گروه بورس کالا- کتایون دارابی: نزول قیمت نفت، نفتا و تعداد زیادی از محصولات پتروشیمی سبب نشد تا روز گذشته معامله‌گران رینگ شیمیایی محصولات عرضه شده را با احتیاط خریداری کنند.
از این رو تعداد بیشتری از محصولات شیمیایی نسبت به هفته گذشته با سقف قیمت توسط کارگزاران خریداری شدند. البته به گفته معامله‌گران فاصله قیمت برخی از محصولات شیمیایی در بازار و بورس به اندازه‌ای است که اگر قیمت‌ها هم روندی نزولی یابد، باز هم خریداران سود خواهند کرد، از این رو احتیاط برای ورود به مبادلات منطقی به نظر نمی‌رسد.

البته در این روز تغییرات نرخ دلار سبب شد تا قیمت اکثر کالاهای شیمیایی هم مانند روز سه‌شنبه تغییر کند، اما این تغییرات بسیار اندک بود. با این حال در این روز مانند هفته گذشته کربنات‌های سبک و سنگین و جوش شیرین پتروشیمی شیراز، همچنین منومر وینیل استات پتروشیمی شازند با سقف قیمت خریداری شدند.
به گفته معامله‌گران عرضه‌های اندک و اختلاف قیمت بالای کربنات‌ها، منومر وینیل استات و جوش‌شیرین در بورس و بازار از دلایلی است که بیشتر خریداران را به رقابت برای خرید این کالا وادار می‌کند. جوش‌شیرین روز گذشته در رینگ شیمیایی با نرخ ۷۸۲ تومان و کربنات سدیم سنگین با نرخ ۵۲۴ و کربنات سدیم سبک هم با قیمت ۴۹۱ تومان در رقابت خریداری شدند. از سوی دیگر منومر وینیل استات هم با قیمت ۲ هزار و ۵۲۷ تومان معامله شد.
در همین حال الکیل بنزن خطی صنایع شیمیایی ایران هم روز گذشته به میزان 1000 تن عرضه شده بود با سقف قیمت خریداری شد. این کالا با قیمت 4 هزار و 630 تومان توسط کارگزاران خریداری شد. با این حال الکیل بنزن خطی بیستون با نرخ پایه یعنی 4 هزار و 410 تومان و به میزان 20 تن از سوی معامله‌گران خریداری شد.
از سوی دیگر در این روز ارتوزایلین، برش سنگین نفتالین دار، دی اتیل هگزانول و بنزن هم با سقف قیمت معامله شدند. البته در این روز ثبت سقف قیمت برای اسیدسولفوریک تعجب برخی از معامله‌گران را برانگیخت؛ چرا که در رینگ شیمیایی معمولا این کالا با سقف قیمت خریداری نمی‌شود.
گر چه تعداد زیادی از شیمیایی‌ها روز گذشته با سقف قیمت خریداری شدند، اما در این روز برخی از کالاهای شیمیایی مانند؛ استایرن منومر و بنزن در بازارهای جهانی با افت قیمت روبه‌رو شدند و از این رو احتمال می‌رود نرخ پایه برخی از محصولات در عرضه‌های هفته آینده با نزول روبه‌رو شوند.
برخی از آگاهان بازار می‌گویند: با توجه به اینکه خریداران بازار شیمیایی شرکت‌های بزرگ هستند، ترجیح می‌دهند برای خرید محصولات از بورس کالا وارد رقابت شوند، هر چند اگر خریداران اندکی برای خرید یک یا چند کالا وجود داشته باشد.
به گفته این گروه، برخی از این خریداران حاضر هستند کالاهای مورد نیاز خود را با هر قیمتی خریداری کنند و با خریداران دیگر رقابت کنند. با این حال روز گذشته سودکاستیک باز هم خریداران اندکی داشت. به گفته باقری، مدیر کالایی کارگزاری بهمن، با توجه به افزایش عرضه‌ها، بازار سودکاستیک اشباع شده است، این در حالی است که میزان عرضه‌های پتروشیمی اروندو بندرامام جمعا در ماه به 52 هزارتن رسیده و این میزان از مصرف داخلی بیشتر است.
از سوی دیگر گفته می‌شود پتروشیمی اروند با تمام ظرفیت سودکاستیک تولید نمی‌کند، البته برخی از معامله‌گران احتمال می‌دهند سودکاستیک به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود.
البته در این روز ادامه دار شدن افت قیمت نفت، نفتا و تعدادی از محصولات پتروشیمی بیش از کالاهای شیمیایی بر بازار قیر تاثیرگذار بود؛ چرا که بسیاری از آگاهان بازار احتمال می‌دهند افت قیمت نفت، نرخ وکیوم باتوم و در نتیجه قیر را به سمت نزول ببرد.
در همین حال روز گذشته بازار محصولات پلیمری هم نسبت به روز سه شنبه تغییر محسوسی نداشت، به گفته معامله گران رکود نسبی در بازار محصولات پتروشیمی گسترش بیشتری یافته است و از این رو خریداران اندکی در بازار وجود دارند و به همین دلیل روز گذشته قیمت‌های پیشنهادی تاجران اندکی با افت مواجه شد.
برخی از معامله‌گران به قرار گرفتن در پایان ماه و همچنین کاهش نقدینگی کارخانه‌داران اشاره می‌کنند و می‌گویند: واسطه‌ها هم در شرایط فعلی که قیمت اکثر کالاها در بورس و بازار یکسان شده است، حجم خریدهای خود را کاهش داده‌اند. این در حالی است که بیشتر معامله‌گران احتمال می‌دهند، بازار پتروشیمی در روزهای آتی بدون تغییرات عمده به کار خود ادامه دهد. البته در روزهای اخیر افت قیمت نفت و محصولات پتروشیمی برخی از معامله‌گران را نسبت به آینده بازار پتروشیمی نگران کرده است، از این رو برخی از معامله‌گران در انتظار افت قیمت‌های پایه در عرضه‌های هفته آینده هستند.