معامله‌گران در انتظار نتایج مذاکرات ایران و آژانس انرژی اتمی هستند

گروه بورس کالا - سردار خالدی: بازار قراردادهای آتی سکه مشابه بازار نقدی در انتظار تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌های جدید دولت و مرکز مبادلات ارزی است که به نظر می‌رسد همین اوضاع و اتفاقات شرایط خاکستری و در حالت انتظاری را پیش روی بازار قرار داده است.

انتشار اخبار مربوط به بخشنامه‌های جدید ارزی، برگزاری نشست کارشناسی روز پنج‌شنبه هفته گذشته در برلین توسط اعضای گروه ۱+۵، فشار بیشتر ناظران سازمان ملل پیرامون بازدید از سایت پارچین و کمیته مشترک ۲ قوه برای تعیین نرخ ارز در بودجه از جمله موضوعاتی است که مبادلات روز گذشته را تحت تاثیر قرار داد.

البته دیروز قراردادهای آتی از شایعات بازار ارز بیشتر تاثیر پذیرفت؛ افزایش خریداران دلار و امنیتی بودن فضای خرید و فروش باعث شده بود معامله گران بازار آتی همچنان تمایل بیشتری به استفاده از موقعیت‌های خرید در سررسیدهای دور داشته باشند.

سیاوش سلیمانی یکی از کارگزاران بورس کالا با اشاره به روند مبادلات روز گذشته بر این باور است بازار تحت تاثیر صحبت‌های دو طرف مذاکره کننده با نوسان رو به رو شده بود.

این در حالی است که برخی بر این باورند که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در شرایط فعلی با اما و اگر رو به رو است و افت و خیزها می‌تواند واکنش طبیعی بازار باشد.

سلیمانی در ادامه صحبت‌هایش افزود: مذاکرات ایران و آژانس در روز پنج‌شنبه و جمعه به توافقات دو طرف بستگی دارد؛ در حالی که بازرسان می‌خواهند از سایت پارچین به هر نحو ممکن بازدید کنند، اما ایران تاکنون چنین خواسته‌ای را رد کرده، زیرا سیاست‌گذاران بر این باورند خواسته‌های آژانس تنها به همین بازدید و نظارت‌ها ختم نمی‌شود و ایران به عنوان یک کشور مستقل نمی‌خواهد تصمیماتی متاثر از سیاست‌های غرب بگیرد.

به اعتقاد این کارشناس بازار آتی، در شرایط فعلی تغییرات بازار و انتظار معامله گران به نتایج مذاکرات روز پنج شنبه و جمعه ایران و آژانس بر می‌گردد. این در شرایطی است که بلاتکلیفی ارزی از دیگر موضوعاتی است که سرمایه‌گذاران را با تردید مواجه کرده است.

این کارگزار بورس کالا در ادامه خاطرنشان کرد: در حالی که دولت در فروش نفت با محدودیت رو به رو است و در لایحه بودجه سال آینده که هنوز ابلاغ نشده معلوم نیست ارز(دلار) روی چه قیمتی تعیین می‌شود، سرمایه‌گذاران نیز تابع این اوضاع با شرایط مبهمی دادوستدها را پی می‌گیرند، البته شایعات بر سر رقم نهایی دلار در بودجه همچنان ادامه دارد.

سلیمانی در ادامه با بیان اینکه دادوستدها به تناسب پارامترهای برون‌زای سیاسی منتظر نتایج مذاکرات است، خاطرنشان کرد: نوسان قیمتی طی چند روز گذشته شدید بوده و به نظر می‌رسد این افت و خیزها به تاثیر از دورنمای ایجاد شده ادامه داشته باشند.

کارشناسان بر این باورند کاهش یا افزایش قیمت دلار در دادوستدهای روز شنبه در محدوده خاصی اتفاق خواهد افتاد و به احتمال زیاد در صورت ریزش، قیمت دلار از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان پایین تر نخواهد آمد و در صورت صعود، قیمت دلار به ۳ هزار تومان نزدیک خواهد شد. البته قیمت‌های اعلام شده در شرایط کنونی متاثر از جو روانی ایجاد شده است و در صورتی که فضای مبهم فعلی، کمرنگ شود چه بسا قیمت‌ها تغییرات قابل توجهی را مشاهده خواهند کرد.

این کارگزار بورس کالا سپس در خصوص تاثیرپذیری بازارهای داخلی از قیمت طلای جهانی گفت: تغییرات قیمت طلا در روزهای آینده به نتیجه نشست و جایگزینی دو عضو از اعضای کمیسیون FOMC بر می‌گردد زیرا تحلیلگران معتقدند با قرار گرفتن اعضای جدید کمیسیون که روسای بانک‌های مرکزی ایالت‌ها هستند گمانه‌زنی‌ها درباره تاکید بر سیاست‌های تسهیل کمی (QE) که به نفع تغییرات رو به بالای طلا است، بیشتر شود.

به نظر سلیمانی این نشست فدرال رزرو آخرین جلسه این نهاد در سال جاری میلادی است و به نظر می‌رسد تا قبل از شروع تعطیلات در ماه ژانویه که طبق عرف سالانه همیشه با افزایش قیمت طلا همراه بوده است و پس از این نشست، سرمایه‌گذاران استراتژی‌های معاملاتی روشن تری اتخاذ کنند.

در بازار دیروز در مجموع قیمت‌ها در شرایطی صبح کاهشی بود که عصر با افزایش همراه شد؛ به طوری که قیمت سکه سررسید آذرماه با کاهش یک درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۱۱/۰ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۲۰۵ هزار تومان تا یک میلیون و ۲۱۹ هزار تومان، سررسید دی‌ماه با کاهش ۶۸/۰ درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۸۵/۰ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۲۷۱ هزار تومان تا یک میلیون و ۲۹۵ هزار تومان، سررسید بهمن‌ماه با کاهش ۳۶/۰ درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۲۳/۱ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۳۶۲ هزار تومان قرار گرفت.

اطلاعیه‌های جدید بورس کالا در خصوص قراردادهای آتی

روز گذشته بورس کالای ایران اطلاعیه‌های جدیدی در خصوص بازار قراردادهای آتی منتشر کرد.

براساس تازه‌ترین اطلاعیه بورس کالای ایران در شرایطی که تا چند روز گذشته به دلیل کاهش قیمت‌ها میزان وجه تضمین کاهش یافته بود که براساس مصوبه هیات پذیرش در خصوص تعیین وجه تضمین اولیه از روز شنبه ۲۵ آذرماه پس از اتمام روز معاملاتی، وجه تضمین اولیه برابر ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تعیین می‌شود، بنابراین براساس تغییرات اعمال شده از پایان همین روز، وجه تضمین مورد نیاز برای هر قرارداد معادل با وجه تضمین اولیه به علاوه وجوه تضمین اضافی باقیمانده معادل ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان خواهد بود.

همچنین در دیگر اطلاعیه صادر شده از سوی مدیریت قراردادهای مشتقه جهت آسان شدن فرآیند درخواست انتقال کد معاملاتی قراردادهای آتی، مشتریانی که درخواست انتقال کد معاملاتی از یک کارگزاری به یک کارگزاری دیگر را دارند باید فرم مشخص شده (فرم مورد نظر در سایت بورس کالای ایران موجود است) را پر کنند. این در حالی است که جزئیاتی پیرامون این انتقال کد در ۹ بند تنظیم شده و لازم‌الاجرا بودن این فرآیند از روز شنبه هفته پیش رو خواهد بود و رسیدگی به درخواست انتقال کد معاملاتی قراردادهای آتی غیر از شرایط ایجاد شده مقدور نیست.

۱- مشتری جهت تغییر کارگزاری خود باید فرم درخواست انتقال کد معاملاتی قراردادهای آتی را در حضور کارگزاری مبدا تکمیل و درخواست خود را به آن کارگزاری ارائه کند.

۲- کارگزاری مبدا پس از احراز هویت مشتری، نسبت به امضا و ممهور کردن فرم اقدام می‌کند، سپس نسخه اصل را به مشتری بازگردانده و نسخه رونوشت را نزد خود بایگانی می‌کند (بدیهی است کارگزاری مبدا پس از تکمیل بخش دوم فرم هیچ‌گونه دستور خرید یا فروشی را از مشتری مربوطه نخواهد پذیرفت).

۳- مشتری با مراجعه به کارگزاری مقصد، فرم تکمیل شده را به آن کارگزاری ارائه می‌کند.

۴- کارگزاری مقصد ضمن احراز هویت مشتری، فرم مذکور را امضا و ممهور کرده و نسخه اصل را نزد خود بایگانی می‌کند.

۵- فرم تکمیل شده توسط کارگزاری مقصد اسکن و تصویر آن از طریق اتوماسیون اداری شرکت بورس کالای ایران برای مدیریت قراردادهای مشتق کالایی ارسال می‌شود.

هنگام ثبت نامه ارسالی، در قسمت موضوع، باید دقیقا عبارت «درخواست انتقال کد معاملاتی قراردادهای آتی» ذکر شود. همچنین در هر نامه باید تنها یک فرم درخواست ارسال شود. در صورت عدم رعایت هر یک از این موارد، به درخواست ارسالی رسیدگی نخواهد شد.

۶- ارسال فرم فقط از طریق اتوماسیون اداری شرکت بورس کالای ایران ممکن است و استفاده از شیوه الکترونیکی به معنای پذیرش کلیه مسوولیت‌های آن و تایید محتوا توسط کارگزاران است.

۷- به درخواست ارسال شده از طریق اتوماسیون اداری، حداکثر ظرف مدت سه روز کاری پس از ارسال رسیدگی خواهد شد.

۸- پس از بررسی توسط بورس، در صورت وجود هرگونه نقص یا مشکل، موضوع از طریق اتوماسیون اداری برای کارگزاری مربوطه ارجاع خواهد شد (پس از رفع مشکل باید مجددا نامه‌ای جدید مطابق با بند ۵ ارسال شود).

۹- پس از بررسی و اقدام، درخواست ارسال شده به واحد پذیرش مشتریان شرکت بورس کالای ایران ارجاع و در سوابق مشتری درج خواهد شد.