بن بست فولادیها در بورس
احتمال کاهش قیمت محصولات ذوب آهن تقویت شد
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: در شرایطی که روز گذشته میانگین قیمت محصولات فولادی در بورس کالا دوباره با قیمتهای پایین تری عرضه شد، اما به دلیل نبود تقاضا در بازار و مشخص نبودن شرایط آینده برای معاملهگران، این عرضهها دوباره بدون خریدار باقی ماند تا جایی که حتی میلگرد ۱۶۲۰ تومانی هم فروش نرفت. این در حالی است که قیمت میلگرد دیروز در بازار آزاد و در انبارهای عمده فروشی با ۱۰ تومان رشد به ۱۶۹۰ تومان هم رسیده بود. در همین حال هنوز هم خبری از عرضه محصولات ذوب آهن اصفهان در بورس نیست و گفته میشود بورس همچنان قیمت یک هزارو ۸۸۰ تومان این شرکت را نپذیرفته هرچند که بسیاری از معاملهگران معتقدند با توجه به ضرورت فروش کالا و جریان نقدینگی که واحدهای تولید در این شرایط به آن نیاز دارند احتمالا در صورت تداوم این شرایط قیمتهای این شرکت هم در بورس کاهش خواهد یافت به خصوص که پس از انتشار جدول مربوط به قیمتهای تولید ذوب آهن، بسیاری از تجار در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» این نظر را مطرح کردند که رقم نهایی اعلام شده در این جدول بالا بوده و باید قیمتی بین نرخ اعلامی ذوب آهن و قیمت خصوصیها در بورس عرضه شود.
به گفته نامداری معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران در خصوص عدم پذیرش قیمتهای ذوب آهن از سوی بورس با اشاره به قیمت ۱۵۰۰ تومان شمش در بورس کالا و قیمتهای بازار آزاد شمش که از این رقم پایین تر اعلام شده، میگوید: با توجه به هزینههای تولید که به نظر نمیرسد بالاتر از ۱۳۰ تومان باشد و حتی با در نظر گرفتن کیفیت محصول این شرکت و از سوی دیگر با در نظر گرفتن قیمت بخش خصوصی که حتی ۱۶۲۰ تومان هم عرضه داشتهاند بورس نمی تواند رقم اعلام شده ذوب آهن را قبول کند و باید کاهش قیمت انجام شود، البته بورس عدد یا رقمی را برای شرکتها اعلام یا اجبار نمیکند.
وی این سیاست قیمتی را تنها بر مبنای قیمتهای بازار و فرمولهای قیمتگذاری میداند و اعلام کرد که عدم موافقت بورس در این مدت با نرخ ذوب آهن ارتباطی با موضوع طرح تعیین قیمتها بر اساس نرخ جهانی ندارد و هنوز در این خصوص موضوعی به بورس ابلاغ نشده.
به گفته وی همانطور که در شرایط افزایش قیمتها، بورس اجازه نداد تا نگرانیهایی که وجود دارد از روند کشف قیمتها جلوگیری کند در حال حاضر هم نباید اجازه داد تا نگرانیهایی که در خصوص تولید و مسائل مربوط به آن وجود دارد، جلوی کشف قیمتها و مکانیزم بورس را بگیرد؛ بنابراین با توجه به عرضه و تقاضایی که این روزها در بورس ثبت میشود و قیمتهای بازار آزاد شرکتها در بورس باید حرکت خود را با بازار هماهنگ کنند.
البته شایعاتی وجود دارد که تصمیمگیری در مورد عرضه ذوب آهن به هفته آینده موکول شده و در این میان احتمال کاهش قیمت وجود دارد که در صورت تایید این مطلب عرضه محصولات این شرکت روز چهارشنبه هفته آینده انجام خواهد شد.
دلایل عدم استقبال بازار از عرضه خصوصیها
البته دیروز در مورد معامله نشدن محصولات عرضه شده در بورس نظرات متفاوتی ارائه میشود. به گفته کارگزاران با توجه به اینکه در بازار همین کالاها را میتوان با قیمتهای بورس تهیه کرد و با در نظر گرفتن اینکه حتی با شرایط اعتباری امکان خرید از بازار وجود دارد و با انبوه کالاهایی که در بازار وجود دارد و بالا بودن حجم عرضه، خرید از بورس بدون اعتبار و لزوم واریز قبل از معاملات که از قوانین بورس است جذابیتی برای مشتریان ندارد.
یکی از کارگزاران بورس کالا در اینباره میگوید: البته با در نظر گرفتن اینکه بازار آهن از امروز تا حدودی به استقبال تعطیلات مذهبی میرود و تا پایان هفته بعد هم بسیاری از معاملات معلق است، اصولا خرید در معاملات روز چهارشنبه بورس حتی اگر از لحاظ قیمتی و بازار توجیه داشت، باز هم انجام نمیشد، اما واقعیت دیگری که وجود دارد این است که اصولا در حال حاضر برای معاملهگران بورس مشخص نیست که قیمت واقعی بورس چند است؛ چرا که معامله از سوی ذوب آهن انجام نشده و خریداران در انتظار ثبت نرخهای ذوب آهن یا نیشابور به عنوان عرضهکنندگان اصلی بورس هستند.
از سوی دیگر در روزهای اخیر شایعاتی مطرح شده که بازرسیهای جسته و گریخته از انبارهای بازار باعث شده تا بعضی از کالاهای انبار شده به بازار سرازیر شود و این موضوع میزان عرضه را در بازار بالا برده و خریداران فعلی بازار که به لحاظ شرایط آب و هوا، در آخرین فرصت تهیه کالا و مصرف آن در پروژهها هستند ترجیح میدهند در لحظه خرید کرده و کالاهای مورد نیاز خود را از بازار به صورت نقدی تهیه کنند.
ارز، تنها فاکتور تعیینکننده بازار
در شرایطی که عرضه در بازار آزاد از تقاضا پیشی گرفته و در مقابل معاملات بورس هم فعلا به دلیل عدم توافق بر سر نرخ پایه ذوب آهن در کش و قوس است، به نظر میرسد نوسان قیمت ارز تنها فاکتور تعیینکننده قیمت در بازار است.
به گفته یکی از معاملهگران بازار آهن در حال حاضر فروشندهها فقط به نوسان قیمت ارز نگاه میکنند و براساس آن نرخها را در بازار پیشنهاد میدهند و اصولا فاکتور دیگری برای کشف قیمت فعلا وجود ندارد. به همین دلیل دیروز هم در معاملات بازار آزاد و به دنبال نوسان مثبت قیمت ارز، قیمت میلگرد تا ۱۰ تومان افزایش پیدا کرد هر چند که گفته میشد این قیمتها فقط نرخ پیشنهادی است و اصولا خریدی در بازار وجود ندارد.
به گفته معاملهگران بازار آهن در انتظار است و تصمیم خود را به بعد از تعطیلات موکول کرده است از سوی دیگر به دلیل اینکه معمولا در این برهه زمانی در طول سالهای اخیر تقاضا در بازار محدود و قیمتها نزولی میشود در نتیجه برخی معتقدند: اگر قیمت ارز در همین محدوده باقی بماند و نوسان زیادی نداشته باشد احتمالا شرایط بازار و قیمت فولاد در همین محدوده باقی خواهد ماند و بعید است که دوباره با جهش قیمت مواجه شود. البته از سوی دیگر برخی نیز نگران این موضوع هستند که در صورت کاهش واردات شمش از سوی تجار در ماههای آتی، بازار محدود شده و نگرانی از افزایش دوباره قیمتها در پایان سال، تعدادی از تجار را به خرید و دپوی کالا ترغیب کند.
در این صورت امکان دارد عرضههای ارزان فعلی بازار در اختیار تعداد معدودی از تجار که توان نقدینگی بالا، ریسک نگه داشتن و تحمل هزینههای خواب کالا را دارند، قرار بگیرد. از این رو به نظر برخی از معاملهگران این احتمال وجود دارد که این شرایط که از آن به عنوان «نخری» تعبیر میشود موقتی باشد.
ارسال نظر