دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان

صالحی در بدو ورود به جده

صالحی: استمرار رایزنی‌ها مورد علاقه دو طرف است

دنیای‌اقتصاد- برگزاری نشست گروه تماس سازمان همکاری اسلامی درباره بحران مالی در جده عربستان، فرصتی شد تا وزیران خارجه ایران و عربستان در یک قاب قرار بگیرند. علی اکبر صالحی که به دعوت همتای سعودی خود به جده رفته است، در بدو ورودش به محل اجلاس در این شهر، با سعود الفیصل دیدار کرد. دیداری که ظاهرا خیلی طولانی نبوده و سعود الفیصل هم تنها در چند عبارت کوتاه برای ایران طلب خیر کرد و ابراز علاقه مندی برای برپایی روابط برادرانه. صالحی هم خواستار افزایش تماس‌ها و رایزنی‌هایی بین مقامات دو کشور برای گسترش روابط سازنده شده است.

ایران سال گذشته هم تلاش‌هایی را برای بهبود روابط با عربستان انجام داده بود.آن زمان که علی‌اکبر صالحی در کنار محمود احمدی‌نژاد به عربستان رفت تا در اجلاس اضطراری سازمان همکاری اسلامی که موضوع آن نحوه حل و فصل بحران سوریه بود، شرکت کنند. سفری که طی آن احمدی‌نژاد با پادشاه عربستان یعنی ملک عبدالله دیدار و مصافحه کرد و در کنار او نشست و به گفت‌وگو پرداخت. هرچند از متن گفت‌وگوها خبری نیامد.

این اولین سفر احمدی‌نژاد به عربستان پس از سال ۸۶ به شمار می‌رفت. در کنار این دیدار البته علی‌اکبر صالحی هم بیکار نبود و به عیادت سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان رفت و از علاقه‌اش به سرزمین عربستان سخن راند و گفت که این کشور را خانه خود می‌داند؛ او همچنین طی گفت‌و‌گویی با روزنامه کویتی الوطن هم اعلام کرده که برای بالا بردن سطح روابط با عربستان به توافق رسیده‌ است. هرچند پس از آن باز هم تماسی از این جنس بین ایران و عربستان روی نداد و البته اختلافات بر سر حل مساله سوریه بیشتر شد و ایران و عربستان را مقابل یکدیگر قرار داد. ایران از دولت بشار اسد حمایت می‌کند و عربستان هم از موضع مخالفان دولت اسد. این اختلاف نظر البته در جریان تشکیل گروه تماس به پیشنهاد مصر پررنگ‌ترهم شد.

محمد مرسی رییس‌جمهور مصر طرحی را پیشنهاد داد که به واسطه آن چهار کشور ایران، مصر، ترکیه و عربستان برای یافتن راه‌حلی منطقه‌ای برای حل بحران سوریه گروه تماس تشکیل دهند. بر همین اساس این کشورها به استثنای عربستان چندین نشست را برگزار کردند. عربستان هربار به دلایلی از حضور در این نشست ها خودداری کرد.این موضوع تا جایی ادامه پیدا کرد که در پی تشدید تلاش ایران و مصر برای احیای این کمیته چهارجانبه برخی از منابع دیپلماتیک اعلام کردند که عربستان به دلیل حضور ایران در این کمیته حاضر نخواهد شد در نشست‌های مربوطه شرکت کند. بر این اساس و در شرایطی که دامنه بحران سوریه به دلیل حملات گسترده شده و سخن از احیای گروه تماس برای حل این بحران است، صالحی راهی جده شده است تا در نشست بررسی بحران مالی حاضر شود و ممکن است که در جریان این سفر تلاش کند تا اختلافات با عربستان را هم به ویژه در بحث سوریه و روابط دوجانبه کاهش دهد و دیدار صورت گرفته هم از این زاویه مهم جلوه می‌کند.

بر همین اساس، به نظر می‌رسد که بررسی بحران مالی این فرصت را در اختیار دو طرف قرار داده باشد. نشست گروه تماس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) در خصوص بحران مالی قرار است در دو سطح کارشناسی و وزیران خارجه برگزارشود. همچنین قرار است علاوه بر وزیر امور خارجه ایران، وزیران امور خارجه عربستان، مصر، ترکیه، سنگال، نیجر، بورکینافاسو و سیرالئون نیز در این اجلاس شرکت کنند.

علی‌اکبر صالحی که در رأس هیاتی عازم جده شده است، در بدو ورودش به محل برگزاری اجلاس با سعود الفیصل همتای سعودی خود دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش «ایسنا»، در این دیدار که موضوعات مربوط به روابط دو جانبه و تحولات منطقه‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت، صالحی سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در گسترش و تقویت مناسبات و افزایش همکاری با کشورهای منطقه به ویژه همسایگان را مورد تاکید قرار داد.

علی‌اکبر صالحی، افزایش تماس‌ها و استمرار رایزنی‌ها بین مقامات و مسوولان دو کشور در حوزه‌های مختلف مورد علاقه و توجه طرفین را در هموار کردن بسترهای همکاری و رفع موانع بر سر راه گسترش روابط، سازنده و تاثیرگذار دانست. وی همکاری دو کشور تاثیرگذار در منطقه را در جهت منافع دو کشور و دیگر کشورهای منطقه و همچنین تقویت امنیت و ثبات منطقه خلیج‌فارس به‌عنوان شریان حیاتی کشورهای این منطقه توصیف کرد و امنیت کشورهای منطقه را در هم تنیده و در گرو همکاری جمعی کشورهای منطقه دانست.

صالحی با تشریح تلاش‌های بی‌شائبه جمهوری اسلامی ایران در جهت کمک به حل و فصل بحران‌های منطقه‌ای و کاهش آلام و مشکلات مردم منطقه، تلاش‌ها و مواضع کشورمان در خصوص تحولات منطقه به ویژه سوریه، بحرین و عراق را خاطرنشان ساخت.

وی با طبیعی توصیف کردن وجود برخی اختلاف نظرها میان کشورها در خصوص مسائل منطقه‌ای، ضرورت تمرکز بر سرمایه‌گذاری در مشترکات و منافع متقابل به منظور حرکت در جهت نزدیکی و تقارب مواضع را یادآور شد.

سعود الفیصل نیز در این دیدار ایران و عربستان را دو کشور مهم منطقه خواند و گفت: عربستان همواره برای ایران طلب خیر می‌کند. وی تصریح کرد: همواره تاکید کرده ایم که ایران کشور بزرگی است که دارای جایگاه در جهان اسلام و جهان است. وزیر امور خارجه عربستان افزود: ما علاقه‌مندیم روابط مبتنی بر منافع مشترک و برادری بنا شود.

دیدار صالحی با وزیر خارجه مصر

«ایرنا» گزارش داد: صالحی پیش از آغاز نشست گروه تماس سازمان همکاری اسلامی در خصوص بحران مالی با محمد کامل عمرو همتای مصری خود نیز دیدار کرد. بررسی مناسبات دو جانبه تهران - قاهره، مسائل منطقه‌ای به ویژه مساله سوریه مهم‌ترین محور گفت‌وگوهای وزرای خارجه ایران و مصر بود.