جلیلی و اشتون: نشست استانبول مفید بود - ۲۸ اردیبهشت ۹۲
عکس: خبرگزاری فارس، حسن موسوی رضایت دو جانبه از ضیافت شام چهارساعته در کنسولگری ایران
جلیلی و اشتون: نشست استانبول مفید بود
ایران و آژانس بر ادامه گفتوگوها تاکید کردند، اما برای آن تاریخی تعیین نشد
دنیایاقتصاد- مرجان توحیدی: ضیافت شامی که ۴ ساعت به طول انجامید به علاوه مذاکراتی که هشت ساعت به طور فشرده زمان برد؛ ۱۲ ساعت گفت و گوی فنی و سیاسی ایران با نمایندگان آژانس انرژی اتمی و گروه ۱+۵ بر سر برنامه اتمی خود از صبح روز ۱۵ ماه مه (۲۵ اردیبهشت) در وین آغاز شد و اواخر همان روز در استانبول پایان یافت.
عکس: خبرگزاری فارس، حسن موسوی رضایت دو جانبه از ضیافت شام چهارساعته در کنسولگری ایران
جلیلی و اشتون: نشست استانبول مفید بود
ایران و آژانس بر ادامه گفتوگوها تاکید کردند، اما برای آن تاریخی تعیین نشد
دنیایاقتصاد- مرجان توحیدی: ضیافت شامی که ۴ ساعت به طول انجامید به علاوه مذاکراتی که هشت ساعت به طور فشرده زمان برد؛ ۱۲ ساعت گفت و گوی فنی و سیاسی ایران با نمایندگان آژانس انرژی اتمی و گروه ۱+۵ بر سر برنامه اتمی خود از صبح روز ۱۵ ماه مه (۲۵ اردیبهشت) در وین آغاز شد و اواخر همان روز در استانبول پایان یافت. مذاکراتی که هم نماینده ایران در آژانس و هم سرپرست تیم مذاکرهکننده هستهای با شش قدرت جهانی یعنی علیاصغر سلطانیه و سعید جلیلی هرکدام مذاکرات خود را مفید ارزیابی کردند.
البته کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی در این باره هم نظر بود. بر همین اساس هم قرار شد تا جلیلی و اشتون برای ادامه گفتوگوها و ملاقات با یکدیگر هم، رایزنی داشته باشند. تاریخ این رایزنیها هم با عبارت «به زودی» اعلام شد.
درسوی دیگرهم اگرچه علیاصغر سلطانیه، مذاکرهکننده ارشد ایران با آژانس گفتوگوهای خود را با هرمان ناکارتس نماینده آژانس به مانند همیشه سازنده توصیف کرد: اما ناکارتس اعلام کرد که طرفین باز هم نتوانستند بر سر رسیدن به یک مدالیته توافق حاصل کنند، اما آژانس به ادامه گفتوگوها با ایران تا حصول نتیجه پایبند خواهد بود. با این حال تاریخی برای ادامه این گفتوگوها تعیین نشد هرچند که سلطانیه اطلاع داده که قرار است آقای ناکارتس با وی گفتوگوهایی را انجام دهد و سپس تاریخ مذاکرات بعدی اعلام شود. این؛ نتیجه تقریبا ۱۲ ساعت مذاکرات فنی و سیاسی ایران بر سر پرونده اتمیاش با نمایندگان آژانس و کشورهای گروه ۱+۵ بود.
گفتوگوهایی که برای تداوم هیچکدام از آنها تاریخ دقیقی تعیین نشد، هرچند که سعید جلیلی در کنفرانس مطبوعاتیاش پس از مذاکرات با اشتون، تاکید کرد که چه قبل و چه بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران برای پیگیری مذاکرات آمادگی دارد. مذاکراتی که به گفته جلیلی و اشتون طرفین همچنان مشغول چانه زنی بر سر پشنهادهایی هستند که در جریان مذاکرات آلماتی یک و دو به یکدیگر ارائه کردهاند و همواره تاکید میکنند که طرف مقابلشان باید به این پیشنهادها پاسخ بدهد، البته از نوع مثبت و سازنده.
همین پیشنهادها هم محورملاقات دو جانبه سعید جلیلی و کاترین اشتون در سرکنسولگری ایران در استانبول بود. ضیافت شامی که قرار بود ساعت ۹ شب به وقت استانبول برگزار شود و در نهایت ساعت ۱۰ شب به وقت محلی آغاز شد و تا ساعت یک بامداد هم ادامه داشت. هرچند که علی باقری معاون جلیلی و هیلگا اشمیت معاون اشتون هم آنها را در این ضیافت تنها نگذاشتند و همراهی کردند. جلیلی و اشتون اما پس از پایان این نشست در حیاط سرکنسولگری، گفتوگوهای خود را مثبت ارزیابی کردند.
به طوری که سعید جلیلی در پایان این دیدار به خبرنگاران گفت: گفتوگوهای مفیدی داشتیم و مقرر شد برای نزدیکتر شدن دیدگاههایمان به زودی با یکدیگر دیدار کنیم. به گزارش «ایسنا»، وی افزود: برای تعیین زمان این دیدار به زودی رایزنی خواهیم کرد.کاترین اشتون نیز گفت: ما بحثهای مفیدی داشتیم. در این دیدار باردیگر درباره پیشنهادهای ارائه شده بحت کردیم و اکنون برای مرحله بعدی این فرآیند بیشتر خواهیم اندیشید. مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره زمان دیدار آیندهاش با مذاکره کننده ارشد ایران گفت: در آینده نزدیک برای تعیین زمان این دیدار با یکدیگر گفتوگو خواهیم کرد.
دو طرف غیر از این به نکته دیگری اشاره نکردند، به ویژه در خصوص پیشنهادهایی که در دو دور مذاکره در آلماتی رد و بدل کردند. ۱+۵ در آلماتی یک به ایران پیشنهاد داد تا سطح فعالیتهای هستهای خود را کاهش دهد. به طور مثال تعلیق غنیسازی اورانیوم ۲۰ درصد در مدت شش ماه و کاهش سطح فعالیتها در سایت هستهای فردو در قبال لغو تحریم تجارت طلا و سایر فلزات گرانبها و البته صادارت پتروشیمی. موضوعی که ایران آن را گامی مثبت اما ناکافی از سوی غرب ارزیابی کرد و قرار بود تا در جریان آلماتی دو این پیشنهادها و درخواستها متوازن شود. بر همین اساس هم ایران در آلماتی دو پیشنهادهای خود در مذاکرات مسکو را مجداد روی میز گذاشت، البته به گفته سعید جلیلی نسخه به روز شده این پیشنهاد ارائه شد که در آن جواب پیشنهادهای آلماتی یک هم گنجانده شده بوده است. اشتون اعلام کرد که با رایزنی با وزیران خارجه شش کشور جواب ایران را خواهد داد. از این رو به نظر میرسید که ضیافت شام دو نفره مکانی باشد برای پاسخگویی نماینده شش کشور به پیشنهادهای ایران. اتفاقی که بنا به اخبار و گزارشها همچنان روی نداده است و طرفین ظاهرا یک بار دیگر روی پیشنهادهای هم متمرکز شدهاند. این نتیجه مفروض تقریبا از اظهارات جلیلی در کنفرانس مطبوعاتیاش حاصل میشود.
تعامل بیشتر با ایدههای جدید
مذاکرهکننده ارشد ایران، فردای گفتوگوی خود با اشتون در محل سرکنسولگری ایران یک نشست خبری ترتیب داد. او در این نشست با اشاره به دیدارش با اشتون بار دیگر تاکید کرد که قرار شد با ایدههای جدید برای موضوعات متقابل تعامل بیشتری صورت گیرد و گفتوگوها را ادامه دهیم.
وی همچنین با اشاره به منطق مشخص و ابتکارات روشن و اقتدار ملی، منطقهای و بینالمللی ایران اظهار کرد: بر این مبنا گفتوگوهای هستهای با شش قدرت جهانی انجام شده است.
مذاکرهکننده ارشد ایران اظهار کرد: قرار شد دو طرف با ایدههای جدید بر موضوعات مورد نظر تعامل بیشتری صورت دهند و گفتوگوها در آینده نزدیک ادامه مییابد. همزمان ما مذاکرات خوبی هم در وین با آژانس داشتیم.
مذاکرهکننده ارشد ایران درباره دور بعدی مذاکرات ایران و ۱+۵ اضافه کرد: خانم اشتون گفتند که گفتوگوهای انجام شده طولانی، مفید و سازنده بوده و من هم تاکید کردم در این گفتوگوها ایدههایی مطرح شد که چه کنیم دیدگاهها را به هم نزدیکتر کنیم؛ قرار شد درباره این دیدگاهها تامل بیشتری شود.
ادامه مذاکرات قبل یا بعد ازانتخابات
جلیلی افزود: در این گفتوگوها تاکید شد که مذاکرات ادامه یابد. ما آمادگی لازم را داریم که گفتوگوها را هر زمان که آنها بخواهند ادامه دهیم این گفتوگوها میتواند قبل و بعد از انتخابات ادامه پیدا کند، زیرا که این موضوعات ملی و فراجناحی است و مورد پشتیبانی همه مردم و گروههای سیاسی قرار گرفته است. بر همین مبنا قرار شد برای ادامه گفتوگوها در تماس باشیم. جلیلی تاکید کرد: پیشنهاد ما در آلماتی دو یک فرصت برای همکاری است و امیدواریم بتوانند زمینه استفاده لازم از این فرصت را فراهم کنند.
به هر روی فارغ از جزئیات مذاکرات جلیلی و اشتون که به جزئیات آن اشارهای نشد، ایران در وین هم مشغول چانهزنی با معاون آمانو مدیر کل آژانس انرژی اتمی بود تا طرفین بتوانند درباره تدوین یک مدالیته به تفاهم برسند. مدالیتهای که طبق آن به ابهامات و ادعاهای آژانس درباره پرونده هستهای ایران از جمله ادعای انجام فعالیتهای مشکوک هستهای در سایت پارچین و نحوه بازدید از آن پاسخ داده شود. اما ظاهرا دو طرف باز هم نتوانستند درباره تدوین مدالیته مذکور به توافق برسند. هرمان ناکارتس، معاون آمانو در امور پادمانها پس از انجام گفتوگوهای هشت ساعته با ایران در محل نمایندگی ایران در وین گفت که گفتگوهای فشردهای میان دو طرف انجام شد، اما هنوز نتوانستهایم رویکرد ساختاری را به سرانجام برسانیم. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری فرانسه، معاون مدیرکل آژانس گفت: ما باید بهترین تلاشهای خود را انجام دهیم تا در این راه موفق شویم. ما به راه خود ادامه داده و این روند را به پایان خواهیم رساند. سلطانیه هم در گفتوگو با خبرگزاری فارس افزود: در این مذاکرات فشرده پیرامون مدالیته و چارچوب موضوعات باقیمانده مباحث فشرده فنی انجام شده و طرفین در رابطه با برخی موارد باقیمانده پیشنهادهای کتبی ارائه کردند و قرار شد تا در نشست آینده این پیشنهادها بررسی و برای نزدیک کردن نظرات و بالاخره فراهم آوردن شرایط برای توافق متن پیشنهادها خود را در نشست آینده ارائه کنند.
ارسال نظر