ایران بورس- مدیرعامل مرکز ترویج حاکمیت و مسوولیت اجتماعی ایران از اجرای حاکمیت شرکتی در ۳۰ شرکت بورسی خبر داد و افزود: هدف نظام حاکمیت شرکتی آن است که هزینه رفتار پر خطر یا رفتار غیر‌سالم را در شرکت‌ها بالا ببرد. علیرضا امیدوار، عضو کارگروه مرکز ترویج حاکمیت و مسوولیت اجتماعی ایران، درباره ارزیابی وضعیت حاکمیت شرکتی در ایران و مقایسه آن با کشور ترکیه و پاکستان گفت: یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که در کشورهای دیگر رخ می‌دهد و در ایران هنوز جا نیفتاده این موضوع است که در ایران بازیگران محیط کسب و کار یعنی سازمان بورس، بیمه مرکزی و بانک‌ها به عنوان بزرگ‌ترین بازارها به عنوان یک پشتیبان نقش خود را به خوبی بازی نمی‌کنند.

وی یکی از‌ کلی‌ترین و مهم‌ترین مشکلات را آن دانست که کسب و کار مسوولانه با نظام حاکمیت مطلوب هیچ مزیتی برای نظام کسب و کار ایران ندارد و مهم‌ترین نتیجه این اتفاق را آن دانست که بورس باید شرکت‌هایی را پذیرش کند که گزارش مبنی بر اینکه حاکمیت شرکتی انجام می‌شود یا خیر را ارائه کنند.

این عضو کمیته اجرایی نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی، با توجه به الزام استفاده از این نظام در ایران از تلاش برخی از بزرگان در این عرصه خبر داد و گفت: تلاش‌هایی در سال ۸۴ صورت گرفت در آن زمان آیین‌نامه‌ای در ۳۵ صفحه تدوین و مصوب شد اما هیچ وقت الزامی نشد. در سال ۸۸ این ۳۵ صفحه به ۸ صفحه تبدیل شد و به صورت جزئی به اجرا در آمد و بیشتر بخشی از آن که مربوط به کمیته حسابرسی یا کنترل داخلی بود اجرا شد که هر کدام از این کارها به صورت مجزا اجرایی شدند.

امیدوار به تلاش‌هایی که در عرصه فعال‌سازی حاکمیت شرکتی در شرکت‌ها صورت گرفته است اشاره و ابراز امیدواری کرد: اجرای حاکمیت شرکتی امسال در ۳۰ شرکت برتر بورس در ایران رعایت خواهد شد. به دلیل اینکه چند بند از این آیین‌نامه به صورت مجزا در ایران انجام گرفته است این کار را به سادگی می‌توان انجام داد. اما مساله‌ مهم آن است که ما در ایران بیمه اعضای هیات مدیره نداریم که اگر زمانی شرکتی ضرری کرد شرکت بیمه اعضا را به صورت شخصی پوشش دهد.

امیدوار درباره وجود این نظام در کشور ترکیه گفت: از مهم‌ترین اتفاقاتی که در ترکیه باعث رعایت نظام حاکمیت شرکتی شده است این موضوع است که اگر سرمایه‌گذاری بخواهد وارد عرصه سرمایه‌گذاری شود باید از درست اجرا شدن این نظام اطمینان حاصل کند یعنی رابطه بین سهامداران و هیات مدیره و مدیران اجرایی شفاف است.

مدیرعامل مرکز ترویج حاکمیت و مسوولیت اجتماعی ایران به ورود سرمایه‌گذاران به ایران در اواخر دولت هشتم اشاره کرد و گفت: در آن زمان آیین‌نامه‌ای مبنی بر جذب سرمایه‌گذاران خارجی در بورس تدوین شد که طبق این آیین‌نامه سرمایه‌گذاران خارجی برای سرمایه‌گذاری خود گزارش سالانه حاکمیت شرکتی را خواستار شدند که هیچ کدام از شرکت‌ها این گزارش را نداشتند تا ارائه دهند به همین دلیل دیگر سرمایه‌گذاران خارجی میلی برای سرمایه‌گذاری در ایران ندارند.

وی به چاپ ۵ عنوان کتاب در این زمینه اشاره کرد و گفت: با تمام این کارها نباید بخش مهم این قضیه فراموش شود که بین بازیگران کسب و کار در ایران باید تمایز قائل شویم. بین افرادی که حاکمیت شرکتی را درست انجام می‌دهند و مسوولانه برخورد می‌کنند و افرادی که از این قائده جدا هستند. البته منظور از بازیگران کسب و کار دولت نیست بلکه مشتریان و سرمایه‌گذاران و ...را هم در بر می‌گیرند. امیدوار گفت: تمام این کارها باعث مدیریت ریسک‌های موجود می‌شود و اثرات منفی آن را به حداقل می‌رساند و با تمام این تلاش‌ها هزینه‌های رفتاری پر خطر افزایش پیدا می‌کند.

نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی در راستای تحقق سند چشم انداز، روزهای یازدهم و دوازدهم اردیبهشت ماه با همکاری شرکت بورس اوراق بهادار تهران و دانشگاه الزهرا برگزار می‌شود. در این همایش دو روزه مقالات و سخنرانی‌های تخصصی در راستای کاربردی شدن دستورالعمل‌های حاکمیت شرکتی از سوی مدیران بورسی و اساتید دانشگاهی ارائه می‌شود.