گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: بهای جهانی طلا پس از سقوط شدید و مستمر در هفته‌های اخیر که منجر به نگرانی‌هایی در بین سرمایه‌گذاران در بازارهای بین‌المللی در مورد میزان جذابیت این فلز برای سرمایه‌گذاری شده بود، روز گذشته کمی تقویت شد. گفته می‌شود این امر به دنبال افزایش خرید شمش و سکه طلا از سوی سرمایه‌گذاران کشورهای آسیایی رخ داده است؛ اقدامی که منجر به کمبود شمش در بازارهای جهانی شده است.

در همین راستا با کاهش شدید قیمت جهانی طلا، تقاضای قابل‌توجهی به بازار طلای چین و هنگ کنگ هجوم آورده تا به خریداری شمش طلا و جواهرآلات اقدام کنند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و استراتژیست‌های سرمایه‌گذاری به سرمایه‌گذاران توصیه کرده‌اند که طلای خود را بفروشند. به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران چینی هشدارها در خصوص احتمال کاهش شدید قیمت طلا به کانال ۱۲۰۰ دلار در هر اونس را جدی نگرفته‌اند. این در شرایطی است که سرمایه‌گذاران کشورهای غربی به سرعت در حال خارج کردن سرمایه‌های خود از بازار طلا و سرمایه‌گذاری در بازارهای سهام هستند.
از سوی دیگر یکی از عوامل تقویت اونس جهانی، کاهش ارزش برابری دلار آمریکا نیز بوده است. به هر حال به گفته تحلیلگران، بازار جهانی طلا در حال طی روند خود اصلاحی است و نمی‌توان این نوسانات اندک را به افزایش اونس تعبیر کرد.
البته برخی تحلیلگران بر این باورند که با آغاز فصل جشن‌های مرسوم در هند از ماه آینده که تا اوایل ماه ژوئن ادامه خواهد داشت، رشد تقاضای خرید جواهرات در آسیا از رشد قیمت جهانی طلا حمایت خواهد کرد، ولی با توجه به سیر نزولی قیمت طلا پیش‌بینی‌های کاهشی برای این فلز تا شش ماه آینده ثابت باقی خواهد ماند. به گزارش بلومبرگ، بزرگ‌‌ترین خسارت‌دیده‌های سقوط بهای فلز زرد بانک‌های مرکزی جهان هستند؛ چراکه دارای ۱۹ درصد کل طلای استخراجی جهان هستند؛ بنابراین با استناد به همین خبر باید احتمال فروش طلا را توسط این نهادهای پولی مهم و تاثیرگذار جدی گرفت.
در بازارهای داخلی، اما به گفته کارشناسان، مقاومت در برابر افت قیمت ادامه دارد. روزها از سقوط قیمت جهانی طلا و مقاومت فعالان بازار در داخل کشور در برابر کاهش قیمت می‌گذرد، اما تنها دیروز یکی از مسوولین دولتی به این مساله واکنش نشان داد و خواستار کاهش قیمت‌ها از سوی طلا فروشان شد که البته این صحبت‌ها هم تاثیری بر بازار نداشت. رییس سازمان حمایت روز گذشته اعلام کرد که در صورت درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت، این سازمان برای کنترل بازار طلا وارد عمل خواهد شد، اما از سویی هم مسوولیت نظارت بر بازار با بانک مرکزی است. به گفته رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، کاهش عرضه و مقاومت فروشندگان سکه باعث شده است قیمت‌ها متناسب با بازارهای جهانی کاهش نیابد، اما پایداری روند کاهش قیمت در بازارهای جهانی حتما حباب را در بازارهای داخلی خواهد شکست.
دیروز قیمت دلار در بازار آزاد تغییر چندانی نداشت و کاهش کمی را تجربه کرد، در نتیجه قیمت سکه نقدی نیز نوسان محسوسی نداشت. البته به گفته وفادار، قیمت‌های سکه نقدی دیروز نسبت به روز سه‌شنبه کاهش داشته است که البته این کاهش قیمت در بیشترین سقوط، به ۶۰۰۰ تومان رسیده بود. این در حالی است که به گفته وفادار، هنوز در سکه بهار آزادی بیش از ۱۵۰ هزار تومان حباب دیده می‌شود.
بازار معاملات آتی سکه طلا روز گذشته حتی نوسانات بسیار کمتری را به نسبت بازار نقدی به خود دید تا جایی‌که در پایان معاملات بازار تغییر جهت داده و مثبت شد به طوری که سکه سررسید اردیبهشت با 52/0 درصد افزایش و سکه سررسید خرداد با 57/0 درصد افزایش به ترتیب در محدوده قیمتی یک میلیون و322 هزار تا یک میلیون و 324 هزار تومان و سررسید خرداد در محدوده قیمتی یک میلیون و 347 هزار تا یک میلیون و 353 هزار تومان معامله شد. از سوی دیگر پس از اتمام معاملات آتی سکه تحویل فروردین امسال، یک سررسید تازه نفس جای آن را گرفت. از روز گذشته قرارداد تحویل سکه تیرماه در رینگ آتی بورس کالا راه‌اندازی شده و قابل‌معامله بود تا هیجان معاملات به دلیل ریسک بالای خرید و فروش‌ها در قراردادهای این ماه بالا برود. قراردادهای فروردین‌ که دوشنبه آخرین معاملات خود را داشت از دیروز تحویل مشتریان شد. از سوی دیگر سکه تازه نفس سررسید تیر ماه با یک میلیون و384 هزار تومان کشف قیمت و با نوسان اندکی در همین حدود در پایان قراردادها معامله شد.
به گفته کارگزاران بازار آتی سکه، در حال حاضر به غیر از تغییرات اونس جهانی، متغیر دیگری برای نوسانات بازار سکه به چشم نمی‌خورد مگر اینکه بانک مرکزی شروع به تزریق سکه کند، اما تمام پیش‌بینی‌ها حاکی از ادامه روند نزولی اونس و به تبع آن بازار نقدی سکه و سکه آتی است و به گفته فعالان بازار، حباب فعلی نیز به زودی خواهد ترکید. در شرایط فعلی در بازار مبادلات آتی، تا زمان ترکیدن حباب سکه، فروش منطقی تر است.

از این پس تحولات بازار طلا چگونه خواهد بود؟
سقوط شانزده درصدی قیمت طلا در روزهای اخیر، طی دو روز گذشته معکوس شده و قیمت‌ها افزایش یافته‌است. طلا که طی یک دهه اخیر جزو اولویت‌های سرمایه‌گذاری فعالان بازارهای جهان بوده است در سال ۲۰۱۲ چندان مورد توجه قرار نگرفت و در سال‌جاری عملکردی بسیار نگران‌کننده داشت. حال سوالی که در ذهن بسیاری از سرمایه‌گذاران وجود دارد این است که تحولات اخیر بازار طلا پایان دوره رونق این فلز گرانبهاست یا فرصت خرید و کسب سود بالا؟ تا قبل از روز جمعه قیمت طلا طی هجده ماه در محدوده 1525 تا 1800 دلار نوسان می‌کرد؛ اما به‌ویژه از ماه سپتامبر سال 2012 شاهد افول قیمت فلز زرد بوده‌ایم. طی ماه‌های اخیر چند عامل مهم به افول قیمت طلا منجر شده‌اند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.
روند کاهش قیمت طلا با اقدام دو صندوق بزرگ سرمایه‌گذاری در فروش دارایی طلای خود آغاز شد. طی سه ماه پایانی سال پیش رونقی در بازار جهانی طلا مشاهده نشد و از اوایل ماه فوریه امسال بدبینی به فلز زرد شدت پیدا کرد؛ زیرا همزمان با انتشار اخبار مثبت از اقتصاد آمریکا و چین، ارزش دلار بالا می‌رفت و تقاضا برای دارایی‌های امن از جمله طلا کاهش یافت. اعمال مالیات بر واردات طلا از سوی دولت هند که به هدف کاستن از کسری بودجه صورت گرفت نیز از تقاضای این کشور که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده طلای جهان است کاسته است. در ماه مارس به رغم شدت یافتن بحران مالی در قبرس، انتشار چند خبر منفی از اقتصاد آمریکا و چین و آغاز دور جدید سیاست‌های انبساطی بانک مرکزی ژاپن، سرمایه‌گذاران به فروش طلا ادامه دادند؛ زیرا مایل بودند وارد بازارهای مالی شوند. در حقیقت رشد قابل ملاحظه شاخص‌ها در تمام بازارهای مالی طی ماه‌های اخیر و برنامه دولت قبرس برای فروش طلا که می‌تواند به الگویی برای دیگر دولت‌های بدهکار عضو منطقه یورو تبدیل شود، در کنار عملکرد بسیار ضعیف طلا طی چند ماه اخیر عوامل اصلی سقوط قیمت طلا هستند. در هفته گذشته اما قیمت طلا به شدت کاهش یافت؛ زیرا بازار این فلز گرانبها همچنان زیر فشار عوامل مختلف قرار دارد؛ اما هنگامی که فرار هراس آلود سرمایه‌گذاران از بازار طلا پایان پذیرد قیمت‌ها به تدریج افزایش خواهند یافت، زیرا چند عامل پایا به رشد قیمت‌ها کمک خواهند کرد. اجرای سیاست‌های انبساطی بانک‌های مرکزی بزرگ، رشد تقاضا برای طلا در چین و ادامه خرید طلا از سوی بانک‌های مرکزی در آسیا جزو این عوامل هستند. همچنین نباید تصور کرد اوضاع اقتصاد جهان به‌کلی خوب شده و هیچ ضعفی ندارد. تحلیلگران تکنیکال معتقدند سطح حمایت و مقاومت طلا به ترتیب ۱۳۰۰ و ۱۵۲۵ دلار است. قیمت‌ها برای مدتی حول رقم‌های کنونی نوسان می‌کنند و از آن پس به تدریج افزایش خواهند یافت. در نمودار تغییرات قیمت طلا در شش ماه اخیر نشان داده شده است.