دنیای اقتصاد- فرزانه آئینی: بازار شایعات و حرف و حدیث‌‌ها درباره احراز صلاحیت کاندیدا‌های انتخابات یازدهمین دوره ریاست‌جمهوری داغ داغ است و حالا همه منتظرند و به‌گوش ایستاده‌اند تا ببینند خبری از وزارت کشور به بیرون درز می‌کند یا نه ؟

آنطور که وعده داده‌شده، امروز قرار است اسامی تایید صلاحیت شدگان از شورای نگهبان به وزارت کشور ابلاغ شود. بر همین اساس طی ۲۴ ساعت گذشته شایعات فراوانی درباره سرنوشت سیاسی - انتخاباتی اسفندیار رحیم مشایی و اکبر هاشمی رفسنجانی دهن به دهن چرخیده است.
اینکه مشایی و هاشمی در گردونه کاراز انتخابات می‌ مانند یا می‌روند به بحث هر کوی وبرزنی تبدیل شده و عرصه انتخابات و رقابت‌هایش را هم به خود محدود و محصور کرده است. انگار که رقابت میان مشایی‌‌ها و‌ هاشمی‌ها است و خبری از دیگر نام‌های فهرست بلند بالای ارائه شده به شورای نگهبان نیست. می‌گویند که یکی سفرش را لغو می‌کند و یکی دیگر بزرگان نظام را واسطه می‌کند، یکی می‌گوید گفته اند که سن و سالش به مدیریت کلان نمی‌خورد و دیگری می‌گوید برچسب انحرافی مانع تایید صلاحیتش می‌شود، می‌گویند اگر ردشان کنند چه می‌شود؟ و آن یکی می‌گوید اگر می‌خواستند رد کنند اجازه ثبت‌نام نمی‌دادند. اینها جملاتی است که چند روزی است ورد زبان‌ها شده و از مسوولان و صاحبنظران گرفته تا مردم همه به آن مشغولند و مدام تکرار می‌کنند «چه می‌شود؟»
یکی از مصادیق این امر سخنان دیروز محمد دهقانی عضو هیات‌رییسه مجلس بود که با تاکید بر اینکه اعضای شورای نگهبان نظر مجلس را قبول دارند و کاندیدای ریاست‌جمهوری نباید بیشتر از ۷۵ سال داشته باشد شایعه رد صلاحیت‌ هاشمی ۷۸ ساله را بر سر زبان‌‌ها انداخت.
او با بیان اینکه مجلس تا کنون سه مصوبه در خصوص اینکه کاندیداهای ریاست‌جمهوری نباید بیشتر از 75 سال سن داشته باشند تصویب کرده، اما شورای نگهبان آنها را رد کرده است، گفت: در مذاکره‌ای که با برخی اعضای شورای نگهبان داشتم دریافتم که شورا این نظر مجلس را قبول دارد و می‌خواهد این نظر را از طریق آیین نامه شورای نگهبان اعمال کند.
در پی سخنان دهقانی بود که علی مطهری فرزند شهید مطهری به میدان آمد و گفت: «در این صورت احتمال اینکه رهبری ورود کنند وجود دارد.» به گزارش «ایسنا» وی تاکید کرد: «اگر هاشمی رد صلاحیت شود، اصل انقلاب و اصل نظام جمهوری اسلامی ایران زیر سوال می‌رود،‌ هاشمی کسی است که در میان افراد موجود بیشترین نقش را در ایجاد انقلاب اسلامی داشته است.»
در کنار شایعاتی که درباره صلاحیت‌ هاشمی به واسطه سن و سال او به گوش می‌رسد، لغو یکباره سفر محمود احمدی‌نژاد به مازندران یک روز قبل از اعلام گزارش شورای نگهبان درباره احراز صلاحیت کاندیدا‌ها هم موضوعی بود که شایعه ردصلاحیت اسفندیار رحیم مشایی مرد پرحاشیه دولت را بر سر زبان‌ها انداخت.
در پی لغو این سفر بود که شنیده شد احمدی‌نژاد برای جلوگیری از رد صلاحیت مشایی و رایزنی در این باره از تهران خارج نشده است، در همین راستا هم سایت خبری «فرارو» با این مقدمه که محمود احمدی‌نژاد قرار بود صبح دیروز برای افتتاح سد و نیروگاه سیاه‌بیشه در محل احداث سد در استان مازندران حضور یابد که این سفر بنا به دلایل نامعلومی لغو شد، نوشت: «ناظران سیاسی معتقدند با قوت گرفتن احتمال رد صلاحیت مشایی، رییس‌جمهور تلاش‌های گسترده‌ای را برای تایید صلاحیت وی صورت داده است و لغو سفرهای احمدی‌نژاد نیز در همین راستاست.»
برخی ناظران معتقدند: در صورت رد صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی، محمود احمدی‌نژاد واکنش نشان خواهد داد. این مساله نگرانی اصولگرایان را افزایش داده است. در مقابل سخنان مطهری و گزارش‌های منتشر شده در باره علت لغو پی در پی سفرهای محمود احمدی‌نژاد آنچه بر داغ‌تر شدن بازار شایعات انتخاباتی افزود مواضع نه چندان شفاف سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با شبکه خبری العالم بود که پیگیری‌کنندگان ماجرای احراز صلاحیت‌ها را سر در گم کرد.
موضع شورای نگهبان درباره توانایی جسمی نامزدها
عباسعلی کدخدایی با بیان اینکه کاندیداها باید تمام شرایط از جمله توانایی‌ها جسمی لازم را داشته باشند، گفت: اگر فردی که قصد به دست گرفتن یک پست کلان اداری و اجرایی را دارد، فقط قادر به انجام چند ساعت کار در روز باشد، طبیعی است که نمی‌تواند تایید صلاحیت شود.
البته وی در ادامه تصریح کرد که درباره وضعیت جسمی یا سن نامزد ریاست‌جمهوری، در قانون تصریح نشده که رییس‌جمهور چه توانایی‌هایی داشته باشد یا اینکه اگر سلامت کامل جسمی دارد یا ندارد درباره آن اظهارنظر کنیم.
به گزارش «ایسنا» کدخدایی افزود: «تا این دوره اشخاص ثبت‌نام‌کننده سن بالا یا ناتوانی خاصی نداشتند که بخواهیم به صورت رویه درباره آن اظهار نظر داشته باشیم، اما اگر فردی که قصد به دست گرفتن یک پست کلان اداری را دارد، فقط قادر به انجام چند ساعت کار در روز باشد طبیعی است که نمی‌تواند تایید شود، اینکه آیا شرایط جسمی در مباحث توانایی‌های رییس‌جمهور مد نظر قرار خواهد گرفت یا خیر موضوعی است که ممکن است آن را مد نظر قرار دهیم، اما هنوز بحثی درباره آن نشده است.»
سخنگوی شورای نگهبان با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ اسمی به وزارت کشور اعلام نشده است، درباره نامه صد نماینده برای رد صلاحیت هاشمی و مشایی خاطرنشان کرد: «شورای نگهبان نمی‌تواند درباره بررسی صلاحیت‌ها به صحبت‌هایی توجه کند که برخی از اقشار مردم می‌گویند. ما باید نسبت به اعلام نظری که راجع به افراد ثبت‌نام‌کننده مطرح می‌شود حجت داشته‌باشیم، اگر قانون اجازه دهد افراد ثبت‌نام کنند و صلاحیت داشته باشند، اسامی مطرح شده فرقی برای این شورا ندارد.»
به هر روی از امروز لیست نهایی کاندیداهای تایید صلاحیت شده انتخابات ریاست‌جمهوری در اختیار وزارت کشور قرار گرفته است و نهایتا تا 48 ساعت آینده روشن خواهد شد که چه کسانی مجوز حضور در انتخابات پیش رو را در دست دارند و چه کسانی از این گردونه حذف شده‌اند، در این میان آنچه قابل‌پیش‌بینی است اینکه شاید این شایعات و حدس و گمان‌‌ها تغییر جهت و موضوعیت دهند، اما دامنه شان تا روز اعلام نتایج انتخابات پا برجا خواهد ماند.

تکاپوی اصولگرایان برای کاهش کاندیدا‌ها
لنکرانی و ابوترابی‌فرد انصراف دادند
در حالی که اصلاح طلبان و جریان منتسب به دولت این روزها به‌شدت در انتظار اعلام نتایج احراز صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان به سر می‌برند تا برنامه‌های انتخاباتیشان را برای ورود به این رقابت استارت بزنند اصولگرایان همچنان در تکاپو هستند، تا شاید بتوانند فهرست بلند بالای کاندیداهایشان را به تعداد انگشتان یک دست کاهش دهند.
هر چند که ورود مشایی و هاشمی به عرصه رقابت‌های انتخاباتی کاندیداهای اصولگرا را با شرایط تازه‌ای روبه‌رو کرده است، اما اصولگرایان با شعار ائتلاف و اتحاد حداکثری به دنبال کاهش تعداد کاندیدا‌هایشان هستند و با در پیش گرفتن رویه ائتلاف - انصراف در پی یافتن قدرتی برای عرض اندام در برابر دو کاندیدای مطرح این عرصه بیش از پیش به تکاپو افتاده‌اند.
چنان که دیروز محمد حسن ابوترابی فرد به درخواست 200 تن از نمایندگان از حضور در انتخابات پیش رو اعلام انصراف کرد. 200 نماینده در این نامه خواستار حضور ابوترابی فرد در مجلس شده‌اند و تاکید کرده بودند: با انصراف از انتخابات ریاست‌جمهوری همچنان امکان حضور وی در مجلس و بهره‌مندی ملت ایران و مجلس از خدمات وی فراهم باشد.
لنکرانی به نفع جلیلی از کاندیداتوری انصراف داد
عصر دیروز هم خبرگزاری فارس گزارش داد که کامران باقری‌لنکرانی که پیش از این به عنوان کاندیدای نهایی جبهه پایداری معرفی شده بود، پس از برگزاری جلسه‌ای با سعید جلیلی، انصراف خود را از کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری به نفع وی اعلام کرد.
یک روز پیش‌تر هم رامین مهمانپرست سخنگوی پیشین وزارت خارجه با انتشار بیانیه‌ای از انصراف خود برای ادامه رقابت در عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم خبر داد. چهره دیگر اصولگرایان که از حضور در کارزار انتخابات اعلام انصراف کرد داوود احمدی‌نژاد برادر محمود احمدی‌نژاد «رییس دولت نهم و دهم» است که طی سال‌های اخیر انتقادهایی نسبت به عملکرد برادر خود و دولتش داشته، وی یکشنبه گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرد که به نفع سعید جلیلی یکی از کاندیداهای گفتمان سوم تیر کنار می‌رود. همچنین اواسط هفته گذشته محمدرضا رحیمی معاون اول رییس‌جمهور که برای انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم ثبت‌نام کرده بود در گفت‌وگویی با سایت اطلاع‌رسانی رییس‌جمهور خبر از انصراف خود از رقابت در این عرصه داد.