احمدی‌نژاد: حرف و حدیث درست می‌کنند

دنیای اقتصاد- با پایان گرفتن ثبت‌نام از داوطلبان نامزدی ریاست‌جمهوری انرژی و هیجان تازه‌ای به فضای سیاسی کشور تزریق شد، اما کار هیجان‌سازان بی‌حاشیه تمام نشد. این بار، همدستی محمود احمدی‌نژاد و اسفندیار رحیم مشایی در آخرین لحظات نام‌نویسی نامزدها واکنش برانگیز شد. این دو دست در دست همدیگر وارد ستاد انتخابات شدند تا مشایی ثبت‌نام کند و سپس احمدی‌نژاد دست مشایی را بالا بگیرد. در این شرایط، پس از آنکه عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان بحث «مجرمانه» بودن اقدام محمود احمدی‌نژاد در همراهی اسفندیار مشایی را به میان آورد و نمایندگان مجلس نیز لب به اعتراض در این باره گشودند، دولتی‌ها به دفاع از اقدام رییس‌جمهور پرداختند. در وهله اول، احمدی‌نژاد شخصا به این ماجرا واکنش نشان داده و گفته است هر کاری کند برایش «حرف و حدیث» درست می‌کنند. با این وجود، او در این عرصه تنها نبود؛ چرا که یاران دولتی‌اش برای دفاع در برابر انتقادات به میدان آمدند، چنانکه غلامحسین الهام هم بر این نظر است که وقتی احمدی‌نژاد در مرخصی بوده به عنوان یک شخص حقیقی در کنار مشایی حاضر بوده نه رییس‌جمهور.

دولت: رفتار احمدی‌نژاد شخصی بوده

در همین شرایط، مرکز روابط عمومی دفتر رییس‌جمهور با انتشار اطلاعیه‌ای «برخی شائبه‌ها و اظهارات رسانه‌ای مبنی بر مجرم شناختن ریاست‌جمهوری که نه تنها برخلاف قواعد حقوقی و اخلاق اسلامی است، بلکه حاوی اتهام و اهانت به ریاست محترم جمهوری» دانسته است. در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «۱-ملت ایران از رشد و آگاهی و قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری برخوردار بوده و هیچ‌کس در هیچ شرایطی نمی‌تواند اراده خود را بر ملت بزرگ، مصمم و فرهنگ‌ساز ایران تحمیل نماید، ۲- ارتباط و اتحاد متقابل ملت و دولت، ارتباطی قلبی و در عمق باور آنها جای دارد و دولت امانت‌دار صادق ملت تا آخر خواهد ماند و هیچ‌گاه رابطه حاکم و محکوم و سلطنت و سلطه یکسویه نبوده و نخواهد شد، ۳- حضور و همراهی دکتر احمدی‌نژاد با جناب آقای مشایی در هنگام ثبت‌نام رفتاری غیرقانونی نیست و در چارچوب آزادی عقیده و رفتار سیاسی و شخصی است.»

در ادامه این اطلاعیه تصریح شده است:‌ «مطابق ماده ۶۶ قانون انتخابات ریاست‌جمهوری فعالیت‌های تبلیغی داوطلبان بعد از اعلام رسمی اسامی آنان از سوی شورای محترم نگهبان آغاز می‌شود و ثبت‌نام نامزدهای انتخاباتی عنوان رفتار تبلیغاتی ندارد چنانکه رفتار رسانه‌ای نیز بر این مبنا قابل توجیه است؛ چرا که در غیر این صورت بسیاری از اقدامات رسانه ملی نیز تبلیغ محسوب می‌شود. آنچه که در قانون انتخابات جرم شناخته شده است حمایت مقامات اجرایی و نظارتی دخیل در امر انتخابات و در زمان رسمی تبلیغات است. ریاست‌جمهوری جزو مقامات اجرایی که مستقیما در انتخابات مداخله دارند محسوب نمی‌شوند مهم‌ترین دلیل آن، این است که در زمانی که رییس‌جمهور کشور داوطلب انتخابات می‌شود ضرورت و نیازی به استعفا ندارد و نمی‌تواند هم داوطلب باشد و هم مسوول برگزاری مستقیم انتخابات! بنابراین ماده ۷۳ قانون انتخابات منصرف از رییس‌جمهور است حتی در زمانی که داوطلبی با اعلام رسمی تحقق یافته باشد، مشمول این حکم قرار نمی‌گیرد.»

در پایان اطلاعیه دولت اضافه شده است:‌ «لازم به ذکر نیست که نظر و عقیده شخص رییس‌جمهور موضوعی متمایز و متفاوت از مبحث استفاده از امکانات دولتی است و خلط این دو مبحث مغالطه حقوقی است.»

پیش‌تر، احمد توکلی گفته بود که «خرج کردن دولت برای یک کاندیدای ریاست‌جمهوری» خلاف قانون است. همچنین علی مطهری نیز اقدام احمدی‌نژاد را دارای پیام «تهدید» به شورای نگهبان و مقامات کشور دانست. جدی‌ترین واکنش‌های اولیه نمایندگان به رفتار انتخاباتی رییس جمهور در روز یکشنبه در قالب تذکر آیین‌‌نامه‌ای صورت گرفت. در این بین، نادر قاضی‌پور هم خواستار در دستور کار قرار گرفتن «عدم کفایت رییس‌جمهور» شده بود. حالا ۱۶۰ نماینده مجلس نیز قصد دارند در نامه‌ای اعتراض خود به اقدام احمدی‌نژاد در آخرین روز ثبت‌نام‌ها را اعلام کنند. به گفته منصور حقیقت‌پور، نماینده مجلس در این نامه اقدام رییس‌جمهور غیر قانونی اعلام شده است. پیش از این نیز، محمد علی پورمختار رییس کمیسیون اصل نود مجلس تاکید کرده بود: «اصلا معنا ندارد که رییس‌جمهور مرخصی بگیرد و بیاید در حمایت از یک کاندیدا مصاحبه کند.»

دورکاری یا مرخصی؟

رییس‌جمهور در حاشیه جلسه روز یکشنبه هیات دولت در پاسخ به سوالات مکرر خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا کنون چند بار به مرخصی رفته‌اید؟ گفت: یک بار که دیروز (شنبه) بود. به گزارش «ایسنا»، او در پاسخ به این سوال که برخی منتقدان شما گفته‌اند که رییس‌جمهور ۱۱ روز هم قبلا به مرخصی رفته و سر کار حاضر نشده، اظهار کرد: آن ۱۱ روز دورکاری بود. احمدی‌نژاد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه حرف و حدیث درباره حضور جنابعالی در وزارت کشور به همراه مشایی زیاد است، با خنده گفت: به هر حال ما کشور حرف و حدیث هستیم. رییس‌جمهور در پاسخ به این سوال که عده‌ای از مقامات اعلام کرده‌اند که اقدام شما خلاف قانون بوده است، گفت: بالاخره رییس‌جمهور هر کاری بکند حرف و حدیث درباره‌ آن زیاد است. او همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا به نظر شما آقای مشایی ردصلاحیت می‌شود؟ گفت: شما در وزارت کشور حضور داشتید و سخنان ایشان را شنیدید. احمدی‌نژاد در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا آقای مهندس در ادامه سفرهای استانی شما را همراهی می‌کنند یا نه؟ خطاب به خبرنگار گفت: کدام مهندس؟ ما مهندس زیاد داریم. خبرنگاران گفتند منظورمان آقای مشایی است که وی به خبرنگاران گفت: از خود ایشان بپرسید.

الهام: ماده ۷۳ شامل رییس‌جمهور نمی‌شود

علاوه بر اینها، سخنگوی دولت، برخی اظهارنظرها درباره غیرقانونی بودن حضور رییس‌جمهور در ستاد انتخابات کشور به همراه مشایی را رد کرد. غلامحسین الهام در حاشیه جلسه یکشنبه هیات دولت، تصریح کرد: اول اینکه به نظر من در مورد ادبیاتی که در ارتباط با رییس قوه مجریه به کار برده می‌شود باید با احتیاط و دقت بیشتری صحبت‌ها منعکس شود و اینکه قبل از بررسی و اثبات یک اقدام در یک محکمه بیاییم و آن اقدام را مجرمانه و غیرقانونی تلقی کنیم درست نیست و در این خصوص باید دقت شود و اگر جایی شائبه حقوقی وجود دارد بگوییم شائبه حقوقی وجود دارد و آن را بررسی کنیم. الهام با بیان اینکه حضور رییس‌جمهور در ستاد انتخابات اشکال قانونی نداشت، گفت: اول اینکه طبق قانون انتخابات، تبلیغات از زمانی آغاز می‌شود که اسامی داوطلبان از سوی شورای نگهبان به صورت رسمی اعلام شده باشد و اکنون این اتفاق نیفتاده و هنوز اسامی داوطلبان از سوی شورای نگهبان اعلام نشده است. سخنگوی دولت افزود: در حال حاضر نیز اخبار برخی از کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری از صدا و سیما پخش می‌شود. البته ممکن است برخی را منعکس کنند و برخی را منعکس نکنند و روش تبعیض‌آمیزی داشته باشند ولی به طور کلی چون زمان تبلیغات نرسیده اشکالی در کار صدا و سیما در ارتباط با پخش اخبار برخی از کاندیداهای ریاست‌جمهوری وجود ندارد. وی در ادامه به ماده ۷۳ قانون انتخابات اشاره کرد و گفت: فکر می‌کنم اظهارنظرها بر اساس این ماده صورت گرفته باشد. اگر اشتباه نکنم در این ماده آمده است که مسوولان اجرایی و نظارتی که در امر اجرای انتخابات دخیل هستند حق ندارند له یا علیه نامزدی صحبت کنند، ولی باید توجه داشت که رییس‌جمهور در امر انتخابات مسوولیت مستقیمی ندارد و وزیر کشور مسوولیت دارد. گرچه اخیرا می‌گویند وزیر کشور هم مسوولیت ندارد ولی به طور کلی این قانون معطوف به وزیر کشور و ناظران انتخابات است و رییس‌جمهور دخالت مستقیمی در امر انتخابات ندارد و این ماده شامل رییس‌جمهور نمی‌شود.

الهام ادامه داد که ایشان روز شنبه در ستاد انتخابات با ادبیات روشنی اعلام کردند که من اکنون در مرخصی هستم و به عنوان رییس‌جمهور حضور پیدا نکرده‌ام و به عنوان یک شخص حقیقی در اینجا حضور دارم و به عنوان محمود احمدی‌نژاد به عنوان یک شخص حقیقی اظهارنظر می‌کنم و همان‌طور که می‌دانید شخصیت حقیقی جدا از شخصیت حقوقی است. وی افزود: همان‌طور که آقای رییس‌جمهور گفتند هیچ‌کس نمی‌تواند اراده خود را به ملت تحمیل کند و این مردم هستند که تصمیم نهایی را می‌گیرند و انتخاب نهایی را انجام می‌دهند.