهام را در بورس تهران رقم زد.

به گزارش خبرنگار ما، نگرانی سهامداران که در ابتدای هفته تنها گروه پالایشگاهی را تحت تاثیر قرار داده بود در پایان هفته به گروه سنگ‌آهنی رسید تا معامله‌گران شاهد اصلاح معنادار قیمت‌ها باشند. هرچند هنوز ابعاد مصوبات مجلس درخصوص پرداخت سهم ۲۶ درصدی پالایشگاه‌ها به صندوق توسعه ملی و اخذ عوارض ۶۰۰ میلیارد تومانی سنگ‌آهنی از شرکت‌های کاملا مشخص نیست اما نگرانی از افت بیشتر قیمت‌ها در آستانه شروع رقابت‌های انتخاباتی موجب شد تا عرضه‌های سنگینی در نمادهای مختلف شکل بگیرد. به این ترتیب حتی در نماد هلدینگ خلیج فارس نیز عرضه‌های قابل توجهی صورت گرفت؛ این در حالی است که برخی معامله‌گران برای تجهیز نقدینگی و خرید سهام «تاپیکو» اقدام به فروش سهم کردند که در نهایت این عرضه هم به علت عدم پذیرش قیمت پیشنهادی فروشنده با شکست مواجه شد.

در این هفته بازار با عقب‌نشینی کامل سهامداران حقیقی شاهد تغییر مالکیت ۷۰۰ میلیارد ریالی از حقیقی به حقوقی بود. با این حال، حمایت حقوقی‌ها نیز نتوانست صف‌های فروش را به خصوص در گروه‌های پالایشگاهی به تعادل برساند. در این میان، تک‌سهم‌هایی مانند «شیران»، بیمه دانا و لیزینگ خودرو غدیر مورد توجه خریداران حقیقی بودند و حقوقی‌ها در نمادهایی مانند «فولاد»، «پارسان»، «ومعادن»، «شبریز» و «شبندر» حضور فعالانه‌ای داشتند. از آنجا که آمار فعالیت سهامداران عمده در روز شنبه بر روی سایت رسمی بورس منتشر نشد، بررسی فعالیت بازیگران بازار از روز یکشنبه انجام شده است.

محافظه‌کاری حقوقی‌ها

معاملات روز یکشنبه رکود قابل توجهی را شاهد بود که در آن خریدهای کم‌حجمی از سوی حقوقی‌ها در نمادهای زیرمجموعه صورت گرفت.

در این روز بیمه ایران در کنار خرید ۱۷۰ هزار سهم سیمان فارس و خوزستان به فروش ۹۶ هزار سهم سیمان شمال و عرضه ۴۰۰ هزار سهم پتروشیمی شازند اقدام کرد.

در همین حال صندوق نفت فروشنده ۴۰۰ هزار سهم سیمان تهران بود و در نقش خریدار ۱/۱ میلیون سهمی سرمایه‌گذاری صنعت نفت ظاهر شد. گروه مالی ملت نیز دیگر حقوقی فعال روز یکشنبه بود که در کنار عرضه حدود ۲ میلیون سهم پالایش نفت بندرعباس برای حمایت از بانک ملت، ۷/۱ میلیون سهم این بانک را خریداری کرد. در این روز پتروشیمی تامین تلاش چشمگیری را برای متعادل شدن صف فروش ایرانول کرد و برای این منظور نیز ۴/۲ میلیون سهم خرید.

از سوی دیگر در نماد بانک کارآفرین، صباتامین ۷/۴ میلیون سهم و بیمه کارآفرین ۶۰ هزار سهم خریدند. صباتامین در ملی مس نیز تنها ۱۰۰ هزار سهم خرید.

در همین حال، حجم خریدهای دانایان پارس در نماد سرمایه‌گذاری ساختمان به یک میلیون سهم رسید. از سوی دیگر، سامان فرهنگیان و بوعلی به ترتیب در نمادهای ایران ارقام و پالایش نفت اصفهان تنها ۱۰۰ هزار سهم خریدند. این در حالی است که ملی انفورماتیک خریدار ۷۰۵ هزار سهمی خدمات انفورماتیک بود و فولاد صبانور نیز ۱۰۰ هزار سهم «ومعادن» را از بازار جمع کرد. بنابراین گزارش، گروه اقتصادی مهرگان در نمادهای چادرملو و گل‌گهر خریدهای کم‌حجمی را انجام داد.

روز کم‌حجم معاملات

در بازار روز دوشنبه، قطعی شدن عرضه تاپیکو از یک سو و مصوبات مجلس درخصوص پالایشگاه‌ها از سوی دیگر باعث شد تا حضور حقوقی‌ها نیز نتواند از روند منفی بازار کم کند و این بازیگران بازار، خریدهای خود را در نمادهای زیرمجموعه در دستور کار قرار دادند.

در این میان، سرمایه‌گذاری بوعلی در نمادهای پالایش نفت اصفهان، شمال شرق شاهرود و پالایش نفت بندرعباس خریدهای کم‌حجمی داشت و در نماد سیمان تهران ۷۰۰ هزار سهم فروخت. از سوی دیگر، گروه مالی ملت و بیمه کارآفرین در نمادهای بانک ملت و بانک کارآفرین خریدار یک میلیون سهمی بودند.

خریدهای صباتامین در نمادهای ملی مس، بانک کارآفرین، دارویی جابر و توکافولاد کم‌حجم بود. همچنین پتروشیمی تامین در مقابل عرضه فروشندگان خرد در نماد پتروشیمی خراسان، ۷/۱ میلیون سهم خرید. این در حالی است که دانایان پارس و فولاد صبانور نیز برای حمایت از «وساخت» و «ومعادن» دست به کار شدند و خریدهای کم‌حجمی داشتند. در مقابل، گروه اقتصادی مهرگان در نماد گل‌گهر ۱۳۰ هزار سهم فروخت. ملی انفورماتیک و پولیکا نوین در نمادهای خدمات انفورماتیک و پتروشیمی آبادان خریدهای کم‌حجمی داشتند.

از سوی دیگر، نوآوران مدیریت سبا با خرید ۶۰۰ هزار سهم «کشرق» و ۳/۱ میلیون سهم «وصندوق» روز فعالی داشت و «وصندوق» هم خرید کم‌حجمی در شرکت‌های نفت ایرانول و پاسارگاد انجام داد. بنابراین اطلاعات، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن با خرید ۲/۳ میلیون سهم ملی سرب و روی روند پرتحرکی داشت و اندوخته شاهد نیز ۴۰۰ هزار سهم سرمایه‌گذاری شاهد را خریداری کرد. از سوی دیگر، اعتضاد غدیر در نماد لیزینگ غدیر ۵/۲ میلیون سهم فروخت تا صف خرید این سهم را متعادل کند.

عقب‌نشینی خریداران

هرچند روز سه‌شنبه حضور حقوقی‌‌ها برای حمایت از سهام پررنگ بود اما شاخص در این روز سقوط دردناکی را با افت بیش از ۸۰۰ واحدی شاهد بود تا عقب‌نشینی سنگینی را ثبت کند.

در این بین، هامون سپاهان در صف فروش ۲ میلیون سهم پالایش نفت تبریز را خریداری کرد. صنایع معدنی امید و سرمایه‌گذاری مهر در نماد سرمایه‌گذاری سپه خریدهای پرحجمی داشتند. در همین حال بانک پارسیان و نوآوران مدیریت سبا نیز برای حمایت از «وصندوق» اقدام به خرید سهام کردند. نگین ساحل رویال از توسعه معادن روی حمایت کرد و بیمه سامان نیز خریدار ۲۲۰ هزار سهمی شیشه همدان بود.

در ادامه معاملات روز سه‌شنبه بانک سامان ۳۰۰ هزار سهم توکافولاد و بیمه ایران نیز ۵۰۰ هزار سهم سیمان تهران را از بازار جمع کردند. از سوی دیگر، خریدهای پولیکا نوین، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن و اندوخته شاهد به ترتیب در نمادهای پتروشیمی آبادان، ملی سرب و روی و سرمایه‌گذاری شاهد ادامه داشت. این در حالی است که اعتضاد غدیر در هنگام بازگشایی نماد کویرتایر و در صف خرید این نماد، اقدام به عرضه ۷ میلیون سهم کرد و گروه اقتصادی مهرگان نیز در روند مثبت فروشنده ۲۱۲ هزار سهم گل‌گهر بود.

در روز سه‌شنبه سرمایه‌گذاری بوعلی در صف فروش «شپنا» تنها ۱۰۵ هزار سهم خرید و در مقابل ۵۷۰ هزار سهم سیمان تهران را در صف خرید، عرضه کرد. در همین حال، صباتامین خریدهای کم‌حجمی را در نماد ملی مس و دارویی جابر داشت. دانایان پارس، بیمه کارآفرین و گروه مالی ملت نیز از خریداران نمادهای «وساخت»، «وتوس»، «وکار» و بانک ملت بودند. به نظر می‌رسد بازار با اصلاح قیمت‌ها در این هفته فرصت تحلیل دقیق‌تر تبعات تصمیمات مجلس در روزهای پایانی هفته را خواهد داشت تا با جو آرام‌تری فعالیت خود را در هفته آینده شروع کند.