جزئیات آمار تجارت خارجی ایران در آغاز ۱۳۹۲
تغییر در چیدمان شریکهای تجاری ایران
گروه بازرگانی- گمرک ایران آمار عملکرد تجارت خارجی کشور را در نخستین ماه سال 1392 اعلام کرد. بر اساس آمار رسمی میزان صادرات ایران در ماه نخست سال 2 میلیارد و 497 میلیون دلار برآورد شده که این رقم نسبت به مدت زمان سال گذشته 11درصد کاهش نشان میدهد. میزان واردات نیز در فروردین امسال 2 میلیارد و 37 میلیون دلار اعلام شده که این رقم نیز نسبت به همین مدت در سال گذشته حدود 39 درصد کاهش نشان میدهد.
بر اساس آمار گمرک ایران، ارزش صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی، در فروردینماه سال ۱۳۹۲، رقم یک میلیارد و ۹۵۵ میلیون دلار و ارزش کل واردات نیز در این مدت، نزدیک به ۲ میلیارد و ۳۷میلیون دلار بوده است که با مقایسه این ارقام تراز بازرگانی خارجی ایران در فروردینماه سال ۱۳۹۲ با ۸۲ میلیون دلار کسری مواجه بوده است. در این مدت بنابر این ارقام، ارزش واردات ۰۳/۵۱ درصد از ارزش کل مبادلات خارجی کشور را به خود اختصاص داده است. این نسبت در مدت مشابه سال قبل ۷۱/۵۸ درصد بوده است. در این مدت، تراز بازرگانی خارجی کشور (بدون احتساب نفت، گاز و خدمات) با ۶۴ کشور دنیا، منفی و با ۵۷ کشور دیگر مثبت بوده است. در فروردینماه سال ۱۳۹۲، متوسط قیمت یک تن کالای صادراتی ۳۸۴ دلار و متوسط قیمت یک تن کالای وارداتی ۱.۰۸۷ دلار بوده است. متوسط قیمت یک تن کالای صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل، با ۷۱/۴ درصد کاهش و متوسط قیمت یک تن کالای وارداتی با ۶۴/۹درصد کاهش در ارزش دلاری، مواجه بوده است.
صادرات
به طور کلی بر اساس آمار رسمی ایران میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی، بدون احتساب میعانات گازی در فروردینماه سال ۱۳۹۲معادل ۵.۰۹۴ هزار تن و به ارزش یک میلیارد و ۹۵۵ میلیون دلار بوده است.
اقلام عمده صادرات در نخستین ماه سال 1392 شامل «متانول (الکل متیلیک)» به ارزش 93 میلیون دلار و سهم ارزشی 73/4 درصد، «سنگ آهن به هم فشرده نشده و کنسانترههای آن» به ارزش 78 میلیون دلار و سهم ارزشی 98/3 درصد، «بوتان مایع شده» به ارزش 75 میلیون دلار و سهم ارزشی 84/3 درصد، بوده است. صادرات قطعی با احتساب میعانات گازی با کاهش 21/9 درصدی در وزن و کاهش 1/11 درصدی در ارزش دلاری مواجه بوده است.
عمده صادرات کشور در فروردین ماه سال ۱۳۹۲ به کشورهای «چین» با ۲۱۸۷ هزار تن و ۴۸۲ میلیون دلار یا ۹۳/۴۲ درصد سهم وزنی و ۶۷/۲۴ درصد سهم ارزشی، «عراق» با ۱.۱۵۱ هزار تن و ارزش ۳۵۶ میلیون دلار یا ۵۹/۲۲ درصد سهم وزنی و ۱۹/۱۸ درصد سهم ارزشی، «امارات متحده عربی» با ۳۴۳ هزار تن و ارزش ۲۳۳ میلیون دلار یا ۷۴/۶ درصد سهم وزنی و ۸۹/۱۱ درصد سهم ارزشی، «افغانستان» با ۲۰۶ هزار تن و ارزش معادل ۱۵۸ میلیون دلار یا ۰۵/۴ درصد سهم وزنی و ۰۸/۸ درصد سهم ارزشی، «هند» با ۲۷۱ هزار تن و ارزش ۱۲۰ میلیون دلار یا ۳۲/۵ درصد سهم وزنی و ۱۶/۶ درصد سهم ارزشی، صورت گرفته است.
در این مدت متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی 384 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش 71/4 درصدی در ارزش دلاری داشته است.
همچنین در فروردین ماه سال ۱۳۹۲، حدود ۵۶/۹۵ درصد از ارزش کل صادرات کشور مربوط به دو قاره آسیا و اروپا بوده است. سهم سه قاره دیگر از صادرات یک میلیارد و ۹۵۵ میلیون دلاری کشور، تنها ۴۴/۴ درصد است. در یک ماه نخست سال ۱۳۹۲ پنج کشور عمده خریدار کالاهای صادراتی نیز به ترتیب بیشترین سهم شامل چین، عراق، امارات، افغانستان و هند بودند. این پنج کشور در مجموع در حدود ۶۳/۸۱ درصد از وزن و ۹۹/۶۸ درصد از ارزش صادرات کشور را به خود اختصاص دادهاند.
واردات
واردات کشور در فروردینماه سال ۱۳۹۲، به میزان ۱.۸۷۴ هزار تن، به ارزش ۲میلیارد و ۳۷میلیون دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن، از نظر وزن ۴۹/۳۲ درصد کاهش و از نظر ارزش ۹۹/۳۸ درصد کاهش داشته است.
اقلام عمده وارداتی در فروردینماه سال 1392، شامل «کنجاله و سایر آخالهای جامد آن» به ارزش 202 میلیون دلار و سهم ارزشی 92/9 درصد، «دانه گندم سخت» به ارزش 184 میلیون دلار و سهم ارزشی 05/9 درصد، «برنج» به ارزش 131 میلیون دلار و سهم ارزشی 42/6 درصد، «شکر تصفیه نشده» به ارزش 51 میلیون دلار و سهم ارزشی 5/2 درصد، «کک و نیمه کک از لیگنیت» به ارزش 37 میلیون دلار و سهم ارزشی 81/1 درصد، بوده است. عمده واردات کشور در فروردینماه سال 1392 از کشورهای «امارات متحده عربی» با 293 هزار تن و ارزش 387 میلیون دلار یا 63/15 درصد سهم وزنی و 01/19 درصد سهم ارزشی، «چین» با 137 هزار تن و ارزش 269 میلیون دلار یا 34/7 درصد سهم وزنی و 21/13 درصد سهم ارزشی، «هند» با 227 هزار تن و ارزش 222 میلیون دلار یا 13/12 درصد سهم وزنی و 9/10 درصد سهم ارزشی، «ترکیه» با 218 هزار تن و ارزش 185 میلیون دلار یا 62/11 درصد سهم وزنی و 06/9 درصد سهم ارزشی، «سوئیس» با 302 هزار تن و ارزش 158 میلیون دلار یا 09/16 درصد سهم وزنی و 77/7 درصد سهم ارزشی، انجام گرفته است. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی نیز 1.087 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش 4/7 درصدی
در ارزش یورو (معادل کاهش 64/9 درصدی در ارزش دلاری) داشته است.
از سوی دیگر در فروردینماه سال ۱۳۹۲، بیش از ۷۹/۹۸ درصد از کل واردات کشور مربوط به دو قاره آسیا و اروپا بوده است. سهم سه قاره دیگر از واردات ۲میلیارد و ۳۷میلیون دلاری کشور، تنها ۲۱/۱ درصد است.
ارسال نظر