دنیای اقتصاد- رکورد شکنی شاخص بورس تهران همچنان ادامه دارد و شاخص دیروز نیز توانست با ۶۸۴ واحد رشد از مرز ۴۳ هزار واحد عبور کند. شاخص دیروز بازدهی روزانه ۶۱/۱ درصدی را به ثبت رساند تا بازدهی امسال سرمایه‌گذاران را در همین ابتدای سال به ۵۴/۱۳ درصد برساند. در این میان سرمایه‌گذاران بورس در انتظار تحقق وعده مسوولان برای بازگشایی نماد ۶ پالایشگاه متوقف هستند. طبق وعده‌های داده شده قراراست این نمادها که برخی از آنها بیش از ۷ماه است متوقف شده‌اند، امروز بازگشایی شوند. جنب پل حافظ

رکوردشکنی جدید شاخص در ارتفاع 43 هزار

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز در حالی رکورد جدیدی را در شاخص به ثبت رساند که انتظار برای انتشار گزارش‌های شرکت‌های پالایشگاهی بخش عمده‌ای از جو بازار را در اختیار گرفته است.

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد آن بودند که اقبال سرمایه‌گذاران به خرید سهام به ویژه در نمادهای بزرگی نظیر مخابرات ایران، هلدینگ‌های پارسیان و گروه توسعه ملی و همچنین بهبود شرایط گروه فلزی - معدنی و در نهایت بازگشایی نماد صندوق بازنشستگی موجب رشد شاخص شد. به این ترتیب شاخص برای چهارمین بار در ۶روز کاری گذشته جهش بیش از یک درصدی را تجربه کرد و با ثبت ۶۸۴واحد رشد معادل ۶۱/۱ درصد توانست به مرز جدید ۴۳هزار واحد دست پیدا کند و در ۴۳هزار و ۱۹۲واحد آرام بگیرد. با ثبت این بازدهی میزان بازدهی بورس در سال جدید به بیش از ۵۴/۱۳ درصد رسید که سودآوری خیره‌کننده‌ای است. در همین حال بازدهی بورس در اردیبهشت‌ماه نیز به بیش از ۵درصد رسیده است که برای خود یک حد نصاب چشمگیر به شمار می‌رود.

در بازار دیروز همچنین انتشار بخش‌هایی از جلسه روز یکشنبه مدیران پالایشگاه‌ها و سازمان بورس بازار را تحت تاثیر قرار داد. براساس اعلام منابع رسمی از جمله مدیریت نظارت بر ناشران در این جلسه مقرر شد تا پالایشگاه‌ها براساس ارز مبادلاتی ۲هزار و ۴۵۰تومان سود خود را پیش‌بینی کنند که این امر به معنای جهش فوق‌العاده سود پالایشگاه‌ها خواهد بود. همچنین وعده بازگشایی همزمان نمادهای پالایشگاهی به ویژه نمادهایی نظیر پالایشگاه تهران که

هفت ماهه گذشته را متوقف بوده‌اند، موجی از شور و شعف در میان سهامداران حقیقی ایجاد کرد. اکثر سهامداران دیروز را به کنترل دائمی سایت کدال پرداختند تا در جریان گزارش‌های جدید پالایشگاهی‌ها قرار گیرند. در همین رابطه مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بر همین اساس تمامی پالایشگاه‌ها باید از روز گذشته به مدت دو روز اطلاعات خود را ارائه ‌کنند.

مالمیر ادامه داد: البته پالایشگاه اصفهان اطلاعات خود را ارسال کرده، اما هنوز جزئیات اطلاعات مربوط به پالایشگاه بندر عبارس و تعدیل سود آن دریافت نشده است که پس از دریافت اطلاعات حسابرسی نشده آنها منتشر می‌شود.

وی گفت: تلاش می‌شود پس از کسب اطلاعات نماد ۶ پالایشگاه بازگشایی شود. گمانه زنی برای سود سال ۹۱ و ۹۲پالایشگاه‌ها دیروز در بازار به میزان قابل ملاحظه‌ای به چشم می‌خورد که نشان می‌دهد پیش‌بینی سود پالایشگاه‌ها می‌تواند با حذف عوارض ۲۶درصدی صندوق توسعه ملی ،تغییر ارز مرجع به ۲هزار و ۴۵۰ریال و حذف مالیات بر ارزش افزوده به میزان قابل ملاحظه‌ای جهش یابد.

دیروز در رابطه با وضعیت پالایشگاه‌های بورسی مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صندوق نفت در گفت‌وگو با بورس‌نیوز گفت: قیمت جهانی نفت، تنوع تولید، قیمت فروش فرآورده‌ها و نرخ ارز بر میزان درآمد‌زایی و سودآوری پالایشگاه‌ها عاملی تعیین‌کننده است.

مصطفی امیدقائمی با اشاره به اینکه بخش عمده سود این گروه ناشی از تخفیف‌های ارائه شده در نرخ خوراک و رشد بهای ارز است، اظهار کرد: در شرایطی قیمت سهام شرکت‌های پالایشی روز به روز مسیر صعودی را طی می‌کند که این محدوده قیمتی برای گروه یاد شده بسیار پرریسک ارزیابی می‌شود.

به این معنا که سهام عموم آنها به ارزش جایگزینی‌شان رسیده است، حال آنکه می‌توان با همین قیمت‌ها پالایشگاهی پربازده تر و با تکنولوژی جدیدتر را احداث کرد و حتی برای تامین بخشی از مبالغ مورد نیاز آن از تسهیلات مالی و از اهرم‌های پولی بهره برد.

امیدقائمی در ادامه گفت: البته نباید از نظر دور داشت که احداث یک پالایشگاه در شرایط فعلی زمان بر و هزینه بر است، اما با توجه به نزدیک شدن قیمت سهام آنها به ارزش جایگزینی‌شان، خرید چنین سهامی نیازمند تحلیل بیشتر و کارشناسی دقیق تر است.

مدیر عامل سابق شرکت فرابورس در خصوص شرایط مبهم این صنعت از بابت احتمال برگشت مالیات بر ارزش افزوده ۶ درصدی و حذف سهم ۲۶ درصدی صندوق توسعه ملی از محل درآمدهای صادراتی پنج فرآورده اصلی پالایشگاه‌ها، بیان کرد: در حال حاضر درخواست همه فعالان بازار از مدیران شرکت ملی پالایش و پخش و مدیران مالی شرکت‌های پالایشگاهی این است که در خصوص این موارد هرچه سریع‌تر شفاف‌سازی کنند و چنانچه مراحل قانونی تصمیم گیری پیرامون این قبیل موارد نهایی نشده، حداقل در‌خصوص آثار احتمالی تصویب یا عدم تصویب آن اطلاع‌رسانی لازم را انجام دهند.

مدیر‌عامل شرکت سرمایه‌گذاری آینده‌نگر تاکید کرد: البته در خصوص سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای پالایشگاه‌ها با توجه به اینکه این موضوع مربوط به لایحه بودجه کل کشور می‌شود، نمی‌توان تا تصویب بودجه در مجلس انتظار انتشار اطلاعات جدید یا شفاف‌سازی را در این رابطه داشت.

امید‌قائمی در خاتمه ارزیابی خود را از آینده بورس طی هفته‌های آتی این‌گونه بیان کرد: بازار سهام در روندی مستحکم رو به جلو در حرکت است و پس از ورود هلدینگ خلیج فارس نیز توانست استحکام خود را همچنان حفظ کند. از این رو به نظر می‌رسد بورس تشنه عرضه‌های جدید است تا شاهد آزادسازی پتانسیل‌های رشد خود باشد.

در تحولات مهم میان گروه پتروشیمی و پالایشگاهی نیز معاون وزیر نفت اظهار کرد: در نیمه دوم سال جاری دیگر نیازی به بنزین پتروشیمی نداریم.

علیرضا ضیغمی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: در حال حاضر روزانه چهار تا پنج میلیون لیتر بنزین از پتروشیمی می‌گیریم تا حجم ذخایرمان بیشتر شود.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران افزود: بعد از راه‌اندازی سه پالایشگاه اصفهان، لاوان و تبریز در پایان خرداد ماه،‌ در نیمه دوم سال دیگر نیازی به بنزین پتروشیمی نداریم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر برخی از پالایشگاه‌ها برنامه‌های اورهال و تعمیرات اساسی دارند، گفت: به این دلیل اکنون از پتروشیمی بنزین می‌گیریم. برخی از پالایشگاه‌ها مثل پالایشگاه امام خمینی (ره) بعد از راه اندازی تا جا بیفتند حداقل شش ماه و حداکثر یک سال زمان نیاز دارند.

همچنین یک واحد پالایشگاه اصفهان نیز در ماه جاری راه‌اندازی می‌شود و تا خرداد خروجی آن بیرون می‌آید؛ بنابراین در صورتی که سه واحد اصفهان، لاوان و تبریز تثبیت شوند دیگر نیازی به اکتان افزا پتروشیمی نداریم.

در گروه پتروشیمی دیروز پتروشیمی کرمانشاه با انتشار گزارش ۱۲ماهه سال ۹۱ توانست تحقق ۲۰۵۵ریال سود را به ازای هر سهم اعلام کند که جهشی نزدیک به سه برابری را نسبت به سال ۹۰دارد.این امر در شرایطی رخ داد که دیروز نمادهای عمده پتروشیمی و هلدینگ نفت و گاز پارسیان با صف خرید همراه شدند.دیروز همچنین منابع غیر رسمی از احتمال عدم افزایش بهای گاز در شش ماهه نخست امسال خبر دادند به گفته این منابع لزوم تقویت صادرات محصولات پتروشیمی موجب تغییرات تصمیمات دولتی به ویژه در زمینه صادرات محصولات پتروشیمی و بهای خوراک این واحدها شده است.

دیروز معاون وزیر نفت با تشریح ساز و کار جدید صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری ایران، از صادرات ۱۳ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به بازارهای چهار گوشه جهان تا پایان سال ۹۲ خبر داد.

عبدالحسین بیات در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر درباره شرایط جدید صادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری، گفت: برای سال‌جاری پیش‌بینی می‌شود تولید محصولات پتروشیمی و پلیمری کشور به مرز ۵۰ میلیون تن افزایش یابد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه از این میزان تولید بیش از ۳۶ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی به بازارهای داخلی و بین‌المللی عرضه خواهد شد، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال میزان فروش محصولات پتروشیمی به بازارهای داخلی به ۱۹ میلیون تن و میزان صادرات به ۴/۱۷ میلیون تن افزایش یابد.

این عضو هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه مطابق با مکاتبات انجام گرفته قرار است وزارت صنعت کل نیاز صنایع تکمیلی پتروشیمی داخلی تا پایان سال ۹۲ را به صورت تفکیک شده ماهانه اعلام کند، افزود: از این رو، مجتمع‌های پتروشیمی پس از تامین کامل نیازهای داخلی مازاد محصولات پتروشیمیایی را به بازارهای جهانی صادر خواهند کرد.

معاون وزیر نفت در پاسخ به پرسش مهر در خصوص ساز و کار عرضه محصولات پتروشیمی در بازارهای داخل کشور توضیح داد: مطابق با الگویی که برای توزیع کود اوره تعریف شده است، انواع محصولات پتروشیمی و پلیمری مورد نیاز صنایع داخلی از طریق بورس عرضه می‌شود و مازاد نیاز داخلی صادر خواهد شد.

در گروه پتروشیمی دیروز ناظر بازار از عدم شمولیت ضوابط رفع گره معاملاتی در مورد نماد خلیج فارس خبر داد.هلدینگ خلیج فارس دیروز با صف بیش از۱۰۰میلیون سهمی مواجه شد.

در گروه شرکت‌های هلدینگی دیروز سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی با گشایش نماد پس از اعلام سود جدید شرکت مواجه شد. «وصندوق» که به زودی عرضه اولیه شرکت پتروشیمی جم را تجربه خواهد کرد، در چند ماهه اخیر با حضور مدیریت جدید و هماهنگی بیشتر با تامین اجتماعی نقش بیشتری را در بازار ایفا کرده است. «وصندوق» دیروز تا ۱۴درصد جهش قیمتی را تجربه کرد.براساس گزارش اخیر شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با ۷۲۰ میلیارد تومان سرمایه در گزارش اخیر خود برای هر سهم در سال مالی منتهی به شهریور ۹۲ بر اساس عملکرد واقعی دوره ۶ ماهه مبلغ ۷۵ تومان سود خالص پیش‌بینی کرده که در دوره مورد بررسی موفق به پوشش ۱۴ درصد از آن شده است.

براساس مصوبه هیات مدیره شرکت پتروشیمی جم، پیشنهاد تقسیم سود شرکت پتروشیمی جم از ۴۰ درصد سود خالص به ۸۰ درصد سود خالص تغییر یافته و همچنین در بودجه پیش بینی شده برای سال مالی منتهی به ۹۲عوایدحاصل از فروش سهام ایران خودرو لحاظ نشده و به محض اتخاذ نتیجه نهایی، تاثیرات مربوطه به صورت رسمی و از طریق سازمان بورس اعلام خواهد شد.در این گروه دیروز سرمایه‌گذاری امید با انتشار گزارش توانست با ۲درصد جهش مواجه شود. در این گزارش، امید با ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه اطلاعات و صورت‌های مالی ۱۲ ماهه منتهی به ۳۰ دی۹۱ را منتشر کرده است.

«وامید» که بیشترین حجم سرمایه‌گذاری‌هایش (نزدیک به ۳۳ درصد) را به شرکت‌های فعال در زمینه استخراج کانه‌های فلزی تخصیص داده در پرتفوی سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس افزایش ارزشی بیش از ۶هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان نسبت به بهای تمام شده داشته است.

این شرکت برای هر سهم خود در سال مالی ۹۲ مبلغ ۱۰۴۵ ریال عایدی خالص و تقسیم ۸۰ درصد ازEPS در سال‌های ۹۱ و ۹۲ را در برنامه خود گنجانده است.در گروه معدنی، بحث در مورد قیمت جهانی سنگ آهن مورد توجه بود. شرکت معدنی واله برزیل بر این باور است که بازار سنگ‌آهن در چین رونق خواهد داشت و بعید است قیمت سنگ‌آهن به کمتر از ۱۱۰ دلار در هر تن سی اف آر برسد.

به نظر این شرکت معدنی اگر تقاضای سنگ‌آهن کاهش یابد، شرکت‌هایی که هزینه تولید بالایی دارند از بازار سنگ‌آهن حذف می‌شوند در نتیجه عرضه کاهش می‌یابد و مانع از افت قیمت بیشتر خواهد شد. در گروه سیمانی دیروز برخی از نمادهای سیمانی با رشد قیمت همراه شدند. علی‌محمد بُد در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، افزود: روز گذشته تفاهم‌نامه‌ای بین انجمن سیمان و وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد سرمایه‌گذاری، توسعه صنعت سیمان و آینده این صنعت و آزادسازی صادرات و تولید سیمان بسته شد.

وی گفت: براساس این تفاهم‌نامه آزاد‌سازی قیمت و صادرات سیمان انجام خواهد شد، چون عرضه و تقاضا در داخل کشور کافی است و حتی تولید سیمان بیش از تقاضا است.

وی در مورد اینکه آیا در تفاهم نامه با وزارت صنعت قیمت سیمان مشخص شده است، گفت: هنوز قیمت معلوم نیست چون تولید کنندگان سیمان می‌خواهند صادرات این محصول معدنی انجام شود و به قیمت بالا صادر شود، اما از این طرف برای عرضه در داخل کشور نیز باید قیمت مناسب باشد که قدرت خرید وجود داشته باشد، بنابراین ارتباط تولید داخل و صادرات باید برقرار شود.

در گروه فلزی، دیروز شرکت ملی سرب و روی با ۵۰ریال تقسیم سود همراه شد.در مجموع بازار دیروز بازار مثبتی بود که ۱۱۷میلیارد تومان سهام معامله شد که ۱۳درصد آن را معامله صندوق بازنشستگی تشکیل داد. از ۲۵۳نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۶۱نماد با کاهش قیمت و ۱۸۸نماد با رشد قیمت همراه شدند و سایر نمادها بدون تغییر بودند.

عکس: آکو سالمی