تحلیل بازار طلا، نفت و دلار
یکی از مسائل بسیار قابل توجه در عرصه بازارهای مالی رابطه تنگاتنگ قیمت کالاها و ارزش ارزهای کشورهای مختلف جهان با یکدیگر است. به طوری که در هیچ بازاری نمیتوان منفرد عمل کرد و به اخبار و اطلاعات مربوط به آن کالا یا ارز بسنده کرد و باید اطلاعات جامعی اگر نگوییم از تمام کالاها لااقل از تعداد قابل توجهی از آنها را گردآوری و تحلیل کرد تا به نتیجهای مطلوب رسید.
البته در اینجا ذکر نکتهای خالی از لطف نیست که چه در مورد رابطه دلار و نفت و طلا که به آن پرداخته میشود و چه درباره مسائلی که در ادامه مطرح میشود باید این نکته را در نظر گرفت که رابطه بین ارزها و کالاهای حساس مثل نفت و طلا صرفا یکی از چندین پارامتر تاثیرگذار است و چه بسا در شرایط خاص این ملاحظات از طرف بازیگران بازار نادیده گرفته شود.
یکی از مسائل بسیار قابل توجه در عرصه بازارهای مالی رابطه تنگاتنگ قیمت کالاها و ارزش ارزهای کشورهای مختلف جهان با یکدیگر است. به طوری که در هیچ بازاری نمیتوان منفرد عمل کرد و به اخبار و اطلاعات مربوط به آن کالا یا ارز بسنده کرد و باید اطلاعات جامعی اگر نگوییم از تمام کالاها لااقل از تعداد قابل توجهی از آنها را گردآوری و تحلیل کرد تا به نتیجهای مطلوب رسید.
البته در اینجا ذکر نکتهای خالی از لطف نیست که چه در مورد رابطه دلار و نفت و طلا که به آن پرداخته میشود و چه درباره مسائلی که در ادامه مطرح میشود باید این نکته را در نظر گرفت که رابطه بین ارزها و کالاهای حساس مثل نفت و طلا صرفا یکی از چندین پارامتر تاثیرگذار است و چه بسا در شرایط خاص این ملاحظات از طرف بازیگران بازار نادیده گرفته شود. تشخیص اینکه در چه شرایطی این روابط محکم و استوار است و در چه شرایطی سست و ناپایدار، به عهده تحلیلگران بازارهای مالی میباشد و این مهم خود امری دشوار است.
نفت:
بازار نفت یکی از اصلیترین بازارهای جهانی است که معمولا در رابطه با دیگر بازارها، پیشرو است. به عبارت دیگر تغییرات نفت موجب تحول در دیگر بازارها از جمله ارز میشود و عکس این موضوع معمولا صادق نیست. این مساله اهمیت بررسی تحولات نفت را دوچندان میکند. عوامل تاثیرگذار بر قیمت نفت خارج از بازارهای مالی هستند و بیشتر به مسائل سیاسی جاری در کشورهای تولید کننده و به تقاضا از طرف مصرفکنندگان بزرگ مثل چین و هند و ایالات متحده مربوط میشود.
اما تغییرات قیمت نفت تاثیر شدیدی بر بازارهای مالی دارد. براثر گران شدن نفت سهام بسیاری از شرکتها و ارزهای رایج ضربه میبینند که از آن میان میتوان به سهام شرکتهای اتومبیل سازی اشاره کرد که قیمت نفت از فاکتورهای تاثیرگذار بر آنها است. نفت در بازار ارز نیز تاثیر خود را میگذارد و با گران شدن نفت، ارز رایج کشورهایی که مصرف کنندگان بزرگ نفت هستند با کاهش ارزش روبهرو میشود که از بین آنها میتوان به دلار و ین اشاره کرد.
در این تحلیل به بررسی تکنیکالی نفت و طلا و ارزش یورو به دلار خواهیم پرداخت.
اگر بخواهیم دیدگاه جامعی در مورد نفت داشته باشیم، ابتدا از نگاه کلی (ماهانه) به ساختار معاملاتی نفت میپردازیم.
در یک نگاه کلی همانطور که از ساختار الیوتی چارت مشخص است ما یک حرکت قوی Impulse را شاهد بودیم که این حرکت با پنج موج در تاریخ اول ژوئیه 2008 به پایان رسید که از این تاریخ به بعد شاهد حرکت Correction (روند اصلاحی یا استراحتی) از روند معاملاتی نفت، در این حرکت موج A و B همانطور که در چارت بالا میبینید به پایان رسیده و در حال حاضر باید شاهد ایجاد موج C که یک حرکت پنج موج قوی هست باشیم، با توجه به جمیع جوانب به این نتیجه میرسیم که روند معاملاتی نفت در دورههای زمانی بلندمدت و میان مدت به صورت روند نزولی است.
اولویت اول سطوح مقاومتی ۱۰۰ دلار، اولویت دوم ۱۰۹ دلار و اولویت سوم ۱۱۴ دلار که اولویت اول اولویت پیشنهادی است ولی در صورت عبور قیمت به بالای ۱۱۴ دلار تحلیل فوق قابل اتکا نخواهد بود.
طلا
از دیگر کالاهای حیاتی و بسیار مهم در عرصه مبادلات جهانی که نفت تاثیر زیادی بر آن دارد میتوان به طلا اشاره کرد.
بالا رفتن قیمت نفت موجب افزایش تورم جهانی میشود و در این شرایط سرمایهگذاران علاقهمند هستند تا سرمایه خود را به کالایی تبدیل کنند تا بیشترین مقاومت را در برابر افزایش تورم داشته باشد که طلا یکی از بهترین انتخابهای آنان است و به همین دلیل تقاضا برای طلا بالا رفته و موجب گرانی آن میشود.
از طرف دیگر طلا و نفت عوامل تاثیرگذار مشترک یکسانی دارند که موجب میشود قیمت این دو کالای حیاتی هم جهت باشد. به عنوان مثال تنشهای منطقهای بهخصوص در خاورمیانه هم باعث بالا رفتن قیمت نفت و طلا میشود.
تغییرات قیمت طلا نیز تاثیر زیادی بر بازارهای مالی جهان دارد. در بازار ارز عمده ارزهایی که رابطه تنگاتنگی با طلا دارند عبارتند از: دلار، فرانک سوئیس و دلار استرالیا. برخلاف نفت که در تمامی روابط خود با دیگر بازارها نقش پیشرو (Leader) را داشت طلا در رابطه خود با بازار ارز گاه نقش پیشرو و گاه نقش پیرو را بازی میکند.
بهعنوان مثال در رابطه طلا با دلار، دلار نقش پیشرو را بازی میکند و تغییرات طلا متاثر از تغییرات دلار است. عکس آن نیز در مواردی دیده شده است. یعنی طلا دلار را مطیع خود کرده و تغییرات دلار از پی تغییر قیمت طلا آمده، اما به طور کلی آنچه معمول است این است که دلار جهت طلا را مشخص میکند. علت این مساله این است که طلا در بازارهای جهانی به دلار ارزشگذاری میشود و با بالا رفتن ارزش دلار قیمت طلا برای کسانی که با دیگر ارزها قصد خرید دارند گران شود و در نتیجه از تقاضای آن کاسته شده که کاهش قیمت را به دنبال دارد. عکس این موضوع نیز صادق است یعنی کاهش ارزش دلار موجب کاهش قیمت طلا برای خریدارانی است که با ارزی غیر از دلار قصد خرید دارند، در نتیجه تقاضا بالا رفته موجب افزایش قیمت میشود.
بنابراین یکی از اولین قوانین بازار طلا این است که قیمت این فلز، با ارزش دلار رابطه معکوس دارد و در جهت خلاف آن حرکت میکند. البته بسیاری اوقات دیده شده که این قانون نقض میشود و طلا و دلار هم جهت با یکدیگر حرکت میکنند.مثل آنچه که در نفت انجام دادیم شروع بررسی طلا را از تایم ماهانه میبینیم:
در چارت بالا برای نشان دادن سطوح حمایتی از اسیلاتور شاخص قدرت نسبی کمک گرفته شده که طلا در بازارهای جهانی در چه سطح حمایتی محکمی قرار دارد. این سطوح حمایتی محکم در تایمهای پایین تر مثل تایم روزانه هم قابل مشاهده است.
چارتهای بالا که در ارتباط با طلا نشان داده شد، صعودی بودن قیمت طلا را به صورت موقت نشان میدهد که قیمتهای 1547 تا 1526 سطوح حمایتی آن هستند.
دلار
در مورد دو کالای اساسی طلا و نفت صحبت کردیم و به ارتباط آن با جهان ارز مخصوصا دلار به صورت ضمنی اشارهای داشتیم، حال در دنیای عمل و در دنیای تکنیکال میخواهیم این حالتها را با هم قیاس کنیم:
وقتی بحث برابری ارز و ارزش کالاها به میان میآید از اندیکس دلار که ارزش خود دلار را نشان میدهد استفاده میشود و ارزش بررسی یورو به دلار را در سطحی پایینتر از اندیکس دلار تلقی میکنیم ولی برای اینکه بحث یورو به دلار شناخته شدهتر باشد در اینجا بحث یورو به دلار را مطرح میکنیم.
همانطور که مشاهده میشود به احتمال زیاد موج E که قسمت آخر از مثلث است یا همان موج (B) باید به پایان رسیده باشد و چارت در حال ساختن موج (C) این ساختار است. موج C معمولا یک موج ایمپالس است که اگر این موضوع را در کنار تحلیل نفت که آن هم در حال ساختن موج C ایمپالس است قرار دهید این برابری در حرکت نفت به دلار و پیشرو بودن حرکت نفت در دنیای چارت قابل لمس است.
ارسال نظر