علاقه خریداران به آف گریدها
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی روز گذشته با افزایش تقاضا متاثر از تثبیت قیمت برخی از محصولات پلیمری همراه بود. البته در این روز با توجه به موافقت مجلس با کلیات بودجه ۹۲، معاملهگران با اطمینان بیشتری وارد مبادلات شدند. از سوی دیگر در این روز قیمت پایه اکثر پلیمریها رشد ۱۰ تا ۲۰ تومانی را با توجه به تغییر قیمت دلار در اتاق مبادلات ارزی تجربه کرد. به گفته معاملهگران گر چه در بازارهای جهانی، قیمت نفت و برخی از محصولات پتروشیمی روندی نزولی در پیش گرفتهاند، اما با توجه به افزایش اندک قیمت دلار در اتاق مبادلات ارزی، روز گذشته قیمت پایه پلیمریها هم تغییر کرد.
البته در این روز گریدهای متفاوت پلیاتیلن ترفتالات، SBR۱۵۰۲ , SBR۱۷۱۲، پیویسی بندرامام و برخی از آفگریدها با سقف قیمت خریداری شدند. به اعتقاد کارشناسان بازار با توجه به اینکه آفگریدها ارزانتر از ON گریدها هستند و میتوان این کالاها را جایگزین مناسبی برای ON گریدها دانست، بیشتر معاملهگران روز گذشته رغبت بیشتری برای خرید آفگریدها داشتند.
البته پیشتر ابتدا کالاهای ON گرید در روز سهشنبه و در بورس کالا برای کشف قیمت عرضه میشدند و سپس آف گریدها روز چهارشنبه بر تابلوی بورس میآمدند، اما با وجود تعیین قیمتها توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بورس اجازه عرضه محصولات آف و ON را در یک روز داده است.
از سوی دیگر برخی از گریدهای ON مانند پلیاتیلن سنگین بادی BL۳ در بورس کالا ۱۰ تا ۲۰ تومان در هر کیلو گرانتر از بازار داخل به فروش میرسند، به همین دلیل خریداران علاقهای به خرید آنها در روزهای اخیر نشان نمیدهند.
با این حال بازار پتروشیمی روز گذشته نسبت به روز دوشنبه تغییر محسوسی نداشت و با رکود نسبی دنبال شد. برخی از تاجران به کاهش حجم خریدها در بازار داخل اشاره میکنند و میگویند: در حال حاضر گریدهای متفاوت پلیاتیلن ترفتالات با توجه به قرار گرفتن در فصل بیش از کالاهای دیگر مورد توجه خریداران هستند.
این در حالی است که در روزهای اخیر آرامش در بازار پتروشیمی، قیمت بسیاری از محصولات پلیمری در بازار و بورس را یکسان کرده و حتی در برخی از کالاها مانند پلیاستایرن مقاوم ۷۲۴۰، BL۳ ، ۰۰۳۵ و ۵۲۵۰۰ قیمتها ۱۰ تا ۲۰ تومان گرانتر از بازار داخل در رینگ پتروشیمی رقم میخورد. برخی از معاملهگران معتقدند: بازار پتروشیمی به احتمال زیاد در اوایل خردادماه با تحرک بیشتری متاثر از مصرف بارهای موجود روبهرو شود. به اعتقاد این گروه با توجه به عدم اطمینان به رشد قیمتها، برخی از معاملهگران، خریدهای خود را از بورس کالا کاهش دادهاند و به این ترتیب حجم بارها در بازار و در آیندهای نزدیک کم خواهد شد و احتمال دارد به یک باره تقاضا بالا رفته و حجم کالاها جوابگوی تقاضا نباشد و از این رو خریدها دوباره آغاز شود.
البته تعداد زیادی از کارشناسان به بلاتکلیفی در بازارهای کالایی هم اشاره میکنند و معتقدند؛ تغییرات قیمت ارز،خوراک و نامشخص بودن تکلیف بودجه، همچنین تکنرخی شدن ارز از دلایلی است که بازارهای کالایی را تا برگزاری انتخابات با سردرگمی و بلاتکلیفی مواجه خواهد کرد.
به گفته این گروه در حال حاضر بازارهای کالایی دچار رکود نسبی هستند و البته در بازار پیویسی این رکود بیش از کالاهای دیگر به چشم میخورد. به گفته ایرانی، کارشناس بازار پیویسی، بازار تا شروع خردادماه و آغاز عرضههای جهانی و خریدها، آرام خواهد بود. به گفته وی احتمال دارد قیمت پیویسی تا ۵۰ تومان دیگر کاهش یابد. البته عرضههای روز سهشنبه از حجم زیاد عرضهها خبر میدهد.
از سوی دیگر روز گذشته پیویسی ۶۵ بندرامام و پیویسی ۶۵ آف گرید اروند توسط کارگزاران با سقف قیمت خریداری شد. این در حالی است که در روزهای اخیر قیمت پیویسی ۶۵ بندرامام تا مرز ۲ هزار و ۹۲۰ تومان هم توسط تاجران پیشنهاد شد. البته روز گذشته قیمت پایه پیویسی ۶۵ بندرامام ۲ هزار و ۴۶۷ تومان بود که در رقابت با قیمت ۲ هزار و ۵۹۰ تومان خریداری شد. با این حال پیویسی پتروشیمی غدیر با نرخ پایه مورد معامله قرار گرفت.
در همین حال قیمت انبساطیهای ۲۰۰ تا ۴۰۰ در بازار داخل بین ۶۲۰۰ تا ۶۷۰۰ تومان قرار دارد که در رینگ پتروشیمی این کالاها در محدوده ۵ هزار تومان معامله میشوند، از سوی دیگر علاوه بر اختلاف قیمت این کالا، انبساطیهای وارداتی هم در محدوده ۷ هزارتومان در بازار داخل وجود دارند و به همین دلیل بیشتر معاملهگران ترجیح میدهند انبساطیهای داخلی را به میزان بیشتر و انبساطهای وارداتی نسوز را به میزان کمتر خریداری کرده و با یکدیگر مخلوط کنند.
این در حالی است که به گفته برخی از معاملهگران عرضههای اندک انبساطهای داخلی هم در بورس کالا از دلایلی است که فاصله قیمتها در بورس و بازار را افزایش داده است.
با این حال روز دوشنبه اعلام قیمت خوراک گاز مجتمعهای پتروشیمی هم اظهارنظرات متفاوتی را در پی داشت. البته تغییر قیمت حاملهای انرژی در نیمه اول سال ۹۲ از سوی مجلس غیرقانونی اعلام شده است و به گفته آگاهان بازار این تغییرات باید با اجازه مجلس انجام شود، اما برخی از کارشناسان بازار پتروشیمی میگویند: گویا مجلس برای تغییر قیمت بنزین بیش از کالاهای دیگر ابراز نگرانی میکند و این حساسیتها در خصوص محصولات پتروشیمی وجود ندارد و احتمالا میتوان این تغییرات را انجام داد.
ارسال نظر