دنیای اقتصاد- امروز می‌تواند روزی مهم در پرونده هسته‌ای ایران باشد؛ در استانبول، سعید جلیلی و کاترین اشتون، دو مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران و ۱+۵ پشت میز مذاکره می‌نشینند و در وین، علی اصغر سلطانیه دور تازه‌ای از گفت‌وگو با مقامات بلندپایه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر موضوعات فنی مورد اختلاف را آغاز می‌کند. اگرچه دیپلمات‌های غربی چندان به پیشرفت در وین امیدوار نیستند، اما به نظر می‌رسد موضوع در استانبول متفاوت باشد؛ چراکه در پی تبادل چند سری پیشنهاد میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در مذاکرات آلماتی یک و دو، زمینه‌هایی برای توافق میان دو طرف فراهم شده است. هرچند در پایان نشست «آلماتی‌دو»، نمایندگان ۱+۵ پاسخ به بسته پیشنهادی تهران را به مشورت با پایتخت‌هایشان منوط کردند و قرار است امروز (در واقع امشب) در کنسولگری ایران در استانبول نتیجه این مشورت‌ها به اطلاع سعید جلیلی برسد. نتیجه‌ای که سخنگوی جدید وزارت امور خارجه ایران ابراز امیدواری کرده «مثبت باشد.» عباس عراقچی گفته است: «ما منتظر هستیم پاسخ خانم اشتون را بشنویم و امیدواریم برخورد سازنده‌ای با پیشنهادهای ایران شده باشد.» جلیلی با اشتون مذاکره می‌کند، سلطانیه با ناکارتس

قرار هسته‌ای در وین و استانبول

عراقچی: امیدواریم ۱+۵ برخورد سازنده‌ای با پیشنهادهای ایران داشته باشد

دنیای‌اقتصاد- وین و استانبول؛ امروز ۲۵ اردیبهشت شاهد رایزنی‌های فنی و سیاسی درباره برنامه هسته‌ای ایران خواهند بود. از یک سو سعید جلیلی به استانبول رفته تا با کاترین اشتون، ملاقاتی دوجانبه داشته باشد و از سوی دیگر هم علی اصغر سلطانیه قرار است در وین با هرمان ناکارتس دور میز مذاکرات بنشینند.

به این ترتیب استانبول محل مذاکرات سیاسی بر سر برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود و وین هم محل مذاکرات فنی.

مذاکرات سیاسی ایران و گروه ۱+۵ به اینجا کشید که قرار شد نمایندگان شش قدرت جهانی پس از مذاکرات آلماتی دو به پیشنهادهای ایران پاسخ بدهند و برای ارائه همین پاسخ هم بنا شد تا با وزرای خارجه شش کشور رایزنی کنند و نتیجه را به اطلاع جلیلی برسانند. این اطلاع‌رسانی هرچند قدری به طول انجامید، اما سرانجام قرار شد تا جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی که البته کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران هم شده است با کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در استانبول به صورت دو جانبه دیدار کنند. احتمالا در این دیدار درباره تداوم گفت‌وگوها و چگونگی ادامه مذاکرات با توجه به پیشنهادهای ایران و ۱+۵ به یکدیگر بحث خواهد شد. همزمان نمایندگان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی هم قرار است در وین بر سر رسیدن به یک چارچوب و مدالیته برای حل ابهامات فنی آژانس در خصوص برنامه هسته‌ای ایران با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی هم یک روز پیش از برگزاری مذاکرات نسبت به نتایج آن ابراز خوش‌بینی کرده و به خبرگزاری رویترز گفت که از این نشست انتظار پیشرفت دارد و ایران در این گفت‌وگوها جدی است.

به گزارش «ایسنا»، رویترز در عین حال به نقل از یک دیپلمات غربی مستقر در پایتخت اتریش مدعی شد که او «اصلا دلیلی برای خوش‌بینی» نمی‌بیند و دیگر نمایندگان نیز گفته‌اند که انتظار پیشرفت ندارند.رویترزهمچنین با اشاره به اصرار آژانس برای دیدار از پارچین افزود: تا زمانی که درخصوص این چارچوب مذاکره و توافق نشود، هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد.

البته انجام این گفت‌وگوها در یک روز، این گمانه را مطرح کرده است که آیا امکان اثرگذاری نتایج این مذاکرات بر هم وجود خواهد داشت یا خیر، مساله‌ای که به همراه برخی دیگر از گمانه‌ها در نشست خبری سخنگوی جدید وزارت خارجه مورد بحث قرار گرفت. عباس عراقچی که پس از استعفای رامین مهمانپرست جایگزین او شده است، خود از اعضای تیم مذاکره‌کننده ایران با اعضای گروه ۱+۵ است. عراقچی تلویحا اثرگذاری مذاکرات را تایید کرده و در اولین نشست خود درباره طرح گمانه مزبور گفت که در عالم سیاست و دیپلماسی همه چیز بر یکدیگر تاثیر می‌گذارد. مذاکراتی که با آژانس صورت می‌گیرد برای رسیدن به یک چارچوب برای رفع ابهاماتی است که فراتر از تعهدات ما به «ان پی تی» مطرح شده است، اما به هر حال امیدوار هستیم مذاکرات اردیبهشت، پیشرفت خوبی داشته باشد اما در موضوع هسته‌ای نمی‌شود همکاری‌های ایران و آژانس را در قالب کلی‌تر مذاکراتی که با ۱+۵ صورت می‌گیرد از هم تفکیک کرد. آنچه که به تعهدات مربوط می‌شود سر جای خود است و به هیچ چیز دیگری مربوط نیست، اما فراتر از تعهدات مسلما با عوامل و فاکتورهای دیگر مربوط است.

عراقچی درباره‌ اظهارات مطرح شده درباره‌ نیروگاه بوشهر از سوی آمانو و تمایل آژانس به بازرسی‌های فنی برای تایید ایمنی نیروگاه بوشهر پس از زلزله‌های نواحی جنوب کشور گفت: توافقات پادمانی با آژانس درباره نیروگاه بوشهر داریم و در چارچوب این توافقات همه‌گونه با آژانس همکاری داشته و داریم و خواهیم داشت؛ بنابراین آنچه درباره ایمنی نیروگاه بوشهر در چارچوب موافقت‌نامه پادمانی در حیطه وظایف آژانس و آقای آمانو قرار می‌گیرد، برایش آمادگی داریم.

نشست دو جانبه جلیلی و اشتون هم البته موضوع دیگر بحث نشست عراقچی بود. او با اشاره به اینکه قرار بود نمایندگان شش کشور نتایج مشورت‌های خود با وزرای خارجه‌شان را به اطلاع ایران برسانند و این موضوع البته قدری با تاخیر مواجه شده است ،گفت : اینکه مشورت‌های آنها تاکنون طول کشیده است از یک دید خوشبینانه می‌تواند مثبت باشد. امیدواریم پاسخ خانم اشتون در ملاقات دو جانبه‌ای که ۲۵ اردیبهشت قرار است با آقای جلیلی در استانبول داشته باشد سازنده‌ باشد. ما منتظر هستیم پاسخ ایشان را بشنویم و امیدواریم برخورد سازنده‌ای با پیشنهادهای ایران شده باشد.

به گزارش «ایسنا»، عراقچی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص کاندیداتوری سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری و اینکه آیا این ثبت‌نام پیام خاصی را برای غرب به همراه دارد؟ اظهار کرد: به این معنا نخواهد بود. انتخابات به صورت کلی تاثیرات خود را بر پرونده هسته‌ای ایران خواهد گذاشت. نه از این جهت که تغییراتی در مواضع اصولی ما صورت می‌گیرد. مواضع جمهوری اسلامی ایران در بحث هسته‌ای مبتنی بر حقوق ملت ایران، مواضع اصولی و غیرقابل سازش است. وی ادامه داد: هر دولتی در انتخابات بر سر کار بیاید این روند را ادامه می‌دهد و از منافع اصولی و حقوق ملت ایران در بحث هسته‌ای دفاع می‌کند. سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: اگر گروه ۱+۵ ترجیح می‌دهند تا بعد از انتخابات صبر کنند به خودشان مربوط است ولی از نظر ما روند مذاکرات مسیر طبیعی خود را می‌تواند طی کند.

تلاش کنگره آمریکا برای تحریم کامل نفتی ایران؟

روزنامه «واشنگتن پست» از تلاش گروهی از قانونگذاران و تحلیلگران آمریکایی در ادامه سیاست‌های یک جانبه این کشور علیه ایران برای تحریم کامل نفتی ایران خبر داد.

به گزارش «ایسنا»، این روزنامه نوشت: گروهی از قانونگذاران و تحلیلگران آمریکایی پیشنهاد قطع کامل ارتباط ایران با بازارهای جهانی نفت را مطرح کرده اند. حامیان این اقدام مدعی‌اند که افزایش تولید نفت و گاز در خاورمیانه و آمریکای شمالی، سازماندهی اولین بایکوت جهانی حقیقی نفت ایران را به لحاظ اقتصادی ممکن می‌کند و این اقدام اگر موفق شود، چهارمین تولید کننده بزرگ نفت جهان را به حاشیه می‌کشد و ایران را به تغییر سیاست‌های هسته‌ای وادار می‌کند. برخی اقتصاددانان و مقامات دولت اوباما از این پیشنهاد که بخش‌هایی از آن در کنگره به گردش درآمده، انتقاد کرده و می‌گویند: این اقدام می‌تواند بازار نفت را مختل کرده و متحدان آمریکا را دور ‌کند و به افزایش بهای انرژی منجر ‌شود. مقامات کاخ سفید می‌گویند در حال بررسی جایگزین‌هایی برای کاهش بیش‌تر فروش نفت ایران هستند. در عین حال دولت و کنگره برای تدابیر مالی جدید به منظور بستن مفرهایی اعمال فشار می‌کنند که به ایران اجازه می‌دهد در ازای فروش نفت و گاز، ارز دریافت کند. براساس این گزارش کنگره همچنین به دنبال بستن مفری است که برخی آن را «مفر طلایی» می‌خوانند و آن ضعف در قانون فعلی تحریم‌ها است که باعث می‌شود ایران بتواند به طلا در ازای فروش‌های خود دسترسی پیدا کند. عباس عراقچی سخنگوی وزارت امور خارجه اما در واکنش به اعمال فشار بیشتر آمریکا به ایران گفت: این اظهارات دلسردکننده است و نشان‌دهنده‌ آمادگی نداشتن و نداشتن درک درست از موقعیت توسط کسانی است که مدعی این فشارها هستند. تجربه ثابت کرده که فشارهای بیشتر و تهدیدهای مختلف هرگز چاره‌گشا نبوده و بخشی از راه‌حل مشکل نیست؛ بلکه مذاکرات هدفمند و با حسن نیت تنها راهی است که می‌تواند به راه‌حل برسد. سیاست فشار هرگز جواب نداده و نخواهد داد.