رسوایی جاسوسی از رسانه‌ها

عکس:AFP

دنیای اقتصاد- دولت آمریکا در آستانه یک رسوایی مربوط به جاسوسی از رسانه‌ها قرار دارد. خبرگزاری آسوشیتدپرس ادعا کرده که دولت آمریکا اطلاعات مربوط به ارتباطات تلفنی شمار زیادی از خبرنگاران و دفاتر مختلف این خبرگزاری را ضبط کرده است. آسوشیتدپرس در شکوائیه‌ای خطاب به «اریک هولدر»، وزیر دادگستری آمریکا می‌نویسد هیچ توجیهی برای ضبط و جمع‌آوری این حجم از ارتباطات تلفنی وجود ندارد. به گفته مدیر آسوشیتدپرس، دولت آمریکا با این اطلاعات جمع‌آوری شده می‌تواند در جریان جزئیات کار این خبرگزاری قرار گیرد، بدون آنکه مجاز به این کار باشد؛ از جمله‌، دسترسی دولت به اطلاعات مربوط به تماس‌های محرمانه یک رسانه با منابع خبری خود. دولت آمریکا به جاسوسی از رسانه‌ها متهم شد

گروه بین‌الملل- دولت آمریکا در آستانه یک رسوایی مربوط به جاسوسی از رسانه‌ها قرار دارد. خبرگزاری آسوشیتدپرس ادعا کرده که دولت آمریکا اطلاعات مربوط به ارتباطات تلفنی شمار زیادی از خبرنگاران و دفاتر مختلف این خبرگزاری را ضبط کرده است.

به گزارش دویچه وله، خبرگزاری آسوشیتدپرس دادگستری آمریکا را به جاسوسی از خبرنگاران این موسسه متهم کرده است. گری پرویت، مدیر اجرایی خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه اعلام کرد که مقام‌های دادگستری آمریکا بیش از ۲۰ خط تلفنی مربوط به دفاتر این خبرگزاری در آمریکا را شنود و اطلاعات را جمع‌آوری کرده‌اند.

به گفته مدیر اجرایی خبرگزاری آسوشیتدپرس اطلاعات جمع‌آوری‌شده به یک بازه زمانی دو ماهه در اوایل سال ۲۰۱۲ مربوط می‌شود. این اطلاعات از دفاتر این خبرگزاری در نیویورک، واشنگتن و شهر هارتفورد در ایالت کانکتیکات جمع‌‌آوری شده است.

مسوولان این موسسه خبری می‌گویند چند روز پیش از طریق مقام‌های رسمی دولت آمریکا از این موضوع مطلع شده‌اند. به گفته آنها، دولت آمریکا مایل نیست درباره دلیل یا دلایل این عملیات خود توضیحی ارائه دهد.

آن‌طور که آسوشیتدپرس می‌گوید، عملیات شنود احتمالا در چارچوب تحقیقات قضایی درباره انتشار «غیرقانونی اطلاعاتی» از سوی این خبرگزاری در یک گزارش خبری بوده است. این گزارش در ماه مه ۲۰۱۲ و درباره یک توطئه تروریستی خنثی‌شده در یمن توسط آسوشیتدپرس تهیه و منتشر شد.

در این گزارش به جزئیات عملیات سیا برای خنثی‌سازی طرح بمب‌گذاری القاعده در یک هواپیمای مسافری خطوط هوایی آمریکا اشاره شده بود. شاخه یمن القاعده قصد داشت با بمبی که در یک لباس زیر جاسازی شده بود، هواپیمای مسافری آمریکا را منفجر کند.

در گزارش ماه مه ۲۰۱۲ آسوشیتدپرس آمده بود بمبی که قرار بود در این طرح تروریستی به‌کار رود از موادی ساخته شده بود که در آن هیچ قطعه فلزی وجود نداشت و به همین دلیل به‌راحتی می‌توانست از موانع کنترل امنیتی فرودگاه‌ها عبور کند. بنابر این گزارش، فردی که مجری این توطئه از سوی القاعده بود مامور نفوذی سازمان سیا در القاعده بوده است.

آسوشیتدپرس می‌گوید مقام‌های قضایی آمریکا تلفن‌های خصوصی پنج گزارشگر و یک سردبیر این موسسه را نیز شنود و ضبط کرده‌اند که در تهیه این گزارش شرکت داشتند.

وزارت دادگستری آمریکا هنوز به درخواست‌ها درباره موضع‌گیری در این باره پاسخ نداده است. اما شبکه‌ خبری سی‌ان‌ان به نقل از مقام‌های آمریکا گفت، دولت ایالات متحده به آزادی رسانه‌ها احترام می‌گذارد، لیکن در تحقیقات قضایی باید بین جریان آزاد اطلاعات و کاربست موثر و عادلانه قوانین جزایی تعادل صحیحی پیدا شود.

نقض حقوق قانونی آسوشیتدپرس

گری پرویت، مدیر اجرایی خبرگزاری آسوشیتدپرس در شکوائیه‌ای خطاب به «اریک هولدر»، وزیر دادگستری آمریکا می‌نویسد هیچ توجیهی برای ضبط و جمع‌آوری این حجم از ارتباطات تلفنی وجود ندارد.

به گفته مدیر آسوشیتدپرس، دولت آمریکا با این اطلاعات جمع‌آوری شده می‌تواند در جریان جزئیات کار این خبرگزاری قرار گیرد، بدون آنکه مجاز به این کار باشد؛ از جمله‌، دسترسی دولت به اطلاعات مربوط به تماس‌های محرمانه یک رسانه با منابع خبری خود.

مدیر اجرایی خبرگزاری آسوشیتدپرس در شکوائیه‌ خود به وزیر دادگستری آمریکا می‌نویسد چه در جریان شنود تلفن‌ها و چه پس از آن، نه به خود خبرگزاری و به نه گزارشگرانی که هدف عملیات شنود بوده‌اند اطلاعی داده نشده است.

در ادامه‌ شکوائیه‌ مدیر آسوشیتدپرس آمده است: «به نظر ما این اقدام وزارت دادگستری آمریکا نقض حقوق قانونی خبرگزاری آسوشیتدپرس در امر تحقیق درباره خبر و انتشار گزارش است.»

گری پرویت، از وزیر دادگستری آمریکا خواسته است که همه‌ اطلاعات جمع‌آوری‌شده مربوط به خبرگزاری آسوشیتدپرس را پس دهد و همه‌ کپی‌های تهیه‌شده از این اطلاعات از بین برده شود. علاوه براین به گفته مدیر آسوشیتدپرس، این موسسه در حال بررسی اقدام قانونی علیه شنود تلفن‌های همکاران و دفاتر خود است.

عکس: دویچه‌وله