نجات طلا با تقاضای فیزیکی

گروه بورس جهانی - حمزه بهادیوند چگینی: برای اولین بار در ماه جاری طلا پس از افت مداومی که طی روزهای گذشته پیش آمده بود توانست خود را به هزار و ۵۹۰ دلار برساند و دیروز از این رقم نیز بگذرد. به هر حال به نظر می‌رسد معامله‌گران متقاعد شده‌اند که در زمینه خرید این فلز گرانبها از خود تمایل نشان دهند؛ البته هنوز زمان بسیاری باید بگذرد تا بتوان از اطمینان تجار و بازرگانان نسبت به اعتماد سیاست‌های دولتی قضاوتی داشت.

تحلیلگران معتقدند منطقه یورو با خطر کاهش تورم روبه‌رو است و این موضوع باعث شده است تصور بهبود اوضاع اقتصادی جهان تا حدی کمرنگ باشد. در این شرایط معمولا تقاضا برای فلزات گرانبها روندی کاهشی را طی می‌کند.

این در حالی است که در هفته گذشته بازار سهام اروپا روند نسبتا ثابتی داشت و این برخلاف بهبود بی‌سابقه شاخص داوجونز بود که از سال ۲۰۰۷ تاکنون رکوردی جدید محسوب می‌شود. هفته گذشته خبرهای خوبی از وضعیت اشتغال در ایالات متحده منتشر شد که نشان‌دهنده ایجاد اشتغال بالاتر از پیش‌بینی‌ها بود.

بنا بر خبرها ایالات متحده در ماه فوریه توانسته بیش از ۲۳۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کند که این موضوع به کاهش بیکاری در این کشور منجر شده است.

در این بین سیاست‌های خرید اوراق قرضه و سیاست‌های تسهیل پولی که مدتی است در این کشور صورت می‌گیرد، تعیین‌کننده اصلی مسیر حرکت طلا است و این مسیر در حال حاضر و در هفته گذشته اگرچه اندک اما تمایل سرمایه گذاران را به خرید طلا نشان داده است. در عین حال به گفته یکی از تجار چینی، تقویت خرید فیزیکی طلا در چین یکی از دلایل اصلی تقویت قیمت‌ها در هفته گذشته بوده است.

این در حالی است که به گزارش استاندارد بانک، تقاضای سفته‌بازی برای طلا در هفته گذشته کاهش یافته است و این موضوع نشان می‌دهد تقاضای فیزیکی بر خلاف تقاضای سفته بازی روند بهتری را تجربه کرده و در اصل باید گفت حرکت فعلی بازار طلا مدیون تقاضای حقیقی برای این فلز گرانبها است، نه تقاضای سفته بازی بازار. البته از نظر تئوریک باید گفت کاهش قیمت طلا در بازارها تقاضای سفته بازی این فلز را کاهش داده و همین موضوع بر تقاضای دوباره برای آن اثر گذاشته است و این خاصیت معاملات غیرواقعی است که در آن کاهش قیمت‌ها آغاز کننده کاهش روند سرمایه‌گذاری سفته بازانه بوده و این کاهش تقاضا، کاهش قیمت را به دنبال خواهد داشت و این چرخه ادامه می‌یابد. اما در هفته گذشته تقاضای واقعی بازار به بهبود اوضاع دامن زده است.

به گفته این معامله‌گر چینی، تصور عمومی معامله‌گران بازار به درستی ضعف طلا در معاملات جهانی است و اگر ضعف اقتصادی چین در مقابل تقویت دلار ادامه یابد، قیمت طلا به زودی به کانال هزار و ۵۰۰ دلار بازخواهد گشت و این موضوع از آن جهت است که تضعیف اقتصادی چین به منزله کاهش تقاضای واقعی برای فلزاتی چون طلا است و بهبود دلار به منزله کاهش تقاضای سفته بازانه است و این دو موضوع باعث تضعیف هر دو بخش خرید طلا (واقعی و سفته بازی) می‌شود و در نتیجه تجربه این قیمت امری بعید نیست.

به هر حال بر اساس آمار شورای جهانی طلا، چین دومین کشور بزرگ دنیا در زمینه تقاضا و مصرف این فلز در سال گذشته بوده است و تاثیر بسزایی در تعیین قیمت‌ها دارد. البته باید به این نکته اشاره کرد که بهبود اوضاع اقتصادی این کشور اگر مطابق برنامه‌ها و اهداف آن پیش برود، قادر خواهد بود تقاضای واقعی را اصلاح کرده و بهبود بخشد که در این صورت روند کاهش قیمت کنترل شده‌تر بوده و به تقاضای سفته بازی بازار وابستگی بالایی از خود نشان می‌دهد.