تقاضای جهانی فولاد افزایش می‌یابد

گروه بورس جهانی- حدیث موسوی: انجمن جهانی فولاد (worldsteel) در آخرین گزارش خود در ماه آوریل چشم انداز بازار فولاد جهان را در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ ترسیم کرده است. طبق این گزارش مصرف جهانی فولاد در سال ۲۰۱۳ رشد ۹/۲ درصدی یافته و به یک میلیارد و ۴۵۴ میلیون تن می‌رسد، این در حالی است که سال گذشته میلادی مصرف فولاد رشد ۲/۱ درصدی را تجربه کرده بود. از سوی دیگر طبق پیش‌بینی این انجمن ۲۰۱۴ سالی خواهد بود که تقاضای فولاد بالغ بر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن می‌شود و مصرف فولاد رشد ۲/۳ درصدی را تجربه می‌کند. به گفته هانس یورگن کرخوف (Hans Jurgen Kerkhoff) رییس کمیته اقتصادی این انجمن، ۲۰۱۲ سال پرچالشی برای صنعت فولاد به حساب می‌آمد، چرا که مصرف فولاد با کمترین نرخ از سال ۲۰۰۹ - زمانی که تقاضا افت ۵/۶ درصدی یافته بود - در مسیرافزایش گام برمی‌داشت. این امر عمدتا به دلیل بحران اقتصادی اروپا که در سال گذشته میلادی کشورهای حوزه این قاره را درگیر خود ساخته بود به وجود آمد. علاوه بر این موضوع اقدامات اصلاحی در حوزه اقتصاد کلان که از سوی اقتصادهای بزرگ نوظهور نیز صورت می‌گرفت خود دلیلی بر کاهش هماهنگ در تقاضای فولاد در عرصه جهانی شد.

وی همچنین می‌افزاید، اوایل سال جاری میلادی یکسری مشکلات در حوزه اقتصاد جهانی از قبیل بحران منطقه یورو، فرود سخت اقتصاد چین و پرتگاه مالی آمریکا کاهش مصرف فولاد را در این برهه زمانی کماکان تثبیت کرده‌اند، اما با گام نهادن به نیمه دوم سال ۲۰۱۳ انتظار بهبود در تقاضای جهانی فولاد آن هم به رهبری اقتصادهای بزرگ نوظهور وجود دارد. یورگن کرخوف معتقد است، هنوز نمی‌توان به افزایش مصرف جهانی این فلز چندان امیدوار بود، چرا که بازارهای مالی جهان همچنان شکننده‌اند و کشور قبرس که تا آستانه ورشکستگی پیش رفته است، دوباره به خوبی نشان داده که نمی‌توان چشم‌انداز روشنی را برای بازار فولاد جهان متصور بود. در واقع افزایشی که انتظار می‌رود طی نیمه دوم سال جاری برای تقاضای فولاد جهان اتفاق افتد بیشتر از جانب کشورهای در حال توسعه است نه کشورهای گرفتار بحران مالی.

این گزارش همچنین می‌افزاید، مصرف فولاد در کشور چین با رشد ۵/۳ درصدی به حدود ۶/۶۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۳ می‌رسد، در حالی که سال گذشته مصرف این محصول رشد ۹/۱ درصدی را تجربه کرده بود. سال آینده نیز تقاضای فولاد در چین رشد ۵/۲ درصدی را تجربه می‌کند، این در حالی است که اقدامات دولت چین برای کنترل سرمایه‌گذاری‌ها به منظور حفظ توازن اقتصادی این کشور همچنان ادامه خواهد یافت. در هند اما تقاضای فولاد که در سال ۲۰۱۲ رشد ۵/۲ درصدی داشت، رشد ۹/۵ درصدی را در سال جاری حاصل کرده و میزان مصرف آن به ۷۶ میلیون تن خواهد رسید. به گزارش انجمن مذکور، این امر در نتیجه اجرای سیاست‌های انبساطی پولی به منظور حمایت‌ از طرح‌های سرمایه‌گذاری‌ در کشور هند اتفاق می‌افتد. سال آینده نیز سال پرباری برای بازار فولاد این کشور خواهد بود. انتظار می‌رود سرعت بخشیدن هرچه بیشتر به اقدامات اصلاحی در هند، با هدف محدود کردن کسری مالی در این کشور همراه با اقدامات لازم در جهت بهبود سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، رشد بی‌سابقه ۷ درصدی را برای تقاضای فولاد هند به ارمغان آورد.

در این بین ژاپن کشوری است که برای دومین سال متوالی با کاهش تقاضای فولاد مواجه است و کاهش ۲/۲ درصدی در مصرف بهترین پیش‌بینی است که می‌توان برای تقاضای فولاد این کشور در نظر گرفت. در حال حاضر خودرو سازی و ساخت کشتی در رکود به سر می‌برند و به همین سبب مصرف این فلز در ژاپن طی سال ۲۰۱۳ به ۶۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن محدود خواهد شد. سال ۲۰۱۴ افت تقاضای فولاد در این کشور به ۶/۰ درصد می‌رسد که در نتیجه یکسری عوامل ساختاری و محرک مالی پیش خواهد آمد.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است، پس از رشد ۴/۸ درصدی مصرف فولاد در سال ۲۰۱۲ میلادی در کشور آمریکا، رشد تقاضای این فلز در سال جاری آهنگ آهسته‌تری به خود می‌گیرد و با ۷/۲ درصد رشد به ۹۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تن می‌رسد. این کاهش در نتیجه ادامه نگرانی‌های مالی در این کشور است. مصرف زیاد فولاد در سال گذشته ناشی از بهبود ساخت‌وساز مسکن، تولید خودرو و رشد بخش انرژی در آمریکا بود. از سوی دیگر در سال ۲۰۱۴ نیز به سبب حرکت مثبت بخش مسکن این کشور، تقاضای فولاد رشد ۹/۲ درصدی یافته و میزان مصرف آن به ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید. برای کشورهای مشترک‌المنافع نیز رشد مصرف فولاد در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ به ترتیب معادل ۹/۲ و ۳ درصد خواهد بود.

طبق اعلام انجمن جهانی فولاد، در سال ۲۰۱۳ مصرف فولاد در آمریکای مرکزی و جنوبی با رشد ۲/۶ درصدی بالغ بر ۴۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تن می‌شود، این در حالی است که سال گذشته میلادی تقاضای فولاد رشد ۶/۲ درصدی را به نظاره نشسته بود. همچنین پیش‌بینی شده است که در سال ۲۰۱۴ تقاضای فولاد این منطقه با رشد ۳/۴ درصدی بالغ بر ۵۲ میلیون تن شود. در بین کشورهای این حوزه، برزیل در مصرف فولاد پیشتاز خواهد بود به گونه‌ای که رشد ۳/۴ درصدی را در سال جاری به ثبت رسانده و رشد ۸/۴ درصدی در مصرف این فلز را در سال ۲۰۱۴ تجربه خواهد نمود.

بر اساس اعلام این انجمن، در سه ماهه پایانی سال ۲۰۱۲، به سبب طولانی شدن دوره بحران مالی که به شدت بر فعالیت‌های اقتصادی منطقه یورو تأثیر منفی گذاشته بود، تقاضای فولاد در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به شدت افت کرده و با کاهش ۳/۹ درصدی در مصرف مواجه شد. در سال گذشته میلادی خصوصا در دو کشور اسپانیا و ایتالیا مصرف فولاد بالای ۱۸ درصد کاهش یافته بود.

اما در سال جدید با بروز نشانه‌هایی از ثبات در وضعیت اقتصادی ۲۷ کشور عضو این منطقه می‌توان انتظار بهبود در مصرف فولاد را تنها برای اواخر سال جاری محتمل دانست. تقاضای فولاد در این کشورها با کاهش ۵/۰ درصدی در سال ۲۰۱۳ مواجه می‌شود اما در سال آینده به رشد ۳/۳ درصدی بازگشته و به ۱۴۴ میلیون و یکصد هزار تن می‌رسد. در بخش دیگری از گزارش اخیر آمده است، رشد مصرف فولاد در منطقه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (CIS) به ۲ درصد کاهش می‌یابد و به ۵۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال جاری می‌رسد. در این بین تقاضای فولاد در روسیه افزایش یافته، اما دو کشور قزاقستان و اوکراین با کاهش مصرف فولاد روبه‌رو می‌شوند. از سوی دیگر انتظار می‌رود که در سال ۲۰۱۴، تقاضای فولاد در این کشورها با رشد ۸/۳ درصدی به ۶۰ میلیون تن برسد. از سرگیری پروژه‌های مربوط به انرژی و بهبود چشم‌انداز در ساخت و ساز مسکن در کشور روسیه سبب افزایش در مصرف فولاد این کشور خواهد بود، به گونه‌ای که پیش‌بینی شده است رشد تقاضای فولاد در سال ۲۰۱۳ معادل ۶/۲ درصد بوده و به میزان ۴۳ میلیون تن در سال باشد و در سال ۲۰۱۴ نیز با تجربه رشد ۹/۳ درصدی ۴۴ میلیون و

۶۰۰ هزار تن مصرف سالانه را به ثبت برساند.

انجمن جهانی فولاد نگاه ویژه‌ای نیز به کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا موسوم به (MENA) داشته است. در گزارش این انجمن پیش‌بینی شده که رشد تقاضای فولاد در این منطقه در سال ۲۰۱۳ معادل ۲/۳ درصد بوده و به ۶۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برسد، در حالی که سال گذشته رشدی بهتر از ۲/۲ درصد عاید مصرف فولاد این منطقه نشده بود. اقداماتی که به منظور بازسازی کشورهایی که بهار عربی را پشت سر گذاشتند و همچنین انجام اقدامات بازسازی در کشور عراق دلیلی است بر افزایش تقاضای فولاد در سال جاری. به علاوه با توسعه هرچه بیشتر اقدامات مربوط به بازسازی این کشورها مصرف فولاد در سال ۲۰۱۴ بیش از گذشته تسریع شده و با ۱/۷ درصد رشد مواجه خواهد شد.