شفافیت بازار پتروشیمی در گرو تعیین قیمتها
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی هفته گذشته بدون تغییرات عمده به کار خود پایان داد، گر چه پیشتر شنیدهها حاکی از تغییر قیمتهای پایه متاثر از کاهش نرخ نفت و محصولات پتروشیمی بود، اما روز سهشنبه عرضه محصولات پلیمری بدون تغییر قیمت انجام شد و اما روز چهارشنبه اندکی قیمت محصولات شیمیایی تغییر کرد که چشمگیر نبود. قیمتگذاری محصولات پتروشیمی همواره موضوعی بوده که بسیاری از معاملهگران بورس کالا را درگیر کرده و اختلافنظرهای فراوانی میان کارشناسان در این باره وجود دارد. گرچه تغییر متولی قیمتگذاری از بازرگانی پتروشیمی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی نگرانیهای زیادی را در خصوص واقعی بودن قیمتها کمتر کرد، اما هنوز هم به گفته کارشناسان بازار نرخهای اعلامی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی شفاف نیست؛ چرا که مرجع قیمتگذاری اعلام نمیشود، اتفاقی که میتواند به شفافیت بازار و قیمتها کمک بسیاری بکند، اما از ابتدای عرضه محصولات پتروشیمی همواره نادیده گرفته شده است.
برخی از کارشناسان بازار پتروشیمی میگویند: گر چه روند قیمت نفت و تعدادی از محصولات پتروشیمی طی دو هفته اخیر منفی بوده است، اما عدم تغییر قیمت شبهاتی در بازار ایجاد کرده است، از سوی دیگر تغییر قیمت خوراک گاز هم به این شبهات دامن زده تا آنجا که تعدادی از معاملهگران عدم افت قیمتهای پایه را در رینگ پتروشیمی به موضوع رشد قیمت گاز تا محدوده ۱۳ سنت مرتبط میدانند، اتفاقی که پیشتر مسوولان مجتمعها را نگران کرد، اما اعلام عدم تاثیرگذاری بر سود مجتمعهای پتروشیمی اندکی سهامداران را خوشحال کرد.
با این حال هنوز در خصوص تاثیرپذیری رشد قیمت خوراک گاز اظهارنظرات متفاوتی مطرح است، برخی از کارشناسان معتقدند؛ رشد قیمت گاز تنها بخشی از سود مجتمعهای پتروشیمی را کاهش خواهد داد و نباید نرخ محصولات را تحتالشعاع قرار دهد.
این در حالی است که عدهای از کارشناسان هم در انتظار افزایش تورم با تغییر قیمت خوراک گاز هستند، البته هنوز تصمیمی برای خوراک مایع گرفته نشده است.
برخی از مدیران مجتمعهای پتروشیمی معتقدند؛ پیشتر تعدادی از این مجتمعها با سودهای پایین و برخی از آنها هم با ضرر و زیان به کار خود ادامه میدادند، اما با تغییر قیمت محصولات از ارز مرجع به مبادلهای سود این مجتمعها هم افزایش یافته و به سطح معقولی رسیده است، از سوی دیگر برخی از این مجتمعها که زیانده بودند، از این مرحله گذر کردند. با این حال هنوز نرخ خوراک مایع تعیین نشده است، البته برخی از کارشناسان میگویند: احتمال دارد با افزایش قیمت خوراک مایع به اندازه گاز، دوباره مجتمعها با مشکلاتی روبهرو شوند که پیشتر با آنها دست به گریبان بودند، از این رو تعیین قیمت خوراک باید کارشناسی انجام شود.
بازگشایی صادرات پلیپروپیلنها
گرچه بازار پتروشیمی همچنان با رکود درگیر است، اما برخی از کالاها مانند گریدهای متفاوت پلیاتیلن ترفتالات همچنان مورد توجه تاجران هستند. به گفته معاملهگران اختلاف قیمت ۳۰۰ تومانی بازار و بورس بیشتر خریداران را در شرایط رکودی به سمت این کالاها هدایت میکند. علاوه بر فاصله قیمتی در حال حاضر قرار گرفتن در فصل مصرف این گروه از کالاها هم سبب رشد تقاضای این کالاها شده است، به طوری که هفته گذشته باوجود تناژ بالای عرضهها در رینگ پتروشیمی باز هم این کالاها با سقف قیمت معامله شدند.
البته برخی از معاملهگران به شروع ماه جدید و شارژ سهمیه پروانههای بهرهبرداری هم اشاره کرده و میگویند: رشد تقاضا اندکی متاثر از شارژ سهمیه بوده است.
از سوی دیگر در هفته جاری انتشار اخباری در خصوص بازگشایی صادرات پلیپروپیلنها، سبب شد تا برخی از معاملهگران احتمال دهند در آیندهای نزدیک بازار این کالا با جهش اندک قیمتها مواجه شود، البته هفته گذشته این خبر نتوانست بر بازار داخل تاثیرگذار باشد.
در همین حال همچنان رینگ شیمیایی شاهد ثبت سقف برای جوش شیرین، کربناتهای سدیم سبک و سنگین و همچنین منومر وینیل استات است. به گفته معاملهگران تفاوت قیمت این کالاها در بازار نقدی و بورس از دلایلی است که بازاریان را به خرید آنها جلب میکند.
با این حال بیشتر معاملهگران بازار پلیمریها متفقالقول هستند که اگر قیمتهای پایه در رینگ پتروشیمی تغییر نکند، بازار پتروشیمی با تغییرات محسوسی در روزهای آتی روبهرو نخواهد بود. این در حالی است که همچنان قیمت خوراک گاز و مایع مشخص نیست، بازار ارز با نوسانات هر روزه درگیر و انتخابات ریاستجمهوری هم در راه است، از این رو احتمال تغییرات گسترده در بازار پتروشیمی اندک به نظر میرسد. در همین حال فعالان بازار شیمیایی هم انتظار ندارند که روزهای آتی تغییری در این بازار رخ دهد.
ارسال نظر