تب و تاب برای عرضه بزرگ

گروه بورس- اعظم شریفی: قطعی شدن عرضه هلدینگ خلیج فارس در بورس موجب تقابل عرضه‌کنندگان و خریداران سهام در بازار این هفته شد.

به گزارش خبرنگار ما، روند منفی قیمت فلزات و مواد اولیه در بازارهای جهانی، اخبار مثبت در گروه دارویی و سیمان و برخی شایعات منفی در گروه پتروشیمی در کنار عرضه هلدینگ خلیج‌فارس مهم‌ترین موضوعاتی بودند که معامله‌گران در تصمیم‌گیری‌های این هفته مدنظر قرار دادند. این در حالی است که با ادامه کاهش قیمت‌های جهانی همچنان گروه فلزات اساسی در حاشیه هستند و در پایان هفته نیز جدی شدن مباحث مربوط به نرخ گاز پتروشیمی، صف فروش را در نمادهای این گروه رقم زد. در همین حال، معامله‌گران گرایش خاصی به تک‌سهم‌های پرپتانسیل داشتند و بازدهی جالب توجهی را از بازگشایی برخی از نمادهای کوچک به دست آوردند.

«وصندوق»، پتروشیمی فناوران و پالایش نفت بندرعباس از نمادهایی بودند که با استقبال سهامداران حقیقی در هفته مورد گزارش مواجه شدند.

تقابل عرضه و تقاضا در بازار

در بازار روز شنبه که روز میان تعطیلی بود، حقوقی‌ها معاملات پرحجمی را رقم زدند. در این میان عرضه ۳/۱ میلیون سهم پالایش نفت اصفهان از سوی بانک صادرات و ۲ میلیون سهم «وصندوق» از سوی بانک پارسیان قابل توجه بود. با اقبال بازار به نمادهای پتروشیمی، صندوق نفت به فروش ۴۵۰ هزار سهم پتروشیمی فناوران اقدام کرد که بیمه ایران ۱۶۰ هزار سهم آن را خرید. در همین حال در روند منفی سنگ‌آهنی‌ها، فولاد صبانور و صندوق عشایر «ومعادن» خریدند و امید و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات نیز از دوقلوهای سنگ‌آهنی حمایت کردند.

روز شنبه، ساتا ۵/۱ میلیون سهم گروه بهمن را خرید و گروه مالی ملت برای حمایت از بانک ملت بیش از ۲/۸ میلیون سهم این بانک را از بازار جمع کرد. در ادامه روند معاملات روز شنبه سرمایه‌گذاری توسعه ملی در نمادهای کربن، صنعتی بهشهر و بکام فروشنده بود و صنایع معدنی امید، بانک تجارت و اعتضاد غدیر به ترتیب در نمادهای «وسپه» سرمایه‌گذاری ملی و باغمیشه خریدار بودند. در همین حال بیمه ملت در صف خرید لوله و ماشین‌سازی ۶۰۰ هزار سهم فروخت.

این در حالی است که سرمایه‌گذاری بوعلی با خرید ۲۰۰ هزار سهم نفت و گاز پارسیان، در نماد «وبانک» اقدام به عرضه ۴۵۰ هزار سهم کرد، همچنین «ونیکی» ۴۵۰ هزار سهم شیشه و گاز را عرضه کرد. صندوق بازنشستگی مس و تدبیرگران اطلس دیگر حقوقی‌های فعال روز شنبه بودند که در نمادهای ملی مس و «فاراک» خریدهای کم‌حجمی را انجام دادند.

انتظار برای هلدینگ

روز دوشنبه با قطعی شدن عرضه هلدینگ خلیج فارس، افزایش حجم عرضه‌ها را نیز شاهد بودیم. به طوری که گروه مالی ملت ۱/۷ میلیون سهم پالایش نفت اصفهان را فروخت و در مقابل ۳/۹ میلیون سهم بانک ملت و ۳۴۰ هزار سهم معادن و فلزات را خرید. همچنین سرمایه‌گذاری توسعه ملی ۳۰۰ هزار سهم کربن، بانک پارسیان ۵/۱ میلیون سهم صندوق بازنشستگی و بانک صادرات ۷/۱ میلیون سهم پالایش نفت اصفهان را عرضه کردند.

بنابراین اطلاعات، سرمایه‌گذاری بوعلی در کنار خرید ۵۰۰ هزار سهم ملی مس و ۱۵۰ هزار سهم «وساخت» در نمادهای «وبانک» و کاشی سینا عرضه‌کننده بود. در ادامه معاملات روز شنبه، صنایع معدنی امید و ساتا همچنان در نمادهای سرمایه‌گذاری سپه و گروه بهمن در نقش خریدار ظاهر شدند. بیمه ملت در این روز همچنان در نماد لوله و ماشین‌سازی ۴۵۰ هزار سهم فروخت.

همچنین سرمایه‌گذاری مهر ۲۵۰ هزار سهم «وسپه» خرید و اعتضاد غدیر ۱۲۵ هزار سهم باغمیشه را از بازار جمع کرد. از سوی دیگر، صباتامین برای حمایت از ملی مس یک میلیون سهم خرید و سامان مجد با خرید ۳۷۰ هزار سهم آذرآب و سرمایه‌گذاری صنعت و معدن با فروش ۹۰۰ هزار سهم بیمه پاسارگاد در بازار عرض اندام کرد. در این روز امید، دانایان پارس و صبا جهاد به ترتیب خریدهای کم‌حجمی را در نمادهای چادرملو، «وساخت» و کربن رقم زدند.

بازار بر مدار پالایشگاه‌ها

همزمان با عرضه هلدینگ خلیج فارس در بازار روز سه‌شنبه معاملات گروه‌های پتروشیمی، سیمان و دارویی نیز در بازار سهام رونق داشت. بر این اساس با اقبال به نماد پالایش نفت بندرعباس گروه مالی ملت ۱۳ میلیون سهم «شبندر» را عرضه کرد و ۵/۱۴ میلیون سهم بانک ملت را نیز خرید. همچنین، گروه مالی ملت در آستانه مجمع سالانه همراه اول خریدهای کم‌حجمی در این نماد داشت. سرمایه‌گذاری توسعه ملی در این روز ۳۰۰ هزار سهم کربن را عرضه کرد و سرمایه‌گذاری بوعلی نیز با خریدهای پرحجم در نمادهای معادن و فلزات و «وساخت»، در نقش فروشنده ۵۰۰ هزار سهم «وبانک»، کاشی سینا و دارویی رازک ظاهر شد.

صباتامین باز هم ۱/۱ میلیون سهم ملی مس را خریداری کرد و پارس آریان و پرشیا ایکوئیتی‌فاند در نمادهای دارویی اسوه و اکسیر به عرضه سهام پرداختند. بنابراین اطلاعات، ساختمان و مسکن جهان ۵/۲ میلیون سهم «خگستر» فروخت و نفت و گاز تامین نیز ۵۳۰ هزار سهم بارز را عرضه کرد.

از سوی دیگر، بنیاد مستضعفان ۱۰۰ هزار سهم سیمان تهران را فروخت و فولاد صبانور ۲۶۰ هزار سهم معادن و فلزات را خریداری کرد. امید و ساتا نیز به ترتیب در نمادهای دوقلوهای سنگ‌آهنی و گروه بهمن خریدهای کم‌حجمی را انجام دادند. همچنین صنایع معدنی امید با خرید ۵۰۰ هزار سهم سرمایه‌گذاری سپه و بانک تجارت با خرید ۲۵۵ هزار سهم سرمایه‌گذاری ملی فعالیت کردند.

با این حال همچنان توقف نمادها به ویژه در گروه پالایشگاهی در آستانه فصل مجامع و انتظار برای انتشار گزارش‌های ۱۲ ماهه از عواملی است که ابهامات تصمیم‌گیری برای معامله‌گران را در هفته آینده در پی خواهد داشت.