۳ هزار نفر رد شدند، ۲۹۷ هزار نفر تایید

دنیای اقتصاد- به گفته رییس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها از مجموع ۳۰۰ هزار و ۱۶۵ داوطلب شوراها، حدود ۳ هزار نفر رد صلاحیت و بیش از ۹۰ درصد آنان نیز تایید شده‌اند. در عین حال رییس هیات نظارت بر انتخابات شورای استان تهران نیز می‌گوید: «خرداد، نتیجه رسیدگی به اعتراض رد صلاحیت‌شدگان در انتخابات شوراها اعلام می‌شود.» پیش از این، خبرگزاری «مهر» در گزارشی به ردصلاحیت ۲۰۳ داوطلب کاندیداتوری دور چهارم شورای شهر تهران در هیات‌های اجرایی اشاره کرده بود و از معصومه ابتکار، احمد حکیمی‌پور، عبدالرضا داوری، مجید نصیرپور، احمد دنیامالی، علیرضا دبیر، درودیان، الهه راستگو، فاطمه راکعی، علی ربیعی، مسعود سلطانی فر، محمد شاهی عرب لو، علی صالح آبادی، فریدون عموزاده خلیلی، حبیب الله کاسه ساز، محمد غریبانی، محمد حسن مختاباد، محمد هاشم مهیمنی و محسن هاشمی را به عنوان رد صلاحیت شده‌ها نام برده بود.

بالای ۹۰ درصد تایید شدند

با این حال، محمد جواد کولیوند درباره آخرین آمار مربوط به داوطلبان انتخابات چهارمین دوره شوراهای شهر و روستا اظهار کرد: تا روز سه شنبه ۲ هزار و ۸۱۰ نفر از ردصلاحیت شده‌ها اعتراض کردند که نسبت به مجموع کاندیداها، رقمی کمتر از یک درصد را شامل می‌شود.

رییس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، افزود: بر این اساس بیش از ۹۰ درصد نامزدها تایید صلاحیت شدند و از بین کسانی که صلاحیت آنها احراز نشده نیز حدود ۹۴ درصد اعتراض کردند و ۵ درصد نیز اعتراض نکردند.

شهری‌ها بیشتر رد شدند

وی همچنین اعلام کرد که بیش از ۶۵ درصد رد‌صلاحیت‌شدگان مربوط به شهرها هستند و حدود ۳۵ درصد نیز مربوط به انتخابات شوراهای روستا می‌شوند. کولیوند درباره علت اعلام اسامی برخی رد صلاحیت شدگان تصریح کرد: طبق ماده ۵۰ قانون شوراها دلیل رد صلاحیت افراد در هیات اجرایی به صورت محرمانه به آنها اعلام می‌شود و برخی از آنها خودشان مصاحبه و اعلام کردند که رد صلاحیت شدند.

دلایل رد صلاحیت‌ها چه بود؟

کولیوند همچنین دلایل رد صلاحیت‌ها را مختلف و برخی از آنها را عدم اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت فقیه، تلاش برای تحکیم رژیم گذشته، محکومیت قضایی به جرم غصب اموال عمومی و همچنین محکومیت قضایی به جرم خیانت و کلاهبرداری عنوان کرد. رییس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها گفت: انتخابات در جمهوری اسلامی توسط مردم اجرا و نظارت می‌شود و اگر کسی در هیات اجرایی رد صلاحیت شد راه برای اعتراض او باز است.

کولیوند توضیح داد: همان طور که پرونده افراد تایید صلاحیت شده در هیات‌های اجرایی پس از ارجاع در هیات نظارت همان شهر بررسی و اعلام نظر می‌شود، کسانی که در هیات اجرایی رد صلاحیت می‌شوند هم ۴ روز فرصت اعتراض دارند. وی ادامه داد: بر اساس تبصره یک و ۲ ماده ۵۰ ردصلاحیت شدگان پس از دریافت کتبی دلایل رد صلاحیت در روستاها و بخش‌ها می‌توانند به هیات نظارت شهرستان و در شهرها به هیات عالی استان اعتراض کنند. وی تصریح کرد: هیات‌های عالی استان‌ها و هیات‌های شهرستان‌ها تا جمعه ۲۸ اردیبهشت فرصت بررسی پرونده‌ها را دارند و هیات مرکزی نظارت از ۲۹ اردیبهشت کار خود را آغاز می‌کند. کولیوند متذکر شد که قانون دست هیات مرکزی نظارت را برای بررسی و اعلام نتیجه رسیدگی به صلاحیت‌ها باز گذاشته و حتی تا ۲۴ ساعت قبل از برگزاری انتخابات می‌تواند نتیجه بررسی‌ها را اعلام کند. رییس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها درباره نحوه تشخیص عدم التزام افراد به اسلام و ولایت فقیه توضیح داد: رد صلاحیت افراد به دلیل عدم اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت فقیه بر اساس بند «ج» ماده ۲۶ انجام می‌شود. وی افزود: علاوه بر این این موضوع رفتار و کردار و همچنین سوابق و موضع‌گیری‌ها و همچنین عملکرد افراد در دوره تصدی احتمالی مسوولیت‌هایشان مورد استناد قرار می‌گیرد.