گروه بورس- هدیه لطفی: نخستین کنفرانس مطبوعاتی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی(CSD) در سال جدید، در حالی روز گذشته با حضور گروهی از اصحاب رسانه برگزار شد که صرف نظر از اعلام فعالیت و دستاوردهای این شرکت در سال گذشته و همچنین تشریح برگزاری و نتایج نخستین همایش پیوند بازار سرمایه در ایران، حاوی اخبار با اهمیتی در خصوص طرح‌ها و برنامه‌های آتی «سمات» در سال جاری بود. اخباری از قبیل راه‌اندازی پروژه پس از معاملات، ارائه خدمات الکترونیک به همه ذینفعان، تشکیل باشگاه سهامداران، جمع‌آوری اطلاعات همه سهامداران و به سمت موبایل پایه بودن سرویس‌های خدماتی از مهم‌ترین برنامه‌های امسال این شرکت است که در خصوص هماهنگی بیشتر با رشد بازارهای جهانی خواهد بود.

سال ۹۱ چگونه گذشت؟

در ابتدای این نشست مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به عملکرد شرکت در سال گذشته اشاره کرد و ایجاد بورس انرژی توسط این شرکت را مهم‌ترین تحول در بازار سرمایه دانست و اظهار کرد: در حوزه فعالیت‌های پس از معاملات بورس انرژی، سامانه پس از معاملات طراحی و راه‌اندازی شد که این سامانه هم‌اکنون در حال فعالیت است، به طوری که تسویه و ثبت نام معاملات پرحجم سلف برق از این طریق انجام می‌شود.

حامد سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه یکی از ویژگی‌های سامانه پس از معاملات بورس انرژی فعال بودن اطلاعات ثبتی این سامانه است، ادامه داد: فعال بودن سامانه بورس انرژی به این معنا است که اگر کسی برق یک ماه را پیش خرید کند و فردای آن روز، برق یک روز را بفروشد، دارایی فرد در سامانه ۲۹ روز می‌شود و برعکس اگر بیشتر خرید کند، سامانه به طور هوشمند دارایی فرد را تجمیع می‌کند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در سال ۹۱ سامانه‌ای برای گواهی ارز طراحی شد که البته با توجه به عدم راه‌اندازی بورس ارز، مورد استفاده قرار نگرفت. همچنین راه‌اندازی صندوق تضمین تسویه از دیگر فعالیت‌های با اهمیت شرکت در سال گذشته بود.

وی ادامه داد: درواقع راه اندازی این صندوق، تحولی تخلف‌زدا از بازار سرمایه بود که کارهای نرم‌افزاری و مقرراتی آن در سال گذشته انجام شد وسپس با موافقت سازمان بورس به بهره‌برداری رسید. سلطانی‌نژاد با اشاره به اهمیت موضوع تسویه برای بازار سرمایه، خاطرنشان کرد: اگر فرآیندها به سرعت و پی در پی انجام نشود، بازار برای روز بعد آماده‌ نمی‌شود، این در حالی است که صندوق تضمین در این زمینه به بازار کمک می‌کند و به‌این ترتیب نظم بیشتری در بازار حاکم خواهد شد.

تسویه به صورت پی در پی

مدیرعامل شرکت سپرده گذاری در ادامه به انجام فعالیت‌های زیربنایی در حوزه تسویه اشاره کرد و افزود: سال گذشته در حوزه تسویه کارهای زیربنایی برای تسویه به صورت رولینگ و پی در پی صورت گرفت که بهره برداری از آن به امسال موکول شد. سلطانی‌نژاد اساس کار و مزیت اصلی این نوع تسویه را همزمان بودن تسویه سهام و تسویه اوراق بهادار دانست و گفت: مشتریانی که سهام خریده و اوراق بهادار فروخته اند، انتظار دارند که دارایی‌شان همزمان خالص سازی شود که این سیستم جوابگوی نیاز آنها خواهد بود.

وی تامین مالی را از دیگر مزایای تسویه رولینگ برشمرد و افزود: با استفاده از این روش سرمایه‌گذاران می‌توانند از محل فروش اوراق بهادار، برای خرید سهام خود، تامین مالی کنند.

راه‌اندازی سیستم کال سنتر، ارائه خدمات از طریق دفاتر پیشخوان دولت، بهره برداری از نرم افزار کنترل خرید اعتباری به منظور کنترل و کاهش ریسک کارگزاران، عضویت در نهاد ACG (شرکت‌های سپرده‌گذاری آسیای جنوب شرقی) ، استقرار در ساختمان جدید و همچنین اتصال شرکت به فیبر نوری از دیگر دستاوردهای شرکت سپرده گذاری در سال گذشته بود.

مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری در ادامه اظهاراتش به برنامه‌های شرکت در سال جاری اشاره کرد و افزود: در سال جدید پروژه سامانه پس از معاملات بازار سرمایه امسال اجرایی خواهد شد که هم‌اکنون بازار سرمایه در انتظار این پروژه است. سلطانی نژاد با بیان اینکه هم‌اکنون تسویه قراردادهای کالا محور در مورد قطران و زغال‌سنگ انجام می‌شود، ابراز کرد: به زودی سیستم‌هایی مستقر می‌کنیم که قراردادهای کالا محور داشته باشیم.

برگزاری همایش پیوند بازارهای سرمایه

مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری در ادامه به برگزاری همایش بین‌المللی پیوند بازارهای سرمایه در ۱۸ اردیبهشت ماه جاری اشاره و ابراز کرد: طرح اتصال

شرکت‌هایCentral Securities Depository) CSD )، به عنوان مناسب‌ترین و برگزیده‌ترین روش برای ارتباط بورس‌ها در کل دنیا شناخته شده است که در نتیجه اتصال CSDها به یکدیگر، نه تنها پول تازه به بازار سرمایه وارد می‌شود بلکه نقدشوندگی و همچنین عمق بازار سرمایه افزایش یافته و در این صورت و کشف قیمت بهتری صورت می‌گیرد.

سلطانی‌نژاد در ادامه گفت: بر این اساس در همایش پیوند‌های بازار سرمایه پس از ارائه طرح پیشنهادی ایران، طرح‌های مختلف کشورهای حاضر در همایش مورد بحث قرار گرفت و در ادامه یک پنل برای بخش‌های تخصصی ارائه شد. سلطانی‌نژاد ادامه داد: همچنین درخصوص فعال شدن بحث لینک تفاهم‌نامه‌ای با کشور اندونزی انجام گرفت مقرر شد به تبادل نیروی متخصص، تجربیات و اطلاعات بپردازیم.

وی تصریح کرد: تفاهم شد که روش‌های مختلف انجام برقراری ارتباط بین بازارهای سرمایه، از طریق نهادهای تسویه و پایاپای و نهادهای ثبتی دو کشور صورت گیرد و در این تفاهم‌نامه یک سری کارگروه‌های تخصصی با هم تشکیل شده است که در این حوزه مطالعه کنند و با الگوگیری از نمونه‌های دیگر بازارهای سرمایه در دنیا بتوانیم در آینده با بازارهای دیگر ارتباط داشته باشیم.

سلطانی‌نژاد افزود: در گام دیگر، با پاکستان تفاهم‌نامه‌ای امضا و مقرر شد فضای مجازی تشکیل شود تا سرمایه‌گذاران در فضای مجازی با اطلاعات واقعی به معامله پرداخته و ریسک خود را بسنجند.