گروه بورس- هدیه لطفی: بازار فرابورس آخرین روز کاری هفته را در حالی با افت شاخص و کاهش حجم معاملات سپری کرد که انتظار می‌رود تاثیر شدید روند اصلاح قیمتی پس از تصویب بودجه توسط مجلس به زودی متعادل شود و بازار روند مثبت گذشته خود را در پیش بگیرد.

به گزارش دنیای اقتصاد، روز گذشته شاخص کل فرابورس با ۹/۳ واحد افت به محدوده ۵۱۸ واحد رسید که در این افت پتروشیمی مارون و پالایش نفت تهران بیشترین نقش را داشتند؛ «مارون» با تاثیر ۶/۳ درصدی و «شتران» با تاثیر ۵/۱ درصدی بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. در این میان تلاش مثبت پالایش نفت شیراز، فولاد صبانور، همراه اول و میدکو بی‌نتیجه ماند و در نهایت شاخص سه واحد افت را به ثبت رساند.
در ابتدای ساعات معاملاتی دیروز روند متعادلی بر بازار حاکم بود که در جریان معاملات، فرابورس روند منفی شدیدی گرفت. به طوری که بیشتر نمادها با صف فروش و نوسان منفی مواجه شدند و حجم کل معاملات نیز با 33 درصد کاهش نسبت به روز سه‌شنبه به حدود 36 میلیون برگه اوراق بهادار رسید. همچنین ارزش کل معاملات روز گذشته بالغ بر 6/664 میلیارد ریال بود.
در این روز ذوب‌آهن اصفهان در مقایسه با دیگر نمادها روند متعادل‌تری داشت؛ به طوری که هر سهم آن تنها ۳/۰ درصد نوسان منفی را تجربه کرد و با جابه‌جایی ۴/۷ میلیون سهم به ارزش ۵/۲۲ میلیارد ریال به عنوان پرمعامله‌ترین نماد دیروز شناخته شد.
در این میان پالایشگاه‌ها از جمله شتران و شراز هر کدام به ترتیب مبادلات 186 و 94 میلیارد ریالی را به ثبت رسانده و به‌این ترتیب بیشترین ارزش معاملات دیروز را به خود اختصاص دادند.
این در حالی است که در شرایط منفی دیروز، کویرتایر نه تنها با نوسان مثبت ۵ درصدی روبه‌رو شد، بلکه تنها نمادی بود که صف خرید را تجربه کرد.
نمادهای توکاریل، بالاست و فولاد صبانور نیز از دیگر نمادهایی بودند که با نوسان مثبت در محدوده 4 درصد روبه‌رو شدند.
در بازار ابزارهای نوین مالی نیز بیشترین حجم معاملات را اوراق مشارکت شیراز با مبادلات سنگین و بلوکی ۷۹۰ میلیارد ریالی به خود اختصاص داد. اوراق مشارکت مجد و گهر نیز دیگر نمادهایی بودند که در این بخش از بازار با مبادلات بلوکی روبه‌رو شدند و هر کدام به ترتیب دادوستد ۶۶۰ و ۲۲۰ میلیارد ریالی را به ثبت رساند.
همچنین روز گذشته مهلت پذیره‌نویسی اوراق مشارکت شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه به مدت 7 روز تا چهارشنبه یک خرداد تمدید شد. پرداخت سود این اوراق به صورت ماهانه و سررسید اوراق اردیبهشت 96 است.
جایگاه واقعی شاخص فرابورس
از سوی دیگر، مدیرعامل فرابورس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس توضیحاتی درخصوص شاخص فرابورس ارائه کرد و گفت: برخی به عدد شاخص توجه می‌کنند که در مقایسه با شاخص بورس تهران پایین است، در صورتی که این عدد مقایسه مناسبی نیست و باید میزان رشد شاخص را مورد توجه قرار داد.
امیر ‌‌هامونی در مورد علت پایین بودن شاخص فرابورس در شرایطی که بیش از ۳ سال از فعالیت آن می‌گذرد، اظهار کرد: در ۳ سال و ۷ ماه، شاخص کل فرابورس بیش از ۴۰۰ درصد رشد داشته که در نوع خود رشدی بی‌نظیر است.
وی افزود: برخی به عدد شاخص توجه می‌کنند که در مقایسه با شاخص بورس تهران پایین است، در صورتی که مقایسه مناسبی نیست و باید میزان رشد شاخص را مورد توجه قرار داد.
مدیرعامل فرابورس تصریح کرد: آنچه که اهمیت دارد روند بازار سرمایه و میزان رشد شاخص و بازدهی بازار است و فاصله زیاد شاخص بورس با فرابورس به دلیل تفاوت مدت زمان آغاز فعالیت آنها است؛ وقتی شاخص از ۱۰۰ به بیش از ۵۰۰ واحد رسیده است قطعا نشان‌دهنده رشد مناسب فرابورس در مدت سه سال است.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه در سال جاری عرضه‌های زیادی در فرابورس انجام می‌شود، ارزش بازار در سال جاری چقدر افزایش خواهد یافت؟ گفت: ارزش بازار یک متغیر است، زیرا از یک سو شرکت‌ها وارد بازار می‌شوند و از سوی دیگر برخی شرکت‌ها از فرابورس خارج و به بورس می‌روند، بنابراین عدد ارزش بازار برای ما ملاک نیست، زیرا هدف از تاسیس فرابورس ایجاد راهی برای ورود شرکت‌ها به بورس است.
هامونی در ادامه افزود: طی سه سال گذشته شرکت‌هایی مانند پتروشیمی پردیس، همراه اول در فرابورس بوده‌اند که البته همراه اول تا سه ماه آینده به بورس منتقل خواهد شد، با توجه به این مساله نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از ارزش فرابورس تا پایان سال داشت.
وی تاکید کرد: این گونه نیست که وقتی شرکتی به بازدهی مناسب برسد، از فرابورس به بورس منتقل شود، زیرا هم‌اکنون شرکت‌هایی مانند ذوب آهن و پتروشیمی‌ها در این بازار حضور دارند و به بورس نرفته‌اند.
مدیر عامل فرابورس با اشاره به عرضه عمده سهام پالایش نفت شیراز در ۲۹ اردیبهشت، اظهار کرد: پتروشیمی جم و پالایش نفت کرمانشاه برای عرضه‌های اولیه آماده شده‌اند که به زودی در فرابورس عرضه خواهد شد.